Lärdomar och perspektiv från civilsamhället i Norden

Rapporten ”Lärdomar och perspektiv från civilsamhället i Norden” sammanfattar och synliggör civilsamhällesnätverket Nordic Civs arbete de senaste tre åren. Den lyfter civilsamhällets roll och värde i samhällsutvecklingen i Norden, nätverkets arbete och medlemmarnas röster.

År 2021 initierades nätverket Nordic Civ av de nordiska samarbetsministrarna, med målet att stärka civilsamhällets röst i det nordiska samarbetet. Nätverket, som representerar hundratusentals invånare från hela Norden, har fört en nära dialog med Nordiska ministerrådet för att lyfta behov och utmaningar.

Under vårt arbete har vi dragit flera viktiga lärdomar som vi delar med oss av i den nya rapporten ”Lärdomar och perspektiv från civilsamhället i Norden”. De mest centrala insikterna inkluderar:

  1. Att bygga tillit och öppenhet tar tid. Dialogformer mellan civilsamhället och beslutsfattare måste gemensamt förankras för att vara hållbara över tid.
  2. Civilsamhällets bidrag behöver hanteras på ett genomtänkt sätt av politiska aktörer, med tydliga strukturer för att följa upp och återkoppla.
  3. Dialogen måste breddas och inkludera akademi, näringsliv och offentliga aktörer för att möta våra gemensamma samhällsutmaningar.

Läs och ladda ner rapporten ”Lärdomar och perspektiv från civilsamhället i Norden”

Föreningen Norden har koordinerat arbetet i nätverket Nordic Civ sedan 2023.

Civilsamhället måste fortsatt ha en stark röst i det nordiska samarbetet

DEBATT. De nordiska samarbetsministrarna bör inte enbart bevara dialogen med civilsamhället, utan även stärka och utöka dialogen med oss, skriver medlemmarna i Nordic Civ på Altinget Debatt. 

Debattartikeln publicerades på Altinget Debatt 13 september 2024

Debattartikeln publicerades på danska Altinget Debat 18 september 2024

Läs mer i rapporten “Lärdomar och perspektiv från civilsamhället i Norden”

Civilsamhället har varit avgörande för att bygga samhörighet och tillit mellan oss invånare i Norden. I takt med att det nordiska samarbetet formaliseras alltmer genom institutioner som Nordiska rådet och Nordiska ministerrådet, är det viktigt att säkerställa att klyftan mellan invånare och beslutsfattare inte blir för stor.

Vi i civilsamhällets organisationer har örat mot marken och kan fungera som en länk mellan invånare och beslutsfattare. Nordens kollektiva innovationskraft är hög och det finns oändlig potential om vi arbetar framåtlutat, nyfiket och gemensamt. Vi hoppas att en sådan ambition fortsatt finns från de nordiska samarbetsministrarna även i det framtida arbetet med att nå vision 2030.

Tre lärdomar från arbetet i Nordic Civ som är viktiga i det fortsatta arbetet med civilsamhället.

  • Det tar tid att skapa tillit, öppenhet och att hitta samverkans- och dialogformer över sektorsgränser. Dialog och samverkan mellan civilsamhället och beslutsfattare behöver utformas och förankras gemensamt för att hålla över tid, och resurser måste tillsättas för detta arbete.
  • För att civilsamhällets involvering ska få effekt behöver en genomtänkt och tydlig mottagarstruktur utformas inom politiken, som kan följa upp arbetet och återkoppla till civilsamhälle och invånare. 
  • Dialog och samverkan behöver ske bredare än bara mellan civilsamhället och beslutsfattare. För att adressera våra samhällsutmaningar behövs innovativa samverkans- och dialogformer utformas som främjar samverkan även med akademi, näringsliv och offentliga aktörer.

Medlemsorganisationerna i Nordic Civ representerar hundratusentals barn, unga och vuxna från hela Norden, bland annat inom miljörörelsen, kvinnorörelsen och på både det fackliga och sociala området. Föreningen Norden har koordinerat arbetet i nätverket Nordic Civ sedan 2023.

Bilden är tagen på Framtidskonferensen för civilsamhället i Norden, 11 september 2024 i Malmö.

Unga deltagare till nordisk demokratikonferens sökes!

Är du mellan 15 och 24 år och intresserad i demokratifrågor? Ta chansen att möta unga från hela Norden, utbyta perspektiv och få inspiration i ditt engagemang på Nordic Youth Conference for Democracy 2024!

