Här kan du läsa mer om och anmäla dig till våra evenemang som sker runt om i landet, och som bedrivs både av våra lokalavdelningar och i vår centrala verksamhet. Många evenemang sker också online, vilket innebär att du kan delta var du än befinner dig.
Vi åker med buss till Kosta Julmarknad. Förutom att gå runt på marknaden kan man besöka Glasbruket bl.a.
Vi föreslår att ni tar med egen förmiddagsfika, som inmundigas på bussen. Väl framme finns det flera matställen att välja emellan.
Medlemmar i Föreningen Norden Arvika inbjudes till nordiskt julbord på Elins Bakgård
fredag den 29 november kl. 18.00.
Vi träffas och trivs hos Elin och njuter av den goda maten.
Pris: 430:-/person.
Bindande anmälan snarast. Senast den 15 november.
Britt Andersson, [email protected], 0731810350.
Bente Mattsson, [email protected], 0730484982.
Betalning sker till bankgiro 384 – 2747 eller swish 1236090518.
OBS! Glöm inte att ange ditt namn.
Varmt välkomna
hälsar styrelsen i Föreningen Norden Arvika
Vi kör med egna bilar. Julbordslunchen serveras kl. 12:00-14:30.
Pris för jullunch: 350 kr/pers. exklusive dryck. Betalning sker på plats. Bindande anmälan görs till Inger 073 504 29 45 eller [email protected] senast 17 nov.
Plats:
Avresa från Circle K, Växjövägen 15, Halmstad
Stockholm: STOCKHOLMS INTERNATIONELLA POESIFESTIVAL 2024
28 november, 2024
STOCKHOLMS INTERNATIONELLA POESIFESTIVAL 2024
Torsdagen den 28/11 på Konstakademien
Stockholms Internationella Poesifestival 2024 belyser nordisk-arktisk poesi utifrån temat »Det väldiga havet«, med inspiration från inukpoeten Uvavnuk. Festivalen invigs av den grönländska performancepoeten Jessie Kleemann! Tillsammans med kompositören och pianisten Søren Gemmer framför hon ett nytt scenkonstverk i högtidssalen på Konstakademien.
Några av vår tids största poeter från Grönland, Färöarna, Sápmi, Danmark, Island, Norge och Sverige läser på scen, i samarbete med skådespelare, musiker och översättare.
Medverkande: Linnea Axelsson, Jessie Kleemann, Sigbjørn Skåden, Beinir Bergsson, Ragnar Helgi Ólafsson, Søren Gemmer med flera.
Den nya programserien Nordiskt ljus arrangeras i samarbete med Föreningen Norden och presenterar några av de mest spännande nordiska författarskapen för en bred publik.
Den 26 november kommer Elin Anna Labba som är en samisk journalist och författare från den svenska delen av Sápmi. Hon debuterade 2020 med Herrarna satte oss hit: om tvångsförflyttningarna i Sverige. Far inte till havet kom 2024 och är hennes första roman.
Välkommen till en filmkväll med exklusiv visning av den isländska filmen Kuldi (Cold) på Zita Folkets Bio i Stockholm. Kuldi är en thriller baserad på Yrsa Sigurðardóttirs bästsäljande bok med samma namn.
Efter visningen medverkar filmens regissör Erlingur Thoroddsen i ett samtal med Fredrik Furu, artist och verksamhetsledare för Föreningen Norden Västerbotten.
Eventet är en del av Isländska kulturdagar i Sverige som ordnas i samarbete mellan Svensk-isländska samarbetsfonden, Islands Ambassad och Föreningen Norden.
Plats:
Folkets Bio Zita, Birger Jarlsgatan 37, Stockholm
Den nya programserien Nordiskt ljus arrangeras i samarbete med Föreningen Norden och presenterar några av de mest spännande nordiska författarskapen för en bred publik. Nordiskt ljus består också av ett antal föredrag och samtal i anslutning till författarsamtalen.
Den 21 november kommer konstnären Carola Grahn, förra årets huvudnamn på Wanås Konst, att berätta om den samiska konsten och sitt eget konstnärskap.
Resa till Nordiska museet för att se utställningen “Nordbor”.
Datum: 19 november.
Tåg från från Hedemora.
Samarbete med Borlänge och Avesta.
