Min plats i Norden: Anna-Marja Persson

I samband med Nordens dag 2024 ber vi några nordbor – kända och mindre kända – att dela med sig av sina tankar om Norden. Anna-Marja Persson, som driver podden Samesystrar delar med sig av sin plats i Norden: Sápmi.

Vilket ord förknippar du med Norden och varför?

– SÁPMI! Jag har aldrig känt någon koppling till just ordet Norden, men däremot så ligger Sápmi mig närmast hjärtat, vilket kanske inte är helt konstigt. Eller Saepmie som det heter på sydsamiska som är mitt språk. Sápmi – samernas land – är ett område som inte har nationsgränser men som idag sträcker sig över områden i fyra olika länder. Jag är same. Uppvuxen i samisk familj med det samiska i fokus i allt, ja hela livet, alla värderingar och sättet att respektera och hedra naturen och allt liv. 

Berätta om din plats i Norden!

– Hela Sápmi är min plats och mitt hem, men Hosjöbotten (inom Tåssåsens sameby, Åre kommun) är och kommer alltid vara “min plats”. Dit åker jag så ofta jag kan för att delta i renskötselsrelaterat arbete, fiska, jaga, plocka bär/växter och bara landa och vara. Jag bor sedan några år i Kautokeino i inre Finnmark i Nordnorge och här har jag förmånen att också vara delaktig i visst renskötselarbete men också framför allt lyxen att bo i ett majoritetssamiskt samhälle, något som jag drömt om att få uppleva sedan 20 år tillbaka.

Det jag upplever i Kautokeino är en inre frid, ett lugn och en trygghet eftersom ingen ifrågasätter min samiska identitet och vem jag är. Här får jag vara mig själv i allt det samiska och här kastas inte rasistiska kommentarer efter mig. För mig personligen är det viktigt att som same få vara same och få känna trygghet i det. Det som också är extremt viktigt är att ha tillgång till en orörd natur där vi fortfarande kan hämta mat, där renar kan naturbeta och där vi finner förhållningsvis rent vatten fortfarande.

Delta i kampanjen – chans att vinna fina priser!

Gör som Anna-Marja och berätta om din plats i Norden. Dela med dig av en bild och en kort text i kommentarerna på våra inlägg om kampanjen på Facebook eller Instagram, eller i ett eget inlägg/story. Glöm inte att tagga Föreningen Norden och använda #minplatsiNorden!

Alla som deltar är med i utlottningen av fina priser! Vi lottar ut boken ”Ihågkom oss till liv” av Joanna Rubin Dranger, som vann Nordiska rådets litteraturpris 2023, en Come to Norden-affisch samt två fribiljetter till Nordiska museets nya utställning Nordbor. Tack till Nordiska museet för affisch och fribiljetter!

Min plats i Norden: Joanna Rubin Dranger

I samband med Nordens dag 2024 ber vi några nordbor – kända och mindre kända – att dela med sig av sina tankar om Norden. Joanna Rubin Dranger är serietecknare, författare och illustratör.

Vilket ord förknippar du mest med Norden?

– KÄRLEK <3. Jag älskar att bo i Norden, för naturen, årstiderna, friheten, jämlikheten.

Berätta om din plats i Norden!

– Jag bor i Stockholm och älskar att vara utomhus, jag åker skidor på längden och utför, paddlar, går i skogen, promenerar varje dag, lyssnar på fåglarnas kvitter. Jag absolut älskar att bo i Stockholm, också för att vattnet är så närvarande. Skärgården är mitt andra underbara hem, horisonten, öarna, himlarna. Nu i vår ser jag fram emot att åka till Norge, Danmark, Finland och Island för att prata om min bok. Eftersom jag aldrig tidigare har varit på Island är jag också väldigt nyfiken på att få uppleva naturen där.

Du kan vinna Joannas bok!