Nordic Youth Conference for democracy är en plattform för, med och av unga i Norden. Varje höst samlas unga deltagare på Voksenåsen, konferenshotell och center för norskt-svenskt samarbete utanför Oslo, för att samtala och utbyta idéer kring aktuella demokratifrågor. Årets tema och konferensens innehåll sätts av en arbetsgrupp bestående av unga i samma åldersgrupp, som väljs bland deltagarna från det föregående året. Konferensen arrangeras av Voksenåsen i samarbete med Föreningen Norden Sverige och Hanaholmen.

Nordic Youth Conference for democracy är en plattform för, med och av unga i Norden. Varje höst samlas unga deltagare på Voksenåsen, konferenshotell och center för norskt-svenskt samarbete utanför Oslo, för att samtala och utbyta idéer kring aktuella demokratifrågor. Årets tema och konferensens innehåll sätts av en arbetsgrupp bestående av unga i samma åldersgrupp, som väljs bland deltagarna från det föregående året. Konferensen arrangeras av Voksenåsen i samarbete med Föreningen Norden Sverige och Hanaholmen.

Årets tema är Youth and Democratic Action! Genom workshops och inspirerande föreläsningar från olika nordiska aktörer kommer deltagarna att utforska sitt eget demokratiska deltagande och få verktyg för att öka sitt engagemang samt sprida det på lokal nivå.

Årets arbetsgrupp för Nordic Youth Conference for Democracy består av 12 ungdomar från Danmark, Finland, Färöarna, Norge och Sverige.

I år ser vi fram emot att välkomna 80 deltagare från alla nordiska länder och självstyrande områden. Alla boende- och matkostnader samt delar av resekostnaderna täcks av konferensen. Anmälan för deltagare för Sverige stängs den 15 september.

Varför ska du delta i årets Nordic Youth Conference for Democracy? Vi lämnar ordet till arbetsgruppens deltagare från Sverige:

Vem är du? Jag heter Vilma Hassgård och är 18 år gammal. Går samhällsprogrammet på ProCivitas i Malmö och spelar fotboll på fritiden samtidigt som jag är engagerad i olika föreningar. Kommer från en liten by som heter Östra Grevie, en bit utanför Malmö, och bor tillsammans med mina föräldrar och min tvillingbror.

Vad är Nordic Youth Conference for Democracy? En konferens som främjar den demokratiska traditionen i Norden och ger inspiration och nya möjligheter till unga.

Vad var höjdpunkterna från förra årets konferens enligt dig? Allt var så kul! Det är svårt att välja men jag uppskattade verkligen hur olika workshoparna var eftersom det gav nya perspektiv och jag fick möjlighet att lära mig om andra länders utmaningar. Sen träffade jag jättefina människor som jag fortfarande har kontakt med och jobbar med i årets arbetsgrupp. Voksenåsen i sig är också en vacker och mysig plats med utsikt över Oslo.

Vad ser du mest fram emot för NYCD 2024? Definitivt våra workshops där du som deltagare får möjligheten att tänka bortom alla ramar och få nya perspektiv för hur viktig demokratin är! En annan sak att se fram emot är alla människor du får träffa och det ”the social group” har planerat!

Tre anledningar för ungdomar i Sverige att anmäla sig till årets konferens: 1. Gemenskap och nya vänner. 2. Personlig utveckling och möjligheten att påverka lokalt med hjälp av vårt material. Man får förståelse för hur olika nordens länders politik är. 3. Resa och upptäcka vackra Oslo!

Vem är du? Jag heter Ellen Arvidsson, är 18 år gammal och kommer från Huskvarna.

Vad är Nordic Youth Conference for Democracy? Ett möte mellan ungdomar från lika men ändå helt olika länder, som förstår att våra starka demokratier är viktiga att beskydda.

Vad var höjdpunkterna från förra årets konferens enligt dig? Samtal med nordiska ungdomar som man aldrig hade fått träffa annars, där vi kunde prata ut om stereotyper, likheter, och olikheter. Workshops om olika aspekter av demokrati, från yttrandefrihet till rösträtt. Att vi alla kunde ha kul ihop på kvällen tack vare roliga aktiviteter från arbetsgruppen.