Anmälan senast 15/11: Detta för att kunna anmäla antalet besökare till museet och lunchrestaurangen.
Kostnad: Alla står för sina kostnader själv. Som medlem i Föreningen Norden har ni 15% på inträdet till Nordiska museet, kod “foreningennorden”.
Kom och lyssna till Kristiina Oikari, ekonom med lång erfarenhet från IT-branschen, som föreläser om hur du kan skydda dig mot digitala bedrägerier – och vad du bör göra om du råkar bli utsatt.
Fribiljetter på Entré Sundsvall eller Kulturmagasinets reception.
Helle Ahlenius Pallesen och Peter Fällmar Andersson möts i ett samtal om Danmark, Sverige & Norden. Ett samtal utgående från personliga erfarenheter och reflektioner. Och inte bara ett samtal mellan Helle och Peter, utan även med publiken. Helle är sedan många år engagerad i frågor kring integrationen över Öresund, inte minst frågorna som kan ställa till det i vardagen. Hon är jurist och VD i föreningen Öresundsadvokater samt styrelseledamot i bland annat Öresundsinstitutet och Svensk-danska Kulturfonden. Helle är bosatt på Ven mitt i Öresund och menar att hennes liv blivit rikare av att bo och arbeta i två länder som är lika men ändå olika ” När man rör sig i flera länder och i flera kulturer ställer man fler frågor till sig själv om sin omvärld”. Peter är landskronabo och kulturjournalist på Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan. En gång i tiden intervjuade han Kim Larsen samt firade på Rådhuspladsen när Danmark vann EM i fotboll. Varmt välkomna!
Välkommen till Kura Skymning på Biblioteket i Strömstad den 14 november.
Vi har insläpp från 17.30 och startar läsningen kl. 18.00.
Även i år kommer Ninni Liljestrand Quicklund vara vår uppläsare.
Kom och “Kura skymning” med oss. Ingen anmälan – fri entre.
Föreningen Norden centralt: Ledarutbildning för studiecirkel “Min plats i Norden”
13 november, 2024
Föreningen Norden och Studieförbundet Vuxenskolan bjuder in till en digital ledarutbildning för att skapa konstruktiva och kreativa samtal om livet i Norden idag och i framtiden. Du som gått utbildningen kan sedan hålla i studiecirkeln Min plats i Norden och bjuda in till lokala träffar på platsen där du bor. Ledarutbildningen genomförs i Zoom den 28 augusti, 4 september och den 13 november klockan 19.00-21.00. Läs mer och anmäl dig nedan senast 19 augusti.
Kura skymning på biblioteket i Ätran onsdagen den 13 november kl. 19.00. Högläsning av Bernt Andersson ur årets bok Skugga-Baldur av Sirurjón Birgir Sigurdsson. Vi bjuder på fika. Alla hälsas varmt välkomna!
Nybro: Kura skymning på Biblioteket i Nybro i samarbete med Kalmar läns hembygdsförbund.
13 november, 2024
Mimma Mattsson läser ur Skugga Baldur av isländske författaren Sho´n, som är en pseudonym för Sigurjón Birgir Sigurdsson.
Hembygdskonsulent Peter Danielsson pratar om Frihet i Norden, som är årets tema med anledning av att det är 80 år sedan Island blev självständigt.
Föreningen bjuder på enkel fika. Anmälan till Monica Björk [email protected] alt. 070 – 363 04 10 senast 11 november.
Sandviken: Sverige, Europa och USA – vad händer nu?
13 november, 2024
Den 13 november är endast en vecka efter det amerikanska valet, och oavsett hur det gick så kommer det att bli förändringar för oss. Dessutom är det ju mycket annat, tyvärr mest oroande saker som är på gång.
Föreläsare är Gunilla Herolf, fil dr från Stockholms Universitet, associerad seniorforskare vid Utrikespolitiska Institutet och ledamot av Kungl Krigsvetenskapsakademin.
Kura skymning är Nordens största högläsningskväll, där samma text läses samtidigt på respektive språk. Harriet Pettersson läser det gemensamma utdraget. Årets tema är Frihet i Norden. Sven G Sjöberg från Visans vänner spelar gitarr och sjunger till texten vid lämpliga ställen. Det kommer att bjudas på förfriskningar efteråt med anledning av att Västerås lokalavdelning firar 85 år i år. Den bildades 1939. I samarbete med Stadsbiblioteket.