Gör som Joanna och berätta om din plats i Norden. Dela med dig av en bild och en kort text där du berättar om din plats i Norden, i kommentarerna på våra inlägg om kampanjen på Facebook eller Instagram, eller i ett eget inlägg/story. Glöm inte att tagga Föreningen Norden och använda #minplatsiNorden. Alla som deltar är med i utlottningen av fina priser! Vi lottar bland annat ut boken ”Ihågkom oss till liv” av Joanna Rubin Dranger, som vann Nordiska rådets litteraturpris 2023.

Bilden på Joanna Rubin Dranger är tagen av Karl Gabor.

Min plats i Norden: Antti Yliselä

I samband med Nordens dag 2024 ber vi några nordbor – kända och mindre kända – att dela med sig av sina tankar om Norden. Antti Yliselä är avdelningschef för Studieförbundet Vuxenskolan i Göteborg och driver aktivt nationella minoritetsfrågor i Sverige.

Vilket ord förknippar du med Norden och varför?

– Det ord jag tänker på är välfärdssamhälle. De nordiska länderna har genom likartade politiska beslut skapat ett starkt välfärdssystem som bidrar till Agenda 2030 – Leave no one behind. Avgiftsfri skola, vård, omsorg, solidarisk socialförsäkring, gratis mediciner för barn, bibliotek, förmånlig kulturskola och fritidshem är exempel på stark välfärd.

Berätta om din plats i Norden!

– Min plats i Norden är där barn kan växa med sina nordiska språk, känna stolthet över sina kulturer och där de nordiska länderna stöttar dem i identitetsbyggande genom skola, kultur och fritid. Det behövs framtida nordbor med språklig och kulturell kompetens och därför bör det nordiska samarbetet också ha fokus på barn, ungdomar och familjer.

Delta i kampanjen – chans att vinna fina priser!
Gör som Antti och berätta om din plats i Norden. Dela med dig av en bild och en kort text där du berättar om din plats i Norden, i kommentarerna på våra inlägg om kampanjen på Facebook eller Instagram, eller i ett eget inlägg/story. Glöm inte att tagga Föreningen Norden och använda #minplatsiNorden!

Alla som deltar är med i utlottningen av fina priser! Vi lottar ut boken ”Ihågkom oss till liv” av Joanna Rubin Dranger, som vann Nordiska rådets litteraturpris 2023, en Come to Norden-affisch samt två fribiljetter till Nordiska museets nya utställning Nordbor. Tack till Nordiska museet för affisch och fribiljetter!

Min plats i Norden: Ingalill Thorsell

I samband med Nordens dag 2024 ber vi några nordbor – kända och mindre kända – att dela med sig av sina tankar om Norden. “Berikande” är ordet som Ingalill Thorsell, vd på Drakamöllan, förknippar med Norden. Hennes plats i Norden är just Drakamöllan på Österlen i Skåne.

Vilket ord förknippar du med Norden?

–  Det ord som jag tänker på är berikande. Det är en stor skatt att få leva här i Norden bland människor som ger nya perspektiv, ny kunskap och som utmanar mitt sätt att värdera vad som är rätt och fel, möjligt och omöjligt samtidigt som det känns självklart och tryggt. Att vi har så mycket gemensamt gör att man blir mer uppmärksam på både vad som förenar oss och vad som skiljer oss åt. 

Berätta om din plats i Norden!

–  Min plats i Norden är Drakamöllan, en gammal kulturmiljö med böljande backar och havet som horisont som länge var en del av Danmark. Här kan man känna historiens vingslag. Här upplever jag naturens alla skiftningar. Här får jag kraft från blommande ljunghedar, fåglarnas konserter tidig morgon och ståtliga bokar men också från de många besökare som vill uppleva denna magiska plats. En plats som jag hoppas vi ska kunna bevara för kommande generationer så att de också kan få uppleva naturens kraft.

Berätta om din plats i Norden – chans att vinna fina priser!
I samband med Nordens dag den 23 mars vill vi fylla sociala medier med röster och bilder från Norden. Dela med dig av en bild och en kort text där du berättar om din plats i Norden, i kommentarerna på våra inlägg om kampanjen på Facebook eller Instagram, eller i ett eget inlägg/story. Glöm inte att tagga Föreningen Norden och använda #minplatsiNorden!