Vad ser du mest fram emot för NYCD 2024? Att se nya och bekanta ansikten lära känna varandra över de nordiska gränserna och samarbeta med det som förenar våra nordiska länder, vilket är våra starka demokratier, samtidigt som vi kommer ha en massa kul från aktiviteterna som den sociala delen av arbetsgruppen har planerat.

Tre anledningar för ungdomar i Sverige att anmäla sig till årets konferens: 1. Du får en chans att träffa ungdomar från andra länder som du nog aldrig hade stött på annars, och bidrar till att stärka banden mellan länderna. 2. Du får tips på olika sätt du kan engagera dig ytterligare på i vår demokrati. 3. Du får höra en massa olika perspektiv på fördjupande frågor om demokrati och de olika situationerna våra länder är i som du inte får chansen att diskutera hemma.

Vem är du? Hej! Mitt namn är Haruto och jag är 18 år gammal. Jag bor en bit utanför Göteborgsområdet:

Vad är Nordic Youth Conference for Democracy? En årlig konferens om demokrati för och av ungdomar i de nordiska länderna.

Vad ser du mest fram emot för NYCD 2024? Att få träffa andra fantastiska ungdomar från de nordiska länderna. Men också att få uppleva konferensen ännu en gång till!

Tre anledningar för ungdomar i Sverige att anmäla sig till årets konferens: 1. Träffa andra likasinnade ungdomar i andra delar av Sverige som du inte visste fanns! 2. Sprida svenska värderingar utanför gränsen 3. Bilda nya kontakter över gränsen samt få nya vänner för livet!

Isländsk filmkväll i Göteborg med mingel och filmsamtal

Bästsäljande författaren Yrsa Sigurðardóttir och filmens regissör Erlingur Thoroddsen på plats när isländska filmen “Kuldi” gästar Hagabion.

Den 25 september bjuder vi in till en exklusiv visning av den isländska filmen Kuldi (Cold) på Hagabion i Göteborg. Kuldi är en thriller baserat på Yrsa Sigurðardóttirs bästsäljande bok med samma namn.

Före filmvisningen blir det mingel och tilltugg med Islands ambassadör i Sverige, Bryndís Kjartansdóttir m fl. Vi bjuds även på isländska klanger från den isländska kören Íslenski kórinn í Gautaborg.

Efter visningen medverkar filmens regissör Erlingur Thoroddsen och författaren Yrsa Sigurðardóttir i ett samtal som leds av Fredrik Furu, artist och verksamhetsledare för Föreningen Norden Västerbotten.

Yrsa Sigurðardóttir deckarförfattare och Erlingur Thoroddsen regissör.

Plats: Hagabion, Linnégatan 21, Göteborg
Tid: 25 september kl 17:30-20:15

Mer om filmen och biljetter

Handlingen: När Óðinn undersöker decennier gamla dödsfall på ett ungdomsvårdscenter börjar han misstänka att de olycksbådande hemligheterna han avslöjar är kopplade till hans exfrus mystiska självmord. Liksom hans dotters konstiga beteende.

Biljetter säljs via Hagabions ordinarie biljettställen, på plats eller via hemsidan

Eventet är en del av Isländska kulturdagar i Sverige som ordnas i samarbete mellan Svensk-isländska samarbetsfonden, Islands ambassad och Föreningen Norden.

Varmt välkomna hälsar Föreningen Norden Göteborg och Föreningen Norden Sverige!

Framtidskonferens för civilsamhället i Norden

Är du engagerad i en civilsamhällesorganisation i Norden? Nu bjuder vi i det nordiska civilsamhällesnätverket Nordic Civ in organisationer från hela Norden till en framtidskonferens i Malmö den 11 september.

Hur stärker vi civilsamhällets roll i framtidens Norden? Hur kan vi dra nytta av varandras arbete, kunskap och erfarenheter på nya sätt? Hur bidrar vi till att nå visionen om Norden som världens mest hållbara och integrerade region 2030?

Kom till Malmö och träffa andra som är engagerade i civilsamhället runt om i Norden. Vi ser fram emot en dag med samtal om viktiga framtidsfrågor, erfarenhetsutbyten och kreativa workshops.

Konferensen är gratis och vi bjuder på lunch och fika. Antalet platser är begränsade. Sista anmälningsdag är 30 augusti 2024.

Läs mer och anmäl dig och din organisation här.

Välkommen till isländska kulturscenen på Bokmässan

På den isländska kulturscenen får du ta del av intressanta samtal och levande musik under talkshowen Café Norden Island. Den 26 september klockan 16 startar programmet i Crimetimeområden på Bokmässan i Göteborg.

