Var med och fira Nordens dag
Nordens dag firas 23 mars varje år för att uppmärksamma det nordiska samarbetet, vilket förstärktes genom Helsingforsavtalet som undertecknades denna dag år 1962. Runt om i landet firas dagen (eller veckan) på olika sätt, vi har samlat några arrangemang som Föreningen Nordens lokalavdelningar och distrikt anordnar här nedan. Alla evenemang går att hitta i vårt kalendarium, där du kan läsa mer om respektive evenemang och hitta kontaktuppgifter för eventuell anmälan m.m.
Njut av nordiskt inspirerad mat
En tradition bland flera lokalavdelningar är att bjuda in till Nordiskt gästabud omkring Nordens dag. Man samlas då och njuter av nordisk mat. Föreningen Norden Fjärås-Löftadalen är först ut med sitt gästabud 17 mars, följt av Föreningen Norden Nybro 22 mars, Föreningen Norden Huskvarna och Föreningen Norden Jönköping 23 mars, Föreningen Norden Örnsköldsvik 23 mars och Föreningen Norden Laholm 25 mars.
Isländska kulturdagar 2024
År 2024 vill Föreningen Norden genom Isländska kulturdagar särskilt lyfta Island med anledning av att de firar 80 år som självständig republik. Vi firar också 30 år av svensk-isländskt samarbete genom Svensk-isländska samarbetsfonden. Tillsammans med Islands ambassad och olika kulturaktörer bjuder Föreningen Norden under året in till kulturevenemang runt om i hela Sverige – även dessa kommer du kunna ta del av i vårt kalendarium. Föreningen Norden Ulricehamn-Tranemo inleder sitt uppmärksammande av Islands 80-årsfirande, och Nordens dag, med att visa en sevärd isländsk film, “Woman at war”, om en kvinnas kamp i både sina relationer och sin närmiljö, regisserad av Benedikt Erlingsson. Filmen visas 18 mars.
Vi vill även tipsa om att Nordiskt gästabud går att genomföra med en extra isländsk touch med hjälp av denna isländska meny som är framtagen med anledning av Isländska kulturdagar!
Samarbeten, lärande och kultur
Nordens dag kan också vara ett tillfälle att lyfta så väl nordiska samarbeten, som nordisk kultur och sprida lärande om norden. Föreningen Norden Gävle bjuder 18 mars in till ett samtal om Nordisk framtid i en förändrad värld, där Anders Ljunggren, fd generalsekreterare Föreningen Norden och Anders Eriksson, tidigare chef för Finlandsinstitutet och Sveriges Radios korrespondent i Finland, Ryssland och Baltikum guidar ett samtal bl a om vad som händer med det nordiska samarbetet i en värld med klimatkris och med en ny säkerhetssituation i norra Europa.
Föreningen Norden Landskrona firar både 20 mars med ett Nordiskt musikquiz i samband med firandet av Landskronas 611-årsdag, och 23 mars med en öppen tillställning där man kan ta del av nordiska smakbitar och klurigheter, sång och musik.
Är man intresserad av att lära sig mer om det Grönländska samhället, och specifikt situationen för kvinnor på Grönland ska man se till att besöka Halmstad 22 mars då Föreningen Norden Halmstad bjuder in till ett föredrag med kulturarbetare Pipaluk Lind.
Intresserar konst mer? Föreningen Norden Arvika ordnar ett föredrag 23 mars som utgår från konsten i Norden under det sena 1800-talet och det tidiga 1900-talet då Rackstadkolonin verkade i Arvika.
I Umeå bjuder Föreningen Norden Västerbotten in till firande för alla åldrar! På agendan står bl a ”Kejsarens garderob” – pysselworkshop för barn med Wasa Teater, Vasa stad och Umeå kommun och teaterföreställning ”Kejsarens nya kläder” – en pjäs för hela familjen. Det blir paneldiskussion om Universitetssamarbetet i Kvarken och “Café Norden” – en talkshow med nordiska gäster.
För skolor och unga i hela Norden
Skolor i Norden inbjuds att delta i Nordisk skolchatt 18 mars. Ett roligt sätt att träffa andra nordiska skolelever på – samtidigt som det ger en unik möjlighet att träna rösten och öronen för att förstå melodier, likheter och skillnader mellan grannspråken danska, norska och svenska. Temat är Ung i Norden! Alla skolelever i Norden kan delta.
Ska er lokalavdelning fira Nordens dag? Lägg till ert evenemang i kalendariet så kan fler hitta till det och inspireras av vad just ni ska göra!