Vi tänder ljus och lyssnar till högläsning på temat ”Frihet i Norden”. Ingen föranmälan, fri entré, kaffe med dopp.
Arrangör: Föreningen Norden Halmstad och Harplinge bibliotek.
Måndagen den 11 november kl. 18.00 är det dags för vårt årliga arrangemang Kura skymning i Rumlaborgssalen vid Huskvarna bibliotek. Över hela Norden läses denna kväll ur en och samma nordiska bok. I år är det den isländske författaren Sjón (pseudonym för Sigurjón Birgir Sigurdsson) som svarar för texten. Vi hör ett avsnitt ur Skugga-Baldur – en folksaga, som fick Nordiska rådets litteraturpris 2005.
Föreningens egna fotoproffs Anders Frönell och Sture Lindgren har lovat att vid samma tillfälle visa bilder från våra resor runtom i Norden. Självklart blir det också ett ordentligt kaffebord.
Kura skymning hålls i samarbete med Huskvarna bibliotek.
Kura skymning i Kyrkstugan i Ljungby måndagen den 11 november kl. 19.00. Högläsning av Evy Olsson ur årets bok Skugga-Baldur av Sigurjón Birgir Sigurdsson. Vi bjuder på fika. Alla hälsas varmt välkomna!
Måndagen den 11 november kl. 19.00 är det dags för vårt årliga arrangemang Kura skymning på Bibliotek Folkparken i Lund. Över hela Norden läses denna kväll ur en och samma nordiska bok. I år är det den isländske författaren Sjón som svarar för texten. Vi hör ett avsnitt på svenska och isländska ur Skugga-Baldur – en folksaga, som fick Nordiska rådets litteraturpris 2005.
Årets tema Frihet i Norden.
Vi släcker taklamporna, har mysbelysning och läser utdrag från isländsk litteratur.
Matentreprenör, född på Island berättar om isländsk mat.
Högläsning ur isländsk bok: Skugga-Baldur: en folksaga – Sjón.
Datum och tid: 11 nov kl. 19.00.
Plats: Gammelgården.
Övrigt. Fika och musikunderhållning.
KURA SKYMNING med Föreningen Norden Hagfors.
Högläsning ur aktuell litteratur, nordiskt bokbord,
boklotteri och fika. Hagfors kulturskola bjuder på
musikframträdanden. Årets litteraturtema är Island.
Det är gratis men begränsat antal platser.
Anmäl dig gärna till Hagfors bibliotek: 0563-187 70
Kura Skymning arrangeras av Föreningen Norden under nordiska litteraturveckan 11-17 november. Temat för året är “Frihet i Norden” och Islands 80-åriga självständighet.
Programmet består av högläsning ur romanen Skugga-Baldur av författaren och poeten Sjon. Uppläsare är Unnur Tryggvadottir Nordell. Musikinslag på Isländskt tema framföres av kulturskolan.
Årets Nordiska litteraturvecka, 11-17 nov, inleds som traditionen bjuder med höstkvällsmys: musik och högläsning på biblioteket!
I år är temat “Frihet i Norden” och årets högläsningsbok är “Skugga-Baldur” av Sigurjón Birgir Sigurdssson (Sjón).
Kulturskolan inleder med musik, därefter högläsning, vi avslutar med fika 40:-.
Välkommen till biblioteket Centralen i Tranemo kl 18.00,
eller till Ulricehamns stadsbibliotek kl 19.00,
måndag 11 november!
Kura Skymning, Arvika Bibliotek måndag den 11/11 kl.19.00.
Tema ”Frihet i Norden”. Meta Flodén läser ”Skugga – Baldur” en isländsk folksaga.
Thora Sveinsdottir & Arnor Egilsson visar bilder. Knut Lykken sjunger om ”fred och frihet”.
Biblioteket presenterar isländsk litteratur. Mingel och boklotteri. Arrangör: Föreningen Norden Arvika och Arvika Bibliotek
Kura Skymning med högläsning ur Skugga-Baldur.
Vi lyssnar till Isländska sånger på flöjt och gitarr.
Medlemmarna som deltog i vänortsmötet i Nrdfyn, Danmark i våras berättar därifrån.