Gäster från Island är den prisbelönta deckardrottningen Yrsa Sigurðardóttir, filmregissören Erlingur Thoroddsen och vinnaren i svenska Idol 2021 Birkir Blær, som bjuder på ny musik.

Dessutom gästas vi av den svenska fantasyförfattaren Elisabeth Berglund, vars debut Eldbarnet fick Selmapriset 2023 och även utsågs till Årets Fantasydebut. John Swedenmark, Islandskännare och översättare gästar också talkshowen.

Programmet presenteras av Föreningen Norden Sverige, Islands ambassad, Svensk-Isländska Samarbetsfonden och Isländskt litteraturcentrum. Programledare är den finlandssvenske artisten Fredrik Furu.

Varmt välkommen till en avslappnad nordisk talkshow med levande musik och samtal om film och litteratur.

Är du vår nya verksamhetsutvecklare?

Vill du utveckla framtidens möten, dialoger och samarbeten i Norden? Vi söker dig som vill driva metod- och verksamhetsutveckling för att främja och stärka samhörighet, tillit och samarbete i Norden. Tjänsten innebär att vidareutveckla metoder och arbetssätt som stärker engagemang och delaktighet för möten, dialoger och samarbeten över gränser i Norden. Du gör detta i nära samarbete med våra målgrupper förskola, skola och vår egen medlemsrörelse.

Beskrivning av tjänsten

Som verksamhetsutvecklare ansvarar du för att tillsammans med kollegor och samarbetspartners vidareutveckla metoder, delaktighet och innehåll för mellanfolkligt utbyte i Norden. Ditt uppdrag är att arbeta för att öka användandet av våra befintliga pedagogiska material i våra målgrupper, samla in och analysera lärdomar och erfarenheter, samt att baserat på dessa vidareutveckla verksamhet och pedagogiska material som främjar demokrati, delaktighet och samhörighet över gränser.

I rollen ingår ett särskilt ansvar för utvärdering och effektmätning av verksamheten.  

Arbetet är utåtriktat och sker med ett nyfiket, utforskande förhållningssätt i nära samarbete med våra målgrupper förskolan, gymnasieskolan, och vår egen medlemsrörelse. Som verksamhetsutvecklare håller du workshops, möten och dialoger på både lokal, nationell och nordisk nivå. Bland annat arbetar du tillsammans med nordiska kollegor med vår digitala nordiska skolplattform ”Norden i skolan” med cirka 30,000 registrerade lärare över hela Norden.

Vi tror att du som söker har en vana av att arbeta med människor i alla åldrar och trivs att samskapa med användare och behovsägare. För att trivas i rollen bör du vara lösningsorienterad, flexibel och relationsskapande.

Vi söker dig som…

  • Har en akademisk utbildning inom pedagogik, samhällsvetenskap eller motsvarande.
  • Har minst 5 års arbetslivserfarenhet av verksamhets-, metodutveckling eller motsvarande.
  • Har intresse och kunskap om att mäta effekt av verksamheter i civilsamhället.
  • Är en engagerad person med egen erfarenhet av föreningsliv och civilsamhället.
  • Har ett intresse och engagemang för demokrati, mellanfolkligt utbyte och samarbete över gränser i Norden och med omvärlden.

Om oss

Föreningen Nordenär en demokratisk, partipolitiskt och religiöst obunden ideell organisation som sedan 1919 arbetar för att främja och stärka samarbete och samhörighet i Norden och med dess omvärld. Vi skapar möten och möjliggör dialog och samarbeten mellan människor och över gränser. Vi förnyar och fördjupar det mellanfolkliga utbytet och strävar efter att göra det till en angelägenhet för fler.

Vår övertygelse är att vi utvecklar bättre lösningar på våra gemensamma samhällsutmaningar när vi arbetar tillsammans över gränserna. Det handlar exempelvis om hur vi tar oss an frågor om klimatförändringar, krisberedskap, kompetensförsörjning och rörlighet i Norden och Östersjöregionen.  

Föreningen är en medlemsstyrd ideell förening med lokal förankring i Sverige och systerorganisationer i de nordiska grannländerna. Vi förvaltar samhällsuppdrag från Sveriges regering, Nordiska ministerrådet och EU-kommissionen.  

