Efterlängtad studieresa från Kiruna till Lofoten
Äntligen, efter att ha väntat nästan två år, kunde Föreningen Norden Kiruna genomföra sin försenade resa till Lofoten. För två år sedan, före pandemin, läste de och lärde sig om vikingar i Norden bland annat genom föreläsningar. De bestämde sig för att besöka några platser där man vet att vikingar bott och verkat. Sedan kom pandemin, och de fick vänta. Men nu kunde resan göras, och studieledare Anita Fransson skriver om upplevelsen.
Vi var totalt 16 personer som en tidig, regnig morgon klev på bussen i Kiruna. För att hålla humöret uppe åt vi choklad och frukt och sjöng allsång. Allt var mycket trevligt.
Vårt första mål var Harstad; Trondenes historiske senter. Här finns en huvudutställning ”1000 år av plog, kors och svärd.” Utställningen berättar om Harstadstraktens historia från stenåldern fram till 1950-talet, med huvudfokus på vikingatid, medeltid och andra världskriget. Detta är en välgjord huvudutställning med många mycket realistiska figurer, vikingar med mera. Fynd från trakten kring Harstad har länkat Harstad med den isländska Eddan.
Vi bodde två nätter på Thon Hotel Svolvaer. Deras frukost var sagolik!
Det finns ett antal restauranger alldeles i närheten av Thon Hotel: maten var god och inte speciellt dyr.
Vid Thon Hotel finns ett privatägt krigsmuseum som är värt att besöka. Ägaren har ägnat stor del av sitt liv med att göra museet till vad det är nu.
Dag 2: Kabelvåg och Galleri Espolin.
Tanken var att vi skulle besöka tre olika ställen: Espolin, Lofotenmuseet och Lofotenakvariet (en sk SKREI-biljett) , men då det var helg ville man ha extrabetalt för att öppna för oss. Vi valde då Galleri Espolin, vilket visade sig vara en positiv överraskning. Någon sa att detta besök var det bästa på hela resan! Film och guidning i museet om Kaare Espolin Johnson, där för övrigt Lars Lerin haft en utställning.
Så till Borg och Lofotr Vikingmuseum! Förutom museum kan man också välja olika ”händelser”, och vi hade valt ”Idunns frestelse.” En mycket duktig och pedagogisk guide iförd tidsenliga vikingkläder, berättade om vad man funnit vid arkeologiska utgrävningar. Vi var hänförda! Så kom ”husmor” och blåste i en lång näverlur och därefter fick vi lunch; lamm, äpplen, olika grönsaker, fisk det vill säga riktig vikingamat. Vi drag ur glas som på vikingatiden kostade 400 får per glas, eller ett helt utrustat vikingaskepp. Otroligt! Detta var en upplevelse!




Till Henningsvaer, en liten by vid havet. Där finns flera butiker och gallerier. Vi promenerade omkring och njöt av solen.
Dag 3: Till Lödingen.
Här finns ett minnesmonument över den största flygkraschen Norge upplevt.
Till Hergot som är en rallarkyrkogård och kapell. Allt sköts av en bygdeförening. Vi fick en sagolikt god ärtsoppa, våfflor och kaffe/te, samt guidning runt rallarkyrkogården och berättelser om kapellet och dess uppförande.
Vi var tillbaka i Kiruna vid 19-tiden. Alla glada och nöjda.
Ett ord lärde vi oss: ”ögonbedövande”. Alla vyer vi såg, fjäll, havet, grönskande skogar – allt var verkligen ögonbedövande!

Text: Anita Fransson, studieledare Föreningen Norden Kiruna