Nordiskt firande
Tre firanden som för Föreningen Norden fått en obligatorisk plats i kalendrarna är Nordens dag, den Nordiska litteraturveckan och Nordiskt gästabud. Här har vi samlat information och tips om hur ni som lokalavdelningar kan engagera er i samband med dessa dagar.
Nordens dag
Nordens dag firas 23 mars varje år för att uppmärksamma det nordiska samarbetet, vilket förstärktes genom Helsingforsavtalet som undertecknades denna dag år 1962. Dagen brukar ofta även uppmärksammas av Nordiska rådet och Nordiska ministerrådet.
Hur kan ni som lokalavdelning delta i Nordens dag?
- Föreningen Norden Sverige tar fram en mall för en insändare/debattartikel som ni som lokalavdelning kan använda och skicka in till er lokaltidning. Temat varierar, men är kopplat till Norden. Mallen skickas ut till alla ordföranden i lokalavdelningar och distrikt.
- Flagga nordiskt! På flera håll har lokalavdelningar arbetat för att göra Nordens dag till en flaggdag då Nordens flaggor får synas för att uppmärksamma det nordiska samarbetet.
- Nordiskt gästabud med nordisk meny. Flertalet lokalavdelningar ordnar Nordiskt gästabud i samband med Nordens dag – ta del av vår framtagna Isländska meny nedan!
- Inför 2024 kommer Föreningen Norden centralt arbeta med kampanjen Min plats i Norden. Mer information kommer framöver.
Nordiskt gästabud
Nordiskt gästabud innebär en middag med nordiskt tema på maten. Här finns olika menyer att välja på efter tycke och smak. Menyerna har olika teman och har tagits fram genom åren för att exempelvis användas vid firande av Nordens dag.
Nordiska litteraturveckan – Kura skymning & Kura gryning
Nordiska litteraturveckan är ett högläsningsevenemang då samma nordiska litteratur relaterad till ett valt tema läses upp samtidigt i hela Norden, Baltikum, samt övriga Norden-intresserade institutioner runtom i världen. Projektet, som administreras av Föreningarna Norden, verkar för att sprida och manifestera högläsning, nordisk litteratur samt nordisk berättartradition. Nordiska litteraturveckan äger rum en gång om året, i vecka 46, och då arrangerar bibliotek, skolor och andra kulturinstitutioner högläsning för barn och unga på morgonen, och vuxna på kvällen.
Som lokalavdelning kan ni på egen hand eller tillsammans med bibliotek, skolor eller andra aktörer ordna gemensamma högläsningstillfällen av de för året utvalda böckerna.