Om tjänsten

Tjänsten är en tillsvidareanställning med 6 månaders prövotid. Tjänsten är en heltidstjänst med start under hösten. Tjänsten är placerad på föreningens kansli i Stockholm. Föreningen Norden omfattas av kollektivavtal mellan Unionen, Akademikerförbundet SSR och Fremia.  

Är du intresserad av tjänsten? Skicka CV och personligt brev till [email protected]. Rekrytering sker löpande, så skicka in din ansökan så snart som möjligt. Dock senast 26 augusti 2024.

Vid frågor gällande tjänsten, vänligen kontakta Josefin Carlring, [email protected]  

Läs mer om Föreningen Norden på www.norden.se

Ett Jämttrönderskt möte

I Östersund har möten, dialog och förhoppningsvis kommande samarbeten över gränser startats igång av Föreningen Norden Östersund tillsammans med Föreningen Norden Trondheim från Norge. Under våren 2024 hölls ett tvådagarsmöte där den nybildade Gränskommittén “Fellesrådet” även var representerad. Föreningen Norden Östersund genomförde mötet med hjälp av medel från Katalysatorn – Ett gränslöst Norden, vars fokus är att stimulera och främja mellanfolkligt utbyte i Norden. Jan Molde, Föreningen Norden Östersund, skriver om mötet.

Anna Halvarsson, daglig leder/VD för Fellesrådet

Fredagen den 3 och lördagen den 4 maj 2024 träffades styrelserna för Föreningen Nordens lokalavdelningar i Trondheim respektive Östersund i just Östersund för att utbyta erfarenheter och planera för framtida samarbeten. Sedan föreningarna bildades för nära hundra år sedan (1925 respektive 1926) har föreningarna träffats och samarbetat flera gånger, men det är nu länge sedan. Därför var det nu hög tid att träffas igen. Vi fick en utmärkt presentation av det nybildade ”Fellesrådet”. Både av dess ordförande Jonas Andersson och dess VD/daglig leder Anna Halvarsson. De berättade om Fellesrådets bakgrund, uppbyggnad och utmaningar.

Fredagen den 3 och lördagen den 4 maj 2024 träffades styrelserna för Föreningen Nordens lokalavdelningar i Trondheim respektive Östersund i just Östersund för att utbyta erfarenheter och planera för framtida samarbeten. Sedan föreningarna bildades för nära hundra år sedan (1925 respektive 1926) har föreningarna träffats och samarbetat flera gånger, men det är nu länge sedan. Därför var det nu hög tid att träffas igen. Vi fick en utmärkt presentation av det nybildade ”Fellesrådet”. Både av dess ordförande Jonas Andersson och dess VD/daglig leder Anna Halvarsson. De berättade om Fellesrådets bakgrund, uppbyggnad och utmaningar.

Till denna programpunkt hade såväl medlemmar i Östersundsavdelningen av Föreningen Norden som övrig allmänhet inbjudits. Vi var därmed ett trettiotal engagerade personer som deltog i denna programpunkt.

Fellesrådets ordförande Jonas Andersson i berättartagen
Ordförande i Trondheims respektive Östersunds lokalavdelning, Monica Henriksen-Troset och Håkan Larsson

Anna Halvarsson berättade att Fellesrådet som bildats av Region Jämtland Härjedalen och Tröndelags fylkeskommune är en så kallad ”Gränskommitté” med stöd från Nordiska ministerrådet. ”Naboer AB”, som funnits en längre tid, kommer nu att bli ett verkställande organ med Fellesrådet som ägare. Anna pekade på att utmaningarna sannerligen är stora om Nordiska ministerrådets mål om att ”Norden ska vara världens mest integrerade och hållbara region år 2030” ska kunna uppnås. Gränshindren har snarare ökat än minskat under de senaste decennierna. Inte minst sedan Sverige, men inte Norge, blev medlem i EU.

Varför behöver vi då samverka över gränsen? Anna pekade på en rad skäl för detta, bland annat;

  • En gemensam kulturell samhörighet
  • Likartade problemställningar när det gäller både demografi och geografi
  • Likartade utmaningar kring närings- och samhällsutveckling
  • Möjligheter till gemensam kompetensförsörjning
  • Samverkan när det gäller kompetensutveckling mellan offentliga organ
  • Katalysator inom kultur och idrott
  • Stärkt säkerhet o beredskap
  • Skapa operativ handlingskraft med ökade resurser

Men det sker redan mycket positivt när det gäller samverkan över gränsen. Elektrifieringen av Meråkerban beräknas vara klar kring kommande årsskifte och om allt går som det ska kommer vi då få regelbunden direkttågtrafik mellan Trondheim och Stockholm via Jämtland.

