Röster från Norden: Joanna Rubin Dranger
När Joanna Rubin Dranger ska beskriva Norden med ett ord väljer hon kärlek. Som serietecknare, författare och illustratör vill hon berätta om komplexa teman på ett sätt som många kan ta till sig och drabbas av. Hennes senaste bok Ihågkom oss till liv tilldelades Nordiska rådets litteraturpris 2023.
Vem är du?
– Jag är serietecknare, författare och illustratör. Min senaste bok är en tecknad dokumentärroman, Ihågkom oss till liv som blev den första serieroman att tilldelas Nordiska rådets litteraturpris.
Berätta mer om dig själv och ditt arbete.
– Sen jag var 19 år har jag gett ut böcker i vilka bild och ord samspelar. Min allra första bok hette Arg! Nittiotalets argaste bok och vann en barnbokstävling i Sverige men egentligen är det en bok för alla åldrar. Flera av mina böcker har kommit ut i Norge, Danmark och Finland, särskilt serieböcker som Fröken Livrädd & Kärleken och Fröken Märkvärdig & Karriären blev väldigt uppskattade och populära.
Under mer än 10 år var jag professor i illustration på Konstfack i Stockholm. Jag föreläser fortfarande återkommande om bilder och visuell läskunnighet, jag har gjort frimärken, utställningar och film men mitt favoritmedium är den tecknade romanen, som passar bra för att kunna berätta om komplexa teman på ett sätt som många kan ta till sig och drabbas av.
Vilka röster tycker du borde höras mer i Norden?
– Vi är många med olika åsikter om vad som händer i andra delar av världen, men vi ska leva med varandra här. Jag hoppas få höra mer från alla de som inte polemiserar och underblåser fördomar, hat, konspirationsteorier och konflikter mellan människor. Att få höra mer av alla de som inte spelar ut människor och grupper mot varandra.
Finns det röster som hörs för mycket?
– I Norden liksom världen över ser vi en enorm polarisering och att antisemitiska och rasistiska idéer och föreställningar sprids i en aldrig tidigare skådad omfattning. Det är en mycket farlig situation eftersom vi människor är mer lättpåverkade än vi vill tro. Det som upprepas ofta och av många blir snabbt till sanningar, särskilt när de väcker starka känslor av gemenskap genom ett “vi mot dom”. En forskare jag pratade med kallade det som skett sen den 7 oktober för en digital pogrom och det begreppet stämmer väl överens med det jag själv har sett på sociala medier. Jag ser människor i min egen vänkrets, även de som själva anser sig vara upplysta, kloka och goda, som tycks ha smittats av en antisemitisk feber.
Vilket ord förknippar du mest med Norden och varför?
– KÄRLEK <3. Jag älskar att bo i Norden, för naturen, årstiderna, friheten, jämlikheten.
Temat för detta nummer av Utblick är Min plats i Norden. Vilken är din plats i Norden? Berätta mer!
– Jag bor i Stockholm och älskar att vara utomhus, jag åker skidor på längden och utför, paddlar, går i skogen, promenerar varje dag, lyssnar på fåglarnas kvitter. Jag absolut älskar att bo i Stockholm, också för att vattnet är så närvarande. Skärgården är mitt andra underbara hem, horisonten, öarna, himlarna. De kommande månaderna och nu i vår ser jag fram emot att åka till Norge, Danmark, Finland och Island för att prata om min bok. Eftersom jag aldrig tidigare har varit på Island är jag också väldigt nyfiken på att få uppleva naturen där.
Utlottning av boken i samband med Nordens dag 2024
I samband med Nordens dag 23 mars kommer vi i Föreningen Norden att genomföra en kampanj i sociala medier, där människor delar med sig av sina tankar, bilder och text på temat Min plats i Norden. Om du delar med dig av din plats i Norden är du med i utlottningen av Joanna Rubin Drangers bok “Ihågkom oss till liv”. Håll utkik i Föreningen Nordens sociala kanaler och under taggen #minplatsiNorden
Författarsamtal med Joanna Rubin Dranger
– I Sverige finns det en mycket större omedvetenhet och okunskap kring Sveriges samarbete med Nazityskland än vad jag har upplevt i Norge. Därför känner jag att denna bok har en folkbildande uppgift. Det sa Joanna Rubin Dranger under ett författarsamtal som arrangeras av Nordiska ministerrådet/Nordiska rådet tillsammans med Föreningen Nordens Stockholmsavdelning i mitten av januari. Läs mer om författarsamtalet och boken Ihågkom oss till liv.
Foto: Karl Gabor