Alla som deltar är med i utlottningen av fina priser! Du kan vinna boken ”Ihågkom oss till liv” av Joanna Rubin Dranger, som vann Nordiska rådets litteraturpris 2023. Dessutom har du chans att vinna en Come to Norden-affisch eller två fribiljetter till Nordiska museets nya utställning Nordbor. Tack till Nordiska museet för affisch och biljetter!

Debatt: Samarbete i Norden är viktigt för hela Sverige

I Föreningen Nordens opinionsundersökning Nordenbarometern fick svenskar välja tre ord för att beskriva Norden. Hälften valde demokrati, var tredje svarade natur och var fjärde tänkte på ordet frihet. För oss i Föreningen Norden är samarbete det självklara ordet. Inför Nordens dag den 23 mars vill vi påminna om varför samarbete i Norden är viktigt för oss i hela Sverige.

Debattartikeln har publicerats i lokala versioner i samband med Nordens dag 2024. Bland annat i Norrländska socialdemokraten (NSD), Jämtlands Tidning, Jönköpings-Posten, Västmanlands läns tidning, Landskrona Direkt.

Norden kan vara stolt över ett av de äldsta regionala samarbetena i världen. Det är ingen tillfällighet att just Norden ligger i framkant inom många områden som hållbarhet, konkurrenskraft och innovation. Hundra år av samarbete över de nordiska gränserna har bidragit till att forma våra starka välfärdssamhällen, och ger oss goda förutsättningar att möta framtida utmaningar gemensamt.

Med pandemin i färskt minne och ökade säkerhetspolitiska spänningar har samarbete i Norden blivit en angelägenhet för fler. Föreningen Nordens opinionsundersökning Nordenbarometern 2023 visar att nordiskt samarbete har ett starkt folkligt stöd. Hela 90 procent av svenskarna instämmer helt eller delvis i påståendet att det behövs mer samarbete inom Norden för att klara framtida utmaningar. Samarbete över de nordiska gränserna är viktigt för hela Sverige.

I år är Sverige ordförande i Nordiska ministerrådet, de nordiska regeringarnas officiella samarbetsorgan. Det är en möjlighet för oss att gemensamt lyfta vikten och mervärdet av nordiskt samarbete i vår region. Vi i Föreningen Norden har i över hundra år uppmuntrat och möjliggjort möten, dialoger och samarbeten i Norden. Hållbara och fungerande samarbeten bygger på tillit och samhörighet, något som byggs och förstärks när människor möts och lär känna varandra.

De nordiska statsministrarnas vision är att Norden ska vara världens mest hållbara och integrerade region 2030. För att nå dit behöver invånarna involveras i arbetet både idag och i framtiden. Att göra samarbete i Norden relevant för nya generationer är av högsta prioritet. I ljuset av rådande säkerhetsläge och för att gemensamt möta framtida utmaningar uppmanar vi kommuner, regioner, näringsliv, civilsamhälle och invånare att:

1. Satsa på unga
Genomför riktade satsningar för att fler unga ska få en tidig nordisk erfarenhet, exempelvis genom ett nordiskt ungdomsutbyte. Det är unga som ska bygga framtida samarbete i Norden. 

2. Satsa på samarbete
Testa att samarbeta över lands- och sektorsgränser i din förening, på din arbetsplats eller i skolan. Det är tillsammans som civilsamhälle, myndigheter, kommuner, regioner, akademi, näringsliv och enskilda invånare bidrar till samarbete i Norden.

3.  Satsa på vänorter 
Tillsätt resurser för att knyta kontakter och genomföra utbyten med vänorter i andra delar av Norden.

Min plats i Norden: Nikolai Eiken

I samband med Nordens dag 2024 ber vi några nordbor – kända och mindre kända – att dela med sig av sina tankar om Norden. Det ord som Nordjobbambassadören Nikolai Eiken främst förknippar med Norden är stabilitet. Nikolais plats i Norden ligger någonstans mellan Stockholm och den norska naturen.