Genom Sveriges Natointräde kommer hela Norden att för första gången på ett halvt årtusende stå på samma försvars- och säkerhetspolitiska grund. Sveriges inträde i NATO är en bra utgångspunkt för närmare samarbete när det gäller försvar och säkerhet, men även inom andra områden.

Under de överläggningar som skedde mellan styrelserna i våra grannföreningar enades man om ett gemensamt uttalande med uppmaningar till respektive regering om konkreta beslut och överenskommelser för att uppnå målet ”världens mest hållbara och integrerade region till år 2030”.

Föreningarna enades också om ett antal gemensamma aktiviteter under kommande år, inte minst när det gäller kulturella evenemang av olika slag.

Text: Jan Molde, Föreningen Norden Östersund
Foto: Håkan Larsson, Föreningen Norden Östersund

Läs mer om Katalysatorn – Ett gränslöst Norden här.

Fira Grönlands nationaldag med Josepha från Nukiga

Vi har pratat med Josepha Lauth Thomsen, Creative Director på Nukiga – en ideell organisation som verkar för att stärka, utveckla och främja kulturutbytet och entreprenörskapet i och mellan Danmark, Färöarna och Grönland, med särskilt fokus på det sistnämnda. Josepha, som är själv från Grönland men bor idag i Danmark, berättar om sina minnen, traditioner och planer kopplade till Grönlands nationaldag.

Hej Josepha! Berätta lite om dig själv.

Jeg hedder Josepha og jeg arbejder for en lille forening der hedder Nukiga (min styrke, på grønlandsk). Mit arbejde går ud på at bringe positive historier om Grønland i Danmark og at skabe bro mellem de to lande. Jeg er født og opvokset i Grønland og flyttede fra Grønland da jeg var 21, fordi jeg skulle studere. Hvert år tog jeg hjem til Grønland og har altid forsøgt at finde arbejde der gjorde at jeg kunne komme hjem til Grønland.

I 2021 flyttede min mand og datter og jeg til Nuuk for at prøve at flytte “hjem”. Men efter jeg har fået børn, kunne jeg mærke at “hjem” er hvor min familie er. Det var hårdt at være væk fra mine forældre, søskende og min mands familie, fordi jeg selv er vokset op langt væk fra familie. (Min far var fra Danmark og min mor var fra Øst Grønland, og vi boede i Vestgrønland. Så nu bor vi i Danmark, tæt på vores forældre og søskende. 

Vilket är ditt bästa minne kopplat till Grönlands nationaldag?

De bedste minder jeg har fra national dagen har været en periode, hvor national dagen blev fejret nede ved det gamle universitet i Nuuk. Vi boede lige i nærheden og jeg kunne løbe derned alene og se det de optrådte med på scenen. Der var karate opvisning og kalattuut oprtæden (grønlandsk folkedans/grønlandsk polka). Jeg husker det som om solen altid skinnede på national dagen, men mon ikke det kun lige har været et enkelt år eller to. Ellers elsker jeg også den tradition, hvor man ser hvem der kan fange en sæl først, og komme tilbage med den til koloni havnen i Nuuk. 

Vad är det bästa sättet att fira Grönlands nationaldag på?

Det jeg elsker ved at fejre national dagen er at der er så meget liv og glæde. Man mødes, om det så er i Grønland eller Danmark. Jeg forbinder det med latter, glæde og grønlandsk mad og kage. Det går helt ind i hjertet at se og høre grønlændere grine. Grønlændere er et generelt stille folk, men de griner simpelthen så højt og hjerteligt og det elsker jeg virkelig. Derudover har jeg nogle år optrådt med grønlandsk maskedans. Det synes jeg også er hyggeligt. 

Hur ska du och din familj fira i år?

