Röster från Norden: Camilla Brudin Borg
Camilla Brudin Borg är forskare i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet. Genom forskningsprojektet Utopian Stories ville hon och hennes kollegor samla in positiva framtidsberättelser. Camilla är en av rösterna i Föreningen Nordens publikation Nordperspektiv 2024.
Vem är du? Berätta lite mer om dig själv och ditt arbete!
– Jag är forskare i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet och arbetar just nu framför allt med litteratur och berättande som innehåller framtidstematik och berättelser om det goda livet. Jag gör också litterära fältstudier där jag vandrar och forskar i pilgrimers fotspår för att utveckla våra metoder för att förstå människans relation till miljö, framtid och hållbarhet.
I årets upplaga av Föreningen Nordens publikation Nordperspektiv berättar Camilla Brudin Borg om forskningsprojektet Utopian Stories, där hon tillsammans med professor Alasdair Skelton, geolog och klimatforskare vid Stockholms universitet, bestämde sig för att ta reda på hur bra vi är på att fantisera om en ljus morgondag.
– Vi skulle samla in fria berättelser om bra framtider, inte bara för människor utan också för planeten. Det låter ganska enkelt, men det får stora konsekvenser när du ber människor tänka ut vad som skulle kunna vara en bra framtid, säger Camilla Brudin Borg.
– Vi borde alla vara delaktiga i att skapa vår framtid. I projektet arbetar vi med att utveckla människors förmåga att tänka själva, liksom att utveckla sina tankar om vad som är en bra framtid som inte styrs av reklam, olika typer av trender eller vad du ser i mobilen och så vidare, utan att du försöker att hitta värdena i livet. Norden har en stolt tradition av utopiskt arbete och processer för att förverkliga vissa av de tankarna.
Vilka röster tycker du borde höras mer i Norden?
– Vi lever i en orolig tid och då är det extra viktigt att de som förespråkar fred, icke-våld, tolerans, anti-rasism och solidaritet får mer plats i det offentliga samtalet. De val vi gör de närmaste åren kommer avgöra såväl naturens som mänsklighetens framtid. Det pratas mycket om hållerbarhet, vilket är bra, men få röster nämner det faktum att vi inte kan fortsätta att överkonsumera jordens resurser och vilka alternativ vi har. Röster som har idéer om hur det goda livet kan se ut i värld där vi lärt oss leva på en rimlig resursnivå behöver just nu höras mycket mer.
Finns det röster som hörs för mycket?
– Idag blir vi översköljda av berättelser som styrs av ekonomi, ’klickbarhet’ och en föreställning om vad läsare ”vill läsa/se/höra”. Tillvarons komplexitet försvinner så lätt i nyhetsfloden, vilket är farligt då fördomar och förvrängda ”sanningar” alltför lätt skapas av förenklade berättelser. Här har nyhetsmedia ett ansvar de inte alltid tar idag.
Berätta om din plats i Norden!
– Jag bor och arbetar i Göteborg vilket är en fantastisk stad på många sätt. Det är en cyklingsbar stad med många backar (bra för miljön och kondisen), med många parker och grönområden och nära till havet. Själv bor jag ganska centralt i ett hus med hund och höns och egna odlingar – och där försöker jag leva det goda livet i det lilla
Föreningen Nordens opinionsundersökning Nordenbarometern 2024 visar att drygt hälften av unga mellan 18 och 30 år (i Sverige) ser positivt på framtiden i Norden. 3 av 10 ser osäkert på framtiden. Vad tänker du om resultatet? Hur viktig är ungas framtidstro?
– Det är självfallet oerhört viktigt att unga kan känna en tillförsikt inför framtiden och både ha känslan av, och det konkreta demokratiska utrymmet, att kunna påverka den egna och den gemensamma framtiden. Det finns många olika mätningar som försöker fånga ungas syn på framtiden, men utfallet har förstås också att göra med vilka frågor som ställs. Klimatet och den egna säkerheten är saker som unga oftare oroar sig för.
Läs mer i Nordperspektiv 2024
Läs mer om Camilla Brudin Borgs arbete med Utopian stories i Föreningen Nordens publikation Nordperspektiv 2024.
Nyfiken på Utopian Stories?
Utopian Stories är ett med borgarforskningsprojekt och ett samarbete mellan litteraturforskning, klimatforskning och digital humaniora. Berättelserna från projektet finns publicerade i antologin Framtidsutopier som du kan ladda ner gratis eller köpa som tryckt bok i bokhandeln.