– Det ord jag förknippar med Norden är stabilitet. Hela tiden ser vi hur andra delar av världen förändras till det negativa på områden som demokrati, jämställdhet och rättssäkerhet. I Norden har vi en tradition av att just dessa värderingar ska forma våra samhällen, och det är nästan konsensus inom Norden om att detta är värderingar vi också i framtiden ska jobba för. 

Vilken är din plats i Norden?
– Oj, svår fråga. Jag älskar verkligen Stockholm, staden jag bor i just nu. Det är en väldigt fin stad med väldigt mycket fin, klassisk arkitektur. Det gör mig jätteglad. Jag måste dock erkänna att jag saknar naturen där jag kommer ifrån i Norge, bland fjordar, öar och berg.

Berätta om din plats i Norden och vinn fina priser!
Gör som Nikolai och berätta om din plats i Norden. Vi vill fylla sociala medier med röster och bilder från Norden i samband med Nordens dag den 23 mars. Dela med dig av en bild och en kort text där du berättar om din plats i Norden, i kommentarerna på våra inlägg om kampanjen på Facebook eller Instagram, eller i ett eget inlägg/story. Glöm inte att tagga Föreningen Norden och använda #minplatsiNorden!

Alla som deltar är med i utlottningen av fina priser! Du kan vinna boken ”Ihågkom oss till liv” av Joanna Rubin Dranger, som vann Nordiska rådets litteraturpris 2023. Dessutom har du chans att vinna en Come to Norden-affisch eller två fribiljetter till Nordiska museets nya utställning Nordbor. Tack till Nordiska museet för affisch och biljetter!

Min plats i Norden: Sanne Houby-Nielsen

I samband med Nordens dag 2024 ber vi några nordbor – kända och mindre kända – att dela med sig av sina tankar om Norden. När Sanne Houby-Nielsen, vd Nordiska museet, tänker på Norden tänker hon på naturen och havet. Hennes plats i Norden ligger nära det öppna havet och ljuden av måsarnas skri.

Vilket ord förknippar du mest med Norden och varför?
– Jag tänker på natur och havet! Norden är för mig en kulturgeografisk plats på den nordliga delen av jordklotet som karaktäriseras av en mångfald av förutsättningar för liv: för människor, djur och växter. Allt från fastland till tusentals öar, lågland till höga berg; här finns en mångfald av skog, betesmark, åkermark, våtmark, sjöar, kuster och hav. Därtill minst fyra olika årstider.

Under tusentals år har människor på denna del av planeten utvecklat nya sätt att nyttja de givna förutsättningarna och hittat en mångfald av sätt att utväxla kunskap, erfarenheter och idéer med andra folk i världen genom handel och andra kontakter till havs och till lands. Norden idag är för mig ”summan” av dessa möten och erfarenheter och denna ”summa” formar underlaget för nya möten och erfarenheter framöver och öppnar för oväntade utvecklingar. Den demokrati och välfärd som präglar Norden idag är ett sent fenomen och tyvärr lätt att omkullkasta. Men gemensamma värden hjälper oss att bibehålla och utveckla båda delarna. De flesta av oss har en stark relation till naturen. Här har vi givna gemensamma värderingar.

Vilken är din plats i Norden?
– Min plats i Norden är förknippad med havet och horisonten. Jag har som barn och vuxen bott på många olika platser i Danmark och Sverige, men den gemensamma nämnaren är den nära åtkomsten till det öppna havet och ljuden av måsarnas skri. För mig ger närheten till havet en känsla av oändlighet, i tid och rum, och den känslan förpliktigar till fortsatt ansvar för familj och samhälle och vår gemensamma framtid.

Berätta om din plats i Norden – chans att vinna fina priser!
I samband med Nordens dag den 23 mars vill vi fylla sociala medier med röster och bilder från Norden. Dela med dig av en bild och en kort text där du berättar om din plats i Norden, i kommentarerna på våra inlägg om kampanjen på Facebook eller Instagram, eller i ett eget inlägg/story. Glöm inte att tagga Föreningen Norden och använda #minplatsiNorden!