I år skal vi faktisk til Helsingborg for at fejre midsommer. Jeg har siden jeg var en lille pige drømt om at fejre midsommer, (tror vi har set det i Astrid Lindgrens børnefilm, som også blev sendt i Grønland), og jeg elskede at folk havde blomsterkrans på og dansede om den der stang. Husker især en scene i “Alle vi børn i Bulderby” hvor de danser og vi har set filmen en million gange med vores datter. Så takket værd Visit Skåne der hjalp mig, fandt vi et sted ved Frederiksdal museum, hvor vi kan være med. (Har nemlig hørt at folk som regel holder det privat, så har aldrig turde tage derover uden at vide hvor vi kunne tage hen). Men nu fandt vi endelig et sted, så nu skal jeg opfylde min lille pige drøm om at fejre national dagen i Sverige, med en blomsterkrans på hoved

Läs mer om Nukigas arbete på deras hemsida www.nukigacommunity.com

Du kan också följa Josepha på Instagram, där hon bland annat driver kontot @faces_of_greenland

Fira Island med oss under hösten 2024

För att fira att svensk-isländska samarbetsfonden fyller 30 år och republiken Island firar 80 har Föreningen Norden fått i uppdrag att i samarbete med Isländska Ambassaden arrangera Isländska Kulturdagar i Sverige 2024. Under hösten bjuder vi bland annat in till talkshowen Café Norden Island och visningar av den prisbelönta isländska filmen ”Kuldi”.

Du hittar alla evenemang i vårt kalendarium.

Förutom att vi uppmanar våra lokalavdelningar att gärna ha isländskt fokus på sina egna evenemang under året kommer vi att fokusera på ett antal egna arrangemang i tre hubbar, Göteborg, Stockholm och Umeå under hösten 2024.

Vi inleder på Hagabion i Göteborg den 25 september med en isländsk filmvisning av den prisbelönta filmen ”Kuldi”. Innan visningen blir det mingel i biosalongen och när filmen är slut ser vi fram emot ett intressant samtal tillsammans med regissören Erlingur Thoroddsen och manusförfattaren Yrsa Sigurdardóttir, en av Islands mest framgångsrika deckarförfattare.

Café Norden Island på Bokmässan i Göteborg

Den 26 september tar vi sikte på Bokmässan i Göteborg där vi i gott samarbete med Islands ambassad och Isländskt Litteraturcentrum presenterar talkshowen Café Norden Island. Talkshowen intar den Isländska kulturscenen i ”Crime Time”-området på eftermiddagen och programledare är Fredrik Furu. Gästerna i showen avslöjas inom kort.

Under hösten fortsätter vi enligt samma modell, först med isländsk filmvising av ”Kuldi” och talkshow Café Norden Island i Umeå den 30-31 oktober och i Stockholm där det blir filmvisning den 21 november.

Vi har också bett Tryggvi och Kristina på matimportören Grimsis AB att ta fram en läcker isländsk meny åt oss. Testa gärna den när ni ställer till med middag eller fest. Du hittar menyn här.

Fler isländska evenemang i Sverige under året hittar du i vårt kalendarium.

More reading

Studiecirkel ger framtidshopp och ringar på vattnet

Under våren har det varit premiär för Föreningen Nordens nya studiecirkel ”Min plats i Norden”. Studiecirkeln består av tre delar och har redan genomförts i Boden, Norrtälje, Östersund och Stockholm. Arman Hoque och Susanne Knutsson berättar om vad de tar med sig från studiecirkeln på Nordiska museet. – Att kunna få tänka fritt i ett […]

Norden runt med nordjobbaren Laura

Genom Nordjobb har 25-åriga Laura Schjødt Frimann från Danmark fått uppleva den arktiska vintern i svenska Arjeplog och ser nu fram emot en sommar på Åland. Hon drivs av nyfikenhet och att lära sig nya saker. Minnena är många, men Laura glömmer aldrig när de körde in i en snödriva på väg mot Jokkmokks marknad. […]

Följ med på nordiskt sommarläger i Hillerød!

Föreningen Norden bjuder in barn och ungdomar till det årliga nordiska sommarlägret som äger rum i Hillerød, Danmark. Över 50 barn från hela Norden får möjlighet att spendera en vecka i en naturskön och trygg miljö samtidigt som de får ta del av ett fullspäckat program med roliga aktiviteter! Sommarlägret, som arrangeras av Föreningen Norden […]

Röster från Norden: Jonna Similä

För att förändra den finska samtalskulturen och komma till rätta med en polariserad och infekterad samhällsdebatt skapades metoden Dialogpaus. Idag används Dialogpaus i många delar av det finska samhället, från högsta politiska nivå till förskola. Målet är att finländarna ska bli det skickligaste folket på samtal i hela världen. Jonna Similä är sakkunnig på Stiftelsen […]