Vi sjunger allsång och föreningen Norden bjuder på kaffe och smörgås.
Alla hjärtligt välkomna!
I den Nordiska litteraturveckan firar vi Kura skymning måndag 11 november. Det sker i år i finska Kolaris bibliotek.
Högläsning på svenska och finska, underhållning och fika. Tolkning vid behov.
Samåkning/skjuts för den som önskar från Pajala bibliotek, se annonsen.
Välkomna!
När det blir som mörkast tänds tusentals ljus i hela Norden och vi får lyssna till en gemensam text. I år läser Birgitta Palmertz ur den isländska folksagan “Skugga-Baldur” tolkad av Sjo´n. Nordiska musikinslag framförs av Kristina Ekman och Marie Hjorter på fiol respektive cello. Kvällen avslutas traditionsenligt med “kaffemingel”. Varmt välkomna!
Den som önskar bilskjuts i mörkret MÅSTE meddela detta i mycket god tid!
Föreningen Norden centralt: Presentation och visning med designern Brynjar Sigurðarson
10 november, 2024
Röhsska museets nya programserie med fokus på nordisk design startar upp med en presentation av isländske designern Brynjar Sigurðarson med efterföljande visning i utställningen Designhistorier och djupdykning vid designerns verk i utställningen.
Brynjar Sigurðarson är grundaren av Studio Brynjar & Veronika. Den isländsk-tyska studion smälter samman en mängd olika konstnärliga medier, som ofta suddar ut gränserna mellan myt och verklighet. I mer än tio år har studion sammanställt en mångsidig portfölj som hämtar inspiration från teatraliska och naturliga element. Projekt som ”Cirkelflöjten”, möbelkollektionen ”Silent Village” och dokumentären ”Borgþór Sveinsson” flätar samman antropologi, geologi och berättelse. Brynjar fick Torsten och Wanja Söderberg priset 2018.
Denna programpunkt är ett samarbete med Islands ambassad i Stockholm, Svensk-isländska samarbetsfonden och Föreningen Norden som en del av Isländska kulturdagar 2024.
Östersund: Krim à la ”nordisk noir” – Spänningslitteratur på gränsen
09 november, 2024
Deckarförfattarna Hanne Gelllein och Sara Strömberg samtalar om vad det innebär att skriva från Jämtland respektive Tröndelag.
Samtalsledare är Magnus Ottelid. Fri entré, men begränsat antal platser. Boka därför plats i tid via länk nedan!
Östersund: Krim á la “nordisk noir” – spänningslitteratur på gränsen!
09 november, 2024
Deckarförfattarna Hanne Gellein och Sara Strömberg samtalar om vad det innebär att skriva från Jämtland och Trøndelag.
Har deras egen bakgrund inspirerat historierna och efterforskningarna vi möter i deras böcker?
Samtalsledare Magnus Ottelid.
Isländska kulturdagar: Island i toner – en jubileumskonsert i Göteborgs Konserthus
07 november, 2024
Island har en rik och levande sångskatt med rötter tillbaka till de första århundradena av bebyggelse på Island. I samband med att Island i år firar 80 år som självständig republik vill den Isländska kören i Göteborg tillsammans med isländska och svenska sångsolister och musiker för en svensk publik presentera ett urval av denna i Sverige relativt okända sångskatt!
Isländska kören i Göteborg kommer även att uppföra nyskrivna stycken med anledning av jubileet!
Medverkande är:
Isländska kören i Göteborg.
Daniel Ralphsson, dirigent och tenorsolist vid Göteborgsoperan.
Elísabet Einarsdóttir, sopransolist vid Malmöoperan och Det Kongelige Teater i Köpenhamn.
Herbjörn Þórðarson, basbaryton vid Göteborgsoperan.
Lisa Fröberg, pianist, repetitör och ackompanjatör bl.a. vid Göteborgsoperan.
Auður Magnúsdóttir, presentatör; lektor i Nordisk historia vid Göteborgs universitet.
Arrangemanget görs i samarbete med Islands ambassad i Stockholm.
