”Vi behöver samarbeta för att lyckas”
Internationell samverkan krävs för hållbar regional utveckling. Det var rubriken för en workshop i samband med Västsvenska EU-konferensen i Skövde, där Anders Bergström från Föreningen Norden berättade mer om vilka möjligheter som finns inom EU:s strategi för Östersjöregionen.
– Komplexa samhällsutmaningar kräver mer samarbete över landsgränser. Vi behöver samla resurser och kompetens och arbeta tvärsektoriellt, lokalt, regionalt, nationellt och transnationellt. Vi behöver samarbeta för att lyckas, säger Anders Bergström när han beskriver kärnan i EU:s makroregionala strategier.
Målet med makroregionala strategier är att engagera olika grupper av aktörer från olika sektorer och länder i långsiktiga samarbeten. När Anders Bergström frågar hur många som känner till EU:s strategi för Östersjöregionen räcker ungefär hälften av gruppen upp handen. Kännedomen kan hänga ihop med att vi befinner oss på Västsvenska EU-konferensen, en mötesplats för tjänstepersoner och beslutsfattare som arbetar för regional och lokal utveckling i Västsverige, med fokus på det europeiska perspektivet.

Workshopen på ASSAR Industrial Innovation Arena i Skövde har lockat tjänstemän från kommuner och regioner och även några lokala och regionala politiker från Västsverige. Det är ett femtontal personer som under en timme får en crash course i transnationellt samarbete och sedan får prova på att ta sig an ett aktuellt problem tillsammans med hjälp av metoder som används inom Östersjöstrategin.
– Vi vill integrera det transnationella i arbetet i myndigheter och organisationers strategiska utvecklingsarbete. Vi vill bidra till att stärka och utveckla organisationers möjligheter, kompetens och kapacitet för att vara med i transnationellt samarbete, säger Anders Bergström.
Var finns finansiering?
Östersjöstrategin erbjuder ingen finansiering men det saknas inte resurser för samarbete inom EU:s många program men även från Svenska institutet. I den nya programperioden ökar möjligheterna att använda strukturfondsprogrammen, exempelvis Europeiska Regionalfonden för samarbete med partners i andra länder. Fler svenska myndigheter och organisationer använder även egna medel för att bygga ett långsiktigt samarbete som blir oberoende av projektfinansiering.
– Östersjöstrategin erbjuder samverkansplattformar inom flera tematiska områden. Vi kan inte erbjuda pengar men väl kontakter till relevanta aktörer i Europa. Vi ser oss som samarbetsingenjörer, säger Anders Bergström.
Lisa Bergström från Universitets- och högskolerådet (UHR) och Camilla Wristel från Svenska institutet deltar också i workshopen. De berättar omhur UHR och Svenska institutet med sina program kan bidra till att finansiera transnationella samarbeten.
– Vi har ett uppdrag att se till att Sverige är en större del i vårt Östersjösamarbete. Vi finansierar utbyten och främjar samarbeten, säger Camilla Wristel som är ansvarig för projektstöd inom Östersjösamarbete på Svenska Institutet.
Prova på metoden
När det blir dags att prova på att tillsammans formulera en frågeställning med en gemensam ingång, landar en av grupperna i frågan om hållbar energiproduktion och småskaliga energilösningar. Inspelen och frågorna poppar upp allt eftersom samtalet går framåt. Med sina olika kompetenser och ingångar hittar de snabbt en mängd utmaningar och frågeställningar som behöver hanteras.
Var finns det behov kring samarbete inom det här området? Hur ser regelverket ut? Medvetenheten? Kan jag som individ i ett samhälle starta ett sådant här initiativ? Hur gör jag det? Hur ser det ut i andra länder? Hur gör andra för att samordna?
– I Tyskland ser man sina energislag, men så är det inte i Sverige. Här är det mer ”not in my backyard” när det gäller utbyggnad av vindkraftverk till exempel. Hur har de jobbat med den acceptansen? undrar Sandra Johansson, som är regionutvecklare för miljöstrategisk samverkan på Boråsregionen Sjuhärads kommunalförbund.

Steg två för gruppen blir att inventera vilka olika perspektiv som finns på frågan om småskaliga energilösningar samt vilka aktörer som berörs och kan involveras under de olika perspektiven. Här kommer bland annat frågor om lagstiftning, teknik, ägarskap, forskning, kompetensförsörjning och säkerhet upp. Steg tre blir att hitta en struktur för att arbeta med de olika perspektiven. Gruppen delar upp den långa listan i tre tematiska områden och sedan börjar de nosa på frågan om finansiering innan det är dags att återsamlas och redovisa gruppens arbete.
– Det känns jättebra, jag har fått med mig massor! Bra att det var så konkret, att ta ett exempel och testa det, säger Daniel Thorell som är skogskonsulent på Skogsstyrelsen i Göteborgs distrikt.
Nästa regionala workshop om transnationellt samarbetet hålls i Jönköping den 10 oktober.
Nyfiken på transnationellt samarbete och EU:s Östersjöstrategi? Kontakta Anders Bergström.