Alla som deltar är med i utlottningen av fina priser! Du kan vinna boken ”Ihågkom oss till liv” av Joanna Rubin Dranger, som vann Nordiska rådets litteraturpris 2023. Dessutom har du chans att vinna en Come to Norden-affisch eller två fribiljetter till Nordiska museets nya utställning Nordbor. Tack till Nordiska museet för affisch och biljetter!

Min plats i Norden: Andreas Norlén

I samband med Nordens dag 2024 ber vi några nordbor – kända och mindre kända – att dela med sig av sina tankar om Norden. Andreas Norlén är talman i Sveriges riksdag, och förknippar Norden med ordet öppenhet. När han ska beskriva sin plats i Norden väljer han någon av alla städer där historia och nutid förenas.

Vilket ord förknippar du mest med Norden och varför?

– Om jag bara får välja ett ord blir det ”öppenhet”. Jag tänker på öppenhet i bredast tänkbara mening. Öppenhet i våra beslutsprocesser och våra myndigheter och tillgång till allmänna handlingar, så att medborgarna kan få veta och granska hur våra länder sköts. Öppenhet i samhällsdebatten så att många olika åsikter kan framföras. Öppenhet i våra ekonomier som är beroende av utrikeshandel och välkomnar investeringar från andra länder. Öppenhet gentemot nya tankar och idéer. Öppenhet och nyfikenhet gentemot andra kulturer. Öppenhet människor emellan utifrån det faktum att vi fortfarande i hög grad litar på våra medmänniskor.

Vilken är din plats i Norden?

– Min plats i Norden finns i någon av de många städer i Norden, där historia och nutid förenas. Vackra, äldre miljöer från olika epoker har bevarats, samtidigt som all modern samhällsservice finns på plats. Det är aldrig långt till en park, men inte heller till den riktiga naturen. Vi brottas förstås med olika samhällsproblem i de nordiska länderna och allt fungerar inte perfekt, men vi har goda förutsättningar att framöver skapa än mer av lugn och trygghet samt service som skola och sjukvård i världsklass. Grunden finns där med välfungerande institutioner, stabila ekonomier och goda värderingar.

Berätta om din plats i Norden – chans att vinna fina priser!
I samband med Nordens dag den 23 mars vill vi fylla sociala medier med röster och bilder från Norden. Dela med dig av en bild och en kort text där du berättar om din plats i Norden. Gör det i kommentarerna på våra inlägg om kampanjen på Facebook eller Instagram, eller i ett eget inlägg/story. Glöm inte att tagga Föreningen Norden och använda #minplatsiNorden!

Alla som deltar är med i utlottningen av fina priser! Du kan vinna boken ”Ihågkom oss till liv” av Joanna Rubin Dranger, som vann Nordiska rådets litteraturpris 2023. Dessutom har du chans att vinna en Come to Norden-affisch eller två fribiljetter till Nordiska museets nya utställning Nordbor. Tack till Nordiska museet för affisch och biljetter! Gör som Andreas Norlén och berätta om din plats i Norden.

Var med och fira Nordens dag

Nordens dag firas 23 mars varje år för att uppmärksamma det nordiska samarbetet, vilket förstärktes genom Helsingforsavtalet som undertecknades denna dag år 1962. Runt om i landet firas dagen (eller veckan) på olika sätt, vi har samlat några arrangemang som Föreningen Nordens lokalavdelningar och distrikt anordnar här nedan. Alla evenemang går att hitta i vårt kalendarium, där du kan läsa mer om respektive evenemang och hitta kontaktuppgifter för eventuell anmälan m.m.

Njut av nordiskt inspirerad mat

En tradition bland flera lokalavdelningar är att bjuda in till Nordiskt gästabud omkring Nordens dag. Man samlas då och njuter av nordisk mat. Föreningen Norden Fjärås-Löftadalen är först ut med sitt gästabud 17 mars, följt av Föreningen Norden Nybro 22 mars, Föreningen Norden Huskvarna och Föreningen Norden Jönköping 23 mars, Föreningen Norden Örnsköldsvik 23 mars och Föreningen Norden Laholm 25 mars.