Plats:
Göteborgs Konserthus, Götaplatsen, Göteborg
Onsdag den 6 november arrangerar vi höstens andra föreläsning: Frimärken i en mörk tid. Andra världskriget påverkade alla i Norden. Hur krig, ockupation och beredskap återspeglas i frimärken är temat för föreläsningen. Men också hur frimärken var ett sätt att forma den nationella självbilden och omvärldens bild av nationen. Föreläsningen håller vi denna gång på Borstahusens Museum, Pumphuset.
Ni finner mer information bifogat.
Varmt välkomna!
Föreningen Norden i Landskrona
Niklas Ulfvebrand, historiker och verksam vid Sala silvergruva, berättar om Salas 400-åriga historia samt om Sala silvergruva. År 1624 fick Sala stadsprivilegier av Gustaf 11 Adolf. Icke medlemmar 40 kronor.
Tingsryd: Föreläsning & paneldebatt “Norden i NATO och NATO i Norden”
03 november, 2024
Varmt välkommen till öppen, högaktuell föreläsning med paneldebatt precis före presidentvalet i USA på temat “Norden i NATO och NATO i Norden – Man måste kunna skilja på vänner och allierade”. VAR? Konga Folkets hus i mjuka biofåtöljer.
HUR? Entrén 80 kr inkluderar vinstchans på böcker och närodlat äpple. FÖR VEM? Alla intresserade är välkomna, medlemmar såväl som icke-medlemmar. VILKA? Ulla Gudmundson (f d diplomat och författare föreläser & i panelen med), Jan Thörnqvist (f d marinchef, viceamiral), Annicka Engblom (f d riksdagsledamot & Svenska Atlantkommittén, båda Karlskrona), Gusten Mårtensson (kommunalråd med intresse för försvarsfrågor, Älmhult).
Den Starkare – Ett kammarspel i en akt av August Strindberg.
Två kvinnor möts i en dramatisk dialog på ett kafé på julafton. Deras historia är sammanlindad och en maktkamp utspelar sig om vem som är den starkare och vem som kommer gå vinnande ur striden. Den Starkare är en samproduktion mellan Teater Aros och Reykjavik Ensemble International Theatre Company med stöd av Svensk-isländska samarbetsfonden i samband med det svensk-isländska kulturåret 2024. Föreställningen lyfter feministiska teman, maktspel och är en djupdykning i det mänskliga psyket.
Regi: Pálína Jonsdottir.
Madame X: Ylva Hanson.
Mademoiselle Y: Janya Cambronero Severin.
Mask och kostym: Deborah Larsson.
Ljud och ljuddesign: Johan Engelbrekt.
Produktionsassistent: Emma Frisk.
Manus: August Strindberg.
Längd: 30 min.
Rullstolsentré finns, meddela gärna innan om möjligt.
Umeå: Café Norden Island – talkshow med isländska gäster
31 oktober, 2024
Café Norden på tema Island intar Umeå 31 oktober. Det blir en talkshow med isländska gäster. Ett evenemang i samband med Isländska kulturdagar 2024. Mer information kommer inom kort!
Välkomna till Isländsk filmvisning – med mingel samt samtal om filmen på Folkets Bio i Umeå. Ett evenemang i samband med Isländska kulturdagar 2024. Mer information kommer inom kort!
Isländska kulturdagar: Vulkanens skrik: Att teckna och tänka med naturkrafterna
30 oktober, 2024
Rán Flygenring berättar om sin bok, Vulkanen; en explosiv berättelse om ett vulkanutbrott och de olika reaktioner som uppstår hos människor när de befinner sig vid de allra största och farligaste naturkrafterna. Rán berättar om hur teckning och illustration kan användas som ett verktyg att förmedla och tänka med och i naturen.
Rán Flygenring är en isländsk serieskapare, illustratör och författare och vulkanentusiast. Rán föddes i Oslo men är uppvuxen i Reykjavik. Hon tilldelades Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2023 för bilderboken Eldgos. Eldgos är nyligen utgiven på svenska, Vulkanen.
Föreläsningen är på norska och sker i samverkan med Islands ambassad i Stockholm och med stöd av Svensk-isländska samarbetsfonden.
Plats: Auditoriet
Entré: Programmet ingår i entrébiljetten. Dagsbiljett 70 kr. Museikort 120/140 kr. Fri entré för studenter (mot uppvisande studentlegitimation) och barn/ungdom under 20 år. Begränsat antal platser.
