Vattenkraft ger bröd
Drygt 20 medlemmar i Föreningen Norden Ätradalen träffades den 28 oktober i Vinbergs församlingshem för att följa Berte Qvarns tidsresa berättad av dess qvarnmästare Johan Bäcklund.
Johan tog oss ca 10.000 år bakåt i tiden, då inlandsisen drog sig tillbaka och lämnade kvar det, vi idag kallar Suseån. Vid åns vattenfall i Berte anlades sannolikt en enkel skvaltkvarn för många hundra år sedan. 1569 nämns Berte qvarn för första gången i det då danska Lunds stifts “landebog”. Vattnets fallande kraft har drivit många olika kvarnstenar. Sedan slutet av 1800-talet med bättre och bättre teknik mals olika sädesslag i valsstolar (valskvarn). Verksamheten var småskalig och tjänade med den tidens vägnät och hästtransporter den lokala omgivningen inte blott med mjöl; brännvinsbryggeri omnämns på 1600-talet.
Transporterna förenklades drastiskt när järnvägen drogs genom Halland och sedan 1889 är Berte Qvarn en handelskvarn. Råvaror kunde köpas in och mjöls säljas i allt vidare cirklar. Inledningsvis dock med omlastning vid Slöinge järnvägsstation till hästekipage sista biten till kvarnen. Idag stannar inga tåg i Slöinge. Motorvägen löper nära kvarnen och lastbilar står för transporterna.
Teknikutveckling har gjort verksamheten effektivare. När till exempel kullager kunde ersätta valsstolarnas bronslager ökade möjligheten att mala från ett till fem ton per samma ytenhet i lokalerna. Antalet handelskvarnar nådde sin topp med ca 6000 i Sverige efter 1:a världskriget. Många försvann efter 2:a världskriget. Bland dem Falkenbergs kvarn och Bobergs kvarn nedströms i Suseån. Även Berte Qvarn upplevde kris. Ägarkretsen hade vuxit sig allt större med syskon, kusiner, sysslingar och bryllingar. Det var svårt att enas om verksamhetens utveckling. 12:e generationens Stenström, Olof, styrde med fast hand och löste ut släkten. Jordbruket på Berte Gård har historiskt varit en integrerad del i verksamheten och under 1960-talet förvärvades lokaler efter ett nedlagt slakteri i Slöinge med karantänsvillkor för flera jordbruksanknutna verksamheter. Slöinge Industri AB etablerades och det som nu är SIA-glass startades. Säljaren av slakteriet hade missat glasstillverkning på karantänslistan.
De tre verksamheterna är i dag samlade i Bertegruppen och leds av 14:e generationen Stenström. Kvarnen är nummer tre i storlek i Sverige med ca 20 procents marknadsandel. 350 odlare förser med råvara. 85 procent av mjölet säljs till stora bagerier. Blott en mindre del går över disk i detaljhandeln. Som frontfigur i branschen startade Anders Stenström, 13:e generationen, tidigt miljöarbetet kring verksamheten. Han utmönstrade bekämpningsmedel, satsade på kvalité och fick produkterna KRAV-märkta.
Johan Bäcklund startade sin mjölnarkarriär som tonårspraktikant. Anders insåg hans kvalitéer och anställde honom. Johan närde dock andra planer och sade upp sig efter ett tag. Utan samtycke hade Anders ordnat utbildningsplats för Johan på en kvarnskola i Tyskland. Efter rådslag med sin mor grep Johan chansen och har sen dess varit Berte Qvarn trogen i mer än 35 år. Han fortsätter och utvecklar det kvalitets – hållbarhetsarbete som Anders initierade. Ett mer är 450 års familjeföretagande har framtiden för sig med ingredienserna råvaror – människor – ekonomi – hållbarhet.
Text: Jan Åke Jacobson
Foto: Anne Kristensson