Isländska kulturdagar 2024

År 2024 vill Föreningen Norden genom Isländska kulturdagar särskilt lyfta Island med anledning av att de firar 80 år som självständig republik. Vi firar också 30 år av svensk-isländskt samarbete genom Svensk-isländska samarbetsfonden. Tillsammans med Islands ambassad och olika kulturaktörer bjuder Föreningen Norden under året in till kulturevenemang runt om i hela Sverige – även dessa kommer du kunna ta del av i vårt kalendarium. Föreningen Norden Ulricehamn-Tranemo inleder sitt uppmärksammande av Islands 80-årsfirande, och Nordens dag, med att visa en sevärd isländsk film, “Woman at war”, om en kvinnas kamp i både sina relationer och sin närmiljö, regisserad av Benedikt Erlingsson. Filmen visas 18 mars.

Vi vill även tipsa om att Nordiskt gästabud går att genomföra med en extra isländsk touch med hjälp av denna isländska meny som är framtagen med anledning av Isländska kulturdagar!

Samarbeten, lärande och kultur

Nordens dag kan också vara ett tillfälle att lyfta så väl nordiska samarbeten, som nordisk kultur och sprida lärande om norden. Föreningen Norden Gävle bjuder 18 mars in till ett samtal om Nordisk framtid i en förändrad värld, där Anders Ljunggren, fd generalsekreterare Föreningen Norden och Anders Eriksson, tidigare chef för Finlandsinstitutet och Sveriges Radios korrespondent i Finland, Ryssland och Baltikum guidar ett samtal bl a om vad som händer med det nordiska samarbetet i en värld med klimatkris och med en ny säkerhetssituation i norra Europa.

Föreningen Norden Landskrona firar både 20 mars med ett Nordiskt musikquiz i samband med firandet av Landskronas 611-årsdag, och 23 mars med en öppen tillställning där man kan ta del av nordiska smakbitar och klurigheter, sång och musik.

Är man intresserad av att lära sig mer om det Grönländska samhället, och specifikt situationen för kvinnor på Grönland ska man se till att besöka Halmstad 22 mars då Föreningen Norden Halmstad bjuder in till ett föredrag med kulturarbetare Pipaluk Lind.

Intresserar konst mer? Föreningen Norden Arvika ordnar ett föredrag 23 mars som utgår från konsten i Norden under det sena 1800-talet och det tidiga 1900-talet då Rackstadkolonin verkade i Arvika.

I Umeå bjuder Föreningen Norden Västerbotten in till firande för alla åldrar! På agendan står bl a ”Kejsarens garderob” – pysselworkshop för barn med Wasa Teater, Vasa stad och Umeå kommun och teaterföreställning ”Kejsarens nya kläder” – en pjäs för hela familjen. Det blir paneldiskussion om Universitetssamarbetet i Kvarken och “Café Norden” – en talkshow med nordiska gäster.

För skolor och unga i hela Norden

Skolor i Norden inbjuds att delta i Nordisk skolchatt 18 mars. Ett roligt sätt att träffa andra nordiska skolelever på – samtidigt som det ger en unik möjlighet att träna rösten och öronen för att förstå melodier, likheter och skillnader mellan grannspråken danska, norska och svenska. Temat är Ung i Norden! Alla skolelever i Norden kan delta.

Ska er lokalavdelning fira Nordens dag? Lägg till ert evenemang i kalendariet så kan fler hitta till det och inspireras av vad just ni ska göra!

”Det säkerhetspolitiska läget knyter oss närmare varandra”

Sverige är ordförande i Nordiska ministerrådet under 2024, med fokus på ett säkrare, grönare och friare Norden. Häromveckan mötte Sveriges Nordenminister Jessika Roswall medlemmarna i Nordic civ, Nordiska ministerrådets civilsamhällesnätverk som koordineras av Föreningen Norden.