Plats:
Göteborgs konstmuseum, Götaplatsen, Göteborg
Slottets divan – läsning och samtal.
Under hela tre år befann sig dramatiker Christofer Bocker i lanterninen i det rosa slottet i centrala Sunne. Där placerade han en divan, en persisk matta och en fåtölj. Hundra sunnebor tog plats i divanen och talade där fritt under en timma. Slottets divan är berättarväven i form av en dekalog på 1000 sidor som skapats utifrån deras röster.
Christofer Bocker till Hagfors Bibliotek för att göra en läsning och presentation av boken med efterföljande samtal. Se mer i veckans annons i denna tidning.
Kersti Westin har levt hela sitt liv i böckernas förtrollande värld som bokhandlare, bibliotekarie och nu senast som boktipsare i Lerums och Alingsås tidningar. Alldeles särskilt för Föreningen Nordens medlemmar bjuder hon på ett specialdesignat litteratur-quiz med nordiska förtecken. Klurigt, roligt och förhoppningsvis allmänbildande. Varmt välkomna till att gnugga geniknölarna i en djupdykning i nordisk litteratur – kanske är det just ditt lag som blir quiz-mästare!
Natur och kulturvandring vid Mörrumsån. Vandringsledare Mattias Holmquist tel. 070 632 25 45.
Tema: Laxen, kvarnen, floden, historia.
Vid direktkörning: Parkering Angölsmåla benstamp, norr om Hemsjö.
Föreningen Norden centralt: Nordic Youth Conference for Democracy
25-27 oktober, 2024
Den årliga konferensen Nordic Youth Conference for Democracy arrangeras av unga för unga. Årets tema är Youth and Democratic Action och unga mellan 15-24 år från hela Norden kommer att samlas för att delta i workshops, utbyta idéer och lyssna på inspirerande förebilder om ämnet. Anmäl dig senast den 15 september!
Konferens arrangeras i samarbete mellan Voksenåsen, Föreningen Norden Sverige och Hanaholmen.
Isländska kulturdagar: Dansföreställning: When the bleeding stops – Lovísa Ósk Gunnarsdóttir
24 oktober – 05 november, 2024
Lovísa Ósk Gunnarsdóttir – When the bleeding stops.
Vallningar, hormoner och det mytomspunna klimakteriet. “When the Bleeding Stops” är föreställningen som tar itu med den tystnad och tabu som ständigt tycks hemsöka övergångsåldern. Värmevallningar, humörsvängningar och torra slemhinnor skärskådas och omhändertas i detta varma verk signerat isländska Lovísa Ósk Gunnarsdóttir.
På scenen möter vi Lovísa och hennes dansare som tillsammans med sex lokala kvinnor låter oss ta del av berättelser kantade av såväl skam som humor och empati. Med hjälp av personliga erfarenheter bjuder de in oss att fira denna mytomspunna epok kallad klimakteriet.
Speldatum:
24.10 Dansstationen, Malmö.
27.10 Norrlandsoperan, Umeå.
31.10 Dansens Hus/Elverket, Stockholm.
1.11 Dansens Hus/Elverket, Stockholm.
5.11 Rum för dans/Falkhallen, Falkenberg.
Berättarcafé med Claes-Göran Alriksson, lärare på Linnéuniversitetet.
Kaffe, smörgås och kaka kostar 50kr/person för medlemmar och 60kr/person för övriga.
Hagfors: Möt Baltikums ryssar som kan bli Putins bro till väst. Föredrag med Börge Nilsson
23 oktober, 2024
Ryssarna i Estland och Lettland har varit en bortglömd minoritet som få i
omvärlden brytt sig om. Men det är precis sådana minoriteter som Ryssland
har använt som förevändning för att anfalla sina grannländer, ryssar som anser
sig diskriminerade i länderna där de bor. Kan Estland eller Lettland attackeras
på samma sätt? Och anser sig ryssarna där vara så diskriminerade att de
skulle välkomna en invasion?
Frilansjournalisten Börge Nilsson har i mer än två decennier följt ryssarna i
Baltikum. När Ryssland anföll Ukraina 2022 återvände han och ställde samma
frågor till dem som han hade intervjuat tio år tidigare. I sin nya bok Putins bro
till väst – ryssarna i Baltikum (Carlssons) får vi möta dem som helt stödjer
Putins krig och de som nu totalt har tagit avstånd från sin tidigare hjälte.
