Testskolor sökes till projekt om närproducerad och hållbar mat från Åland
Under 2021-2022 firas hundra år av åländsk självstyrelse. Åland utmärker sig som en föregångare när det gäller närmat och närproducerade ekologiska råvaror. I samarbete med bland andra Hanaholmen i Finland, erbjuder vi elever i Sverige och Finland en möjlighet att bekanta sig med åländska mattraditioner och råvaror under virtuella lektioner med kändiskocken Michael ”Micke” Björklund. Eleverna får en förståelse om den hållbara livsstilen som förknippas med det åländska begreppet axgan.
Den 15 november har högstadieskolor i Sverige och Finland möjlighet att medverka som testskola i projektet. Under lektionen berättar Björklund om sin matlagningsfilosofi och hur han gör ett medvetet val med hänsyn till miljö att välja närproducerade produkter. Det virtuella besökets längd är 30 minuter och lärare kan själva bestämma vilken plattform de vill att Micke använder.
Efter lektionen får skolklasserna reflektera över sina lokala mattraditioner och sammanställa ett recept med egna närproducerade råvaror. Recepten skickas in elektroniskt, och eleverna kan ta del av andra skolors recept på projektets webbsida.
Målgruppen är högstadieelever i årskurs 7-9 och workshoppen passar undervisningen i hem- och konsumentkunskap i Sverige och svenskundervisningen i Finland.
Så ta chansen och lär dig mer om åländsk närproducerad mat, och boka ett virtuellt besök med Micke Björklund till din skola! Du kan anmäla ditt intresse till [email protected]. Ange kontaktuppgifter, önskat klockslag och klassens storlek i mejlet.
De virtuella lektionerna erbjuds sedan till ett flertal skolor i Sverige och Finland den 21-25 mars 2022 med medel från Nordplus Nordiska språk.