Röster från Norden: Heléne Björklund
Sverige har tagit över presidentskapet i Nordiska rådet. Riksdagsledamoten Heléne Björklund är ordförande i Nordiska rådets svenska delegation och även president för Nordiska rådet 2025. Hon ser ett ökande engagemang för nordiska frågor i Sveriges riksdag och vill fokusera på vardagsnyttan med det nordiska samarbetet.
Foto: Magnus Fröderberg/norden.org
Vem är du?
– Jag är en småstadstjej med en stor och brokig familj. Bor i Sölvesborg, i Blekinge och är utbildad lärare. Jag bor i Sölvesborg i västra Blekinge, där har jag bott i hela mitt liv och jag älskar charmen med att bo och leva i en småstad där man känner varandra och har nära till allt.
Berätta lite mer om dig själv och ditt arbete!
– I riksdagen jobbar jag i försvarsutskottet, tyvärr är ju det säkerhetspolitiska läget väldigt oroligt så våra frågor blir mer och mer aktuella och har också dominerat dagordningen för Nordiska rådet de senaste åren.
Under 2025 har Sverige presidentskapet i Nordiska rådet. Berätta mer!
– Under det svenska presidentskapet vill vi fokusera på vanliga människors vardagsproblem, ”vardagsnytta”. Vi tror att det är viktigt att människor känner att vi verkligen tar de här problemen på allvar. Många gränshinder verkar så enkla att lösa att det är svårt att förstå varför de kvarstår år efter år. Sammanhållningen inom Norden är ju otroligt viktigt nu i dessa oroliga tider med krig i Europa och hotet i vårt direkta närområde. Den nordiska gemenskapen är stark och vår region är ett föredöme i stora delar av världen.
En prioritering är att förankra nordiska frågor i de nationella parlamenten. Hur ser engagemanget ut i Sveriges riksdag?
– Engagemanget i riksdagen för nordiska frågor är ökande skulle jag säga, det beror delvis på säkerhetsläget och att Sverige och Finland nu är med i NATO, men också erfarenheterna efter pandemin. Nu är det gängkriminellas rörelser över våra gränser som är i mediafokus och det är självklart viktigt att polis och rättsvårdande myndigheter har bästa förutsättningar i hela Norden att jobba lika gränslöst som de kriminella. Men vi vill ju också att det ska vara enkelt för den som gör rätt för sig. För den som jobbar som kulturutövare eller studerar eller är turist. Jag skulle säga att Norden har fått en ökande status och därmed större engagemang politiskt.
Mitt arbete i nordiska rådet är väldigt stimulerande, när jag fick frågan om jag kunde vara gruppledare och delegationsledare innebar det också att jag fick en plats i Magdalena Anderssons ”skuggregering”, vi träffas varje vecka. Det innebär att jag återkommande kan lyfta in det nordiska perspektivet i alla politikområden som diskuteras och omvänt att jag är med i diskussioner som rör exempelvis arbetsmarknad, socialförsäkring eller utbildning och ta med mig in i vårt nordiska samarbete. Att jag dessutom jobbar i försvarsutskottet är just nu en stor fördel eftersom fred och säkerhet i vår region är mycket starkt på agendan.
Föreningen Nordens opinionsundersökning Nordenbarometern, som i år riktar sig till unga i åldrarna 18 till 30 år, visar att unga i Sverige är nyfikna på Norden. 7 av 10 unga i Sverige kan tänka sig att arbeta, studera eller bo i ett annat nordiskt land. 9 av 10 unga vill se mer samarbete över gränserna i Norden.
Vad behöver politiker i Norden göra för att underlätta för unga att få en nordisk erfarenhet via studier eller arbete?
– För att fler unga ska kunna röra sig fritt i hela Norden behöver vi främst hitta digitala betalningssystem som fungerar överallt. Det togs ett stort steg framåt här i höstas när flera länder fick möjlighet till att använda ”Vipps”.
Men jag tycker också att resandet med tåg borde underlättas – det måste bli lättare att boka hela resan från dörr till dörr på ett smidigt och säkert sätt.
Den här delen av nyhetsbrevet Utblick Norden heter ”Röster från Norden”. Vilka röster tycker du borde höras mer i Norden? Finns det röster som hörs för mycket?
– Det har varit mycket fokus på säkerhetsfrågor nu under flera år, tyvärr på goda grunder. Men jag skulle gärna höra fler röster från kulturutövare nu. Jag menar att det är kulturutövare som sprider den goda bilden av Norden. Vi är stolta över vår demokrati, våra välfärdssystem och vår jämställdhet. Vår modell sprids runt om i världen genom litteratur, musik och film. Det är den bästa marknadsföringen som finns. Så jag vill gärna se och höra mer av dem.
Vilken är din favoritplats i Norden? Berätta!
– Min favoritplats är faktiskt hemma i Sölvesborg. En liten charmig stad med danska anor – här trivdes enligt uppgift även Drottning Margareta väldigt bra, och vi har ett slottsområde med en borgruin kvar från den tiden.
I Sölvesborg kan man leva det goda livet med en perfekt blandning av rik historia, unika shoppingupplevelser och ett aktivt föreningsliv omgiven av bokskog och hav. I Sölvesborg finns massor av småföretagare som skapar en härlig entreprenörsanda som är smittande. Med tågen tar det två timmar till Köpenhamn vilket tar oss ut i resten av världen när vi har behov av det. Här bor många kulturskapare vilket gör att vi har det vackert och charmigt på många sätt. Det är en festivalkommun som trots sin litenhet erbjuder både Sweden Rock Festival, världens bästa hårdrocksfestival, Killebomfestivalen som är kommunens egen stadsfestival där alla kulturupplevelser är gratis och en jazzfestival i världsklass i pittoreska Hällevik.
Jag har fyra egna barn, en bonusdotter och fyra barnbarn. Min yngsta dotter har stora funktionshinder och grav utvecklingsstörning. Då är det tryggt att bo i en småstad där vi tar hand om varandra med närhet, engagemang och värme som ledord.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Artikeln kommer från vårt nyhetsbrev Utblick Norden. Vill du också ha nyheter om Norden? Prenumerera här!