En introduktion till Östersjöstrategin
Arbetar du i en myndighet eller organisation? Arbetar du med samhällsutveckling? Då kanske EU:s strategi för Östersjöregionen kan hjälpa dig i ditt arbete. Strategin handlar om att fördjupa samarbetet mellan länderna runt Östersjön för att tillsammans möta gemensamma utmaningar som vi står inför i dag.
Tillsammans med Tillväxtverket har vi tagit fram en broschyr om möjligheterna med Östersjöstrategin. Du kan läsa och ladda ner broschyren här.
EU:s strategi för Östersjöregionen är ett samarbete mellan EU:s medlemsländer runt Östersjön som även inkluderar samarbete med grannländerna Island och Norge. Strategin som lanserades 2009 har tre huvudsakliga mål: rädda havsmiljön, länka samman regionen och öka välståndet.
Vad innebär Östersjöstrategin för oss som bor i regionen?
Strategin handlar om att fördjupa samarbetet mellan länderna runt Östersjön för att tillsammans möta gemensamma utmaningar som vi står inför i dag. Det kan handla om att förebygga effekterna av klimatförändringar, säkerställa en hållbar energiförsörjning eller minska ungdomsarbetslösheten. Strategin erbjuder samverkan – tvärsektoriellt, transnationellt och baserat på flernivåsamverkan. Detta samarbete integreras i myndigheter och organisationers strategiska utvecklingsarbete. Arbetet i strategin styrs av en handlingsplan som uppdateras med några års mellanrum. På detta sätt kan aktuella frågor fångas upp.
Makroregionala strategier – ett värdefullt stöd i utvecklingsarbetet
Dagens ofta komplexa samhällsutmaningar är svåra att lösa på egen hand inom en kommun, regionalt eller nationellt. Kompetens behöver samlas från andra länder med liknande utmaningar, så att man gemensamt kan utveckla lösningar. Det är här det europeiska samarbetet gör stor nytta. Tillsammans har vi den kunskap och de resurser som behövs. De makroregionala strategierna erbjuder strategiska ramverk. En struktur för samarbete där kompetens och resurser samlas. EU:s strategi för Östersjöregionen är en av idag fyra makroregionala strategier.
Vill du veta mer?
Kontakta Anders Bergström som är ansvarig för EU-uppdrag på Föreningen Norden.