Nätverket Nordic civ initierades av de nordiska samarbetsministrarna 2021 som ett sätt att i högre grad öppna upp för civilsamhällesorganisationer att komma med inspel och involveras i det nordiska samarbetet. Dialogen med civilsamhällets företrädare och organisationer är viktig för Jessika Roswall i arbetet som samarbetsminister.

– Dialoger och samverkan är något som vi är bra på i Norden, men vi kan bli ännu bättre. När det gäller samarbete med civilsamhället är det oerhört viktigt att vi har ett gott samarbete. Det bästa resultatet får vi när vi samarbetar – politiker, civilsamhälle och näringsliv, säger Jessika Roswall, EU-minister med ansvar för nordiska frågor i Sveriges regering.

Under 2024 är Sverige ordförande i Nordiska ministerrådet, med fokus på ett säkrare, grönare och friare Norden. Vad styr valet av tema för ett ordförandeår?

I grunden ligger visionen, som statsministrarna fattat beslut om, och den styr alla ordförandeskapsprogram. Temat är ett säkrare, grönare och friare Norden med fokus på mobilitets- och gränshinderfrågorna. Vi vill se en ökad integration. Jag tycker att här finns det en potential som vi borde klara av att använda bättre. Säkerhet är en given prioritering med den geopolitiska situation som vi befinner oss i, säger Jessika Roswall.

När du står där på Nordiska rådets session i Reykjavik i slutet av året, vad ser du framför dig att Sverige har åstadkommit under året? 

– Vi har en mycket allvarlig säkerhetspolitisk situation i Europa, och i Norden och Baltikum i synnerhet. Jag tror att när jag eller statsministern står där i Reykjavik så kommer det att handla om en del säkerhetsfrågor. Det säkerhetspolitiska läget knyter oss närmare varandra.

Det andra som Jessika Roswall lyfter är klimatomställningen. En fråga som ingår i Nordiska ministerrådets vision 2030.
– Här tycker jag att vi är framgångsrika, och kan visa på att det går att göra en grön omställning samtidigt som man ökar tillväxt och produktivitet. De här sakerna hör ihop med vår konkurrenskraft. Det finns många olika delar, bland annat inom forskning och innovation.

Jessika Roswall hoppas även att Sverige under ordförandeskapsåret kan visa på konkreta åtgärder när det gäller gränshinderfrågorna.

– Varje gång vi samarbetsministrar möts under det svenska ordförandeskapet ska vi prata  gränshinderfrågor. Vi ser över gränshinderarbetet generellt och Gränshinderrådets mandat. Det finns en förbättringspotential. Mycket är bra, men saker kan bli bättre. Sen har vi andra ministerrådskonstellationer som fokuserar på andra frågor, säger Jessika Roswall.

Vissa frågor kopplade till gränshinder har varit på agendan under lång tid, exempelvis skatt och mer lika byggregler.

– Jag vet att det är frågor vi har jobbat med länge och jag vet att det är svårt, men jag tror också att man behöver lyfta de här frågorna för att komma framåt. Jag vet inte vad jag och mina kollegor kommer att kunna leverera under året, men förhoppningsvis har vi flyttat fram positionerna så att vi når visionen om att vara världen mest integrerade och hållbara region 2030, säger Jessika Roswall.

”Pandemin visade varför det behövs samarbetsministrar”

Under pandemin stängdes gränserna mellan de nordiska länderna. Hur kan samarbetsministrarna arbeta förebyggande för att det inte ska ske igen vid nästa kris?

– Min uppfattning är att länderna har dragit lärdom av det som hände under pandemin. På mitt första möte kände jag tydligt att ärren efter pandemin fanns kvar, men de finns inte längre. Vi vet inte vad nästa kris är, så det gäller att upprätthålla dialogen. Frågan är ständigt på vår agenda, och det beror delvis på Halden-deklarationen, men också på att vi är medvetna om att vi står inför en allvarlig kris säkerhetspolitiskt, säger Jessika Roswall.

Halden-deklarationen, de nordiska samarbetsministrarnas deklaration om krissamarbete, kom till i Halden sommaren 2022. Deklarationen slår fast att de nordiska länderna samt Färöarna, Grönland och Åland ska stärka sitt samarbete i kristider. När en kris slår till ska samarbetsministrarna enligt deklarationen mötas för att se till att det tas hänsyn till nordiska perspektiv innan nationella beslut tas.

– Pandemin visade varför det behövs samarbetsministrar i Norden. Vi behöver ha ansvariga ministrar som håller ihop det här viktiga samarbetet, säger Jessika Roswall.

Norden + Europa = sant
Jessika Roswall har varit samarbetsminister i ett och ett halvt år. Under ordförandeåret i Nordiska ministerrådet leder hon och sätter agendan för samarbetsministrarnas möten, och representerar Nordiska ministerrådet i olika sammanhang.

– I Sverige kan jag jämföra med rollen som EU-minister, det handlar om att hålla ihop de nordiska frågorna. Att vara vakthund för att beakta de nordiska dimensionerna i regeringens arbete. Att ta det nordiska perspektivet, säger Jessika Roswall.

Jessika Roswalls ministerportfölj innehåller både EU-frågor och Nordenfrågor. Till skillnad från samarbetsministrarna i de andra nordiska länderna där vi ofta ser en kombination av arbetsmarknads- och utbildningsfrågor. Jessika Roswall ser fördelar med kombinationen.

– Jag tycker att det är jättebra att ha hand om EU-frågorna och de nordiska frågorna. Jag ser det som en styrka att ha de här olika perspektiven. I många frågor tycker vi i Norden väldigt lika, och tillsammans blir vi starkare. Många frågor som EU fattar beslut om får inverkan på länderna i Norden. Det är bra om vi implementerar dem så lika som möjligt.

Jessika Roswall berättar att hon pratar mycket med utrikesminister Tobias Billström om Norden och Baltikum.

– Jag uppfattar att det finns en vilja hos de baltiska länderna att närma sig det nordiska samarbetet. Det är något som vi från Sverige bejakar. Vi har samma utmaningar. Ett exempel är digitaliseringen, en fråga som vi alla jobbar med och prioriterar. Här har vi också något som vi kan lära av andra länder, exempelvis Estland, som ligger ännu längre fram. Det är ett givande och tagande, säger Jessika Roswall.

Bild: Jessika Roswall Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet.

More reading

Verksamhetsberättelse från ett år med möten, dialoger och samarbeten

Verksamhetsberättelsen för 2023 sammanfattar Föreningen Nordens arbete under året – från vision till daglig verksamhet. Nordiska dialoger över gränser, Nordjobb, publikationen Nordperspektiv och Katalysatorn ett gränslöst Norden är några exempel. Verksamhetsberättelsen innehåller artiklar med röster från förtroendevalda, samarbetspartners och medarbetare i föreningen, och beskriver vår verksamhet från lokal till europeisk nivå. Det senaste året har […]

”Jag har hittat min plats i Norden”

I Föreningen Nordens opinionsundersökning Nordenbarometern 2023 lät vi svenskar välja vilka ord de förknippar med Norden. Det ord som jag själv främst tänker på är innovation. Som ledare för en civilsamhällesorganisation som har drivit utvecklingen av Norden i över hundra år, ser jag det som min – och föreningens – roll att fortsätta driva utvecklingen […]

Isländska kulturdagar 2024

Under året vill vi att isländsk kultur ska lysa extra starkt i Sverige. Därför genomför vi Isländska kulturdagar 2024. Tillsammans med Islands ambassad och olika kulturaktörer bjuder Föreningen Norden in till kulturevenemang runt om i hela Sverige – med särskilda satsningar i Göteborg, Umeå och Stockholm. Under 2024 firar Island 80 år som självständig republik. […]

Röster från Norden: Joanna Rubin Dranger

När Joanna Rubin Dranger ska beskriva Norden med ett ord väljer hon kärlek. Som serietecknare, författare och illustratör vill hon berätta om komplexa teman på ett sätt som många kan ta till sig och drabbas av. Hennes senaste bok Ihågkom oss till liv tilldelades Nordiska rådets litteraturpris 2023.  Vem är du?  – Jag är serietecknare, […]