Vid presentationen på biblioteket kommer vi att få möta människorna i boken
och följa med på en resa från Narva vid Estlands gräns till Ryssland.
Tisdagen den 22 oktober kl. 18.00 träffas vi för att minnas sommarens resa till Ormsö, Tallinn och Helsingfors. Förutom att prata minnen och se bilder äter vi (till självkostnadspris) något med anknytning till resan. Även medlemmar som inte besökte Estland och Finland är välkomna. För att träffen ska bli något extra vill vi låna dina bästa bilder från resan. Hör av dig om detta till Janne Svensson på telefon 070-558 42 38.
Anmäl dig till Anna Brita Nilsson på telefon 073-634 71 50 senast fredagen 18/10 för att vi ska kunna beräkna hur mycket mat som behövs. Vi återkommer om lokal för detta evenemang.
Den nya programserien Nordiskt ljus arrangeras i samarbete med Föreningen Norden och presenterar några av de mest spännande nordiska författarskapen för en bred publik.
Den 22 oktober får vi möta Glenn Bech, den danske författaren och psykologen som tröttnade på att känna sig underlägsen och diskriminerad på grund av sin bakgrund och homosexualitet. Hans bok Jag erkänner inte längre er auktoritet är ett frustrerat och ömsint manifest som fått stor uppmärksamhet i Danmark.
Journalist Börje Nilsson berättar från sin senaste bok “Putins bro till väst”. Han har under flera år bevakat och följt rysktalande minoriteter i de baltiska länderna. I hans nya bok som är den tredje han ger ut, låter han ryssarna i Baltikum berätta hur de ser på Ryssland idag och på kriget mot Ukraina.
Kaffe till självkostnadspris.
Den nya programserien Nordiskt ljus arrangeras i samarbete med Föreningen Norden och presenterar några av de mest spännande nordiska författarskapen för en bred publik. Nordiska frågor och identitet är högaktuellt, och det känns därför oerhört roligt att få presentera några av de mest intressanta rösterna från den nordiska litteraturscenen. Det här är en serie för alla med intresse för litteratur och samhällsfrågor.
Den 21 oktober ger Lone Koldtoft en intensivkurs i danska inför samtalet med författaren Glenn Bech.
Pajala: Föreläsning med Ulf Henriksson “Ett sådant ogudaktigt högmod”
20 oktober, 2024
Föreningen Norden Pajala hälsar alla välkomna till en öppen föreläsning med författaren Ulf Henriksson från Kiruna som berättar om tiden innan staden kom till. Vi får följa lappskolläraren Erik Anders Henriksson i Jukkasjärvi, författarens farfar, i allt nytt som sker runtomkring honom. Där han inte gillar den ogudaktiga strävan efter rikedom och den dryckenskap som florerar både bland arbetarna och de svensktalande höga herrarna. Kom och lyssna om en tid som påverkat befolkningen i stora delar av bl a Tornedalen.
Välkomna! Ingen föranmälan behövs.
Samling kl. 8:30, Arena Circle K (Halmstad).
Vi får en guidning av St. Petri kyrka kl. 10:00 i Klippan, därefter besöker vi Klippans yllefabriks outlet och Höganäs, Salthallarna, för lunch och besök i museet och saluhallen.
Vi kör med privata bilar, betalning 125 kr för samåkning.
Bindande anmälan görs till Ilse 070 424 70 34, [email protected] senast 13 okt.
Som en introduktion av Nordens olika länders världsarv presenterar AnnKristin Vernersson Wiberg Danmarks sju världsarv. Efteråt avsmakar vi smörrebröd och dryck.
Plats: Folkets Hus, Karlskrona. Datum 16 oktober, Tid: 18.30.
Pris: 75 kr för medlemmar och 90 kr för icke medlemmar.
Sista anmälningsdag är söndagen den 13 september. Betalning till plusgiro 160004-8 eller swish 1233336435. Anmälan till [email protected], sms (0703971253) eller e-post ([email protected]).
Det oroliga och osäkra Europa gör de nordiska länderna allt mer betydelsefulla för varandra!
Föreläsning av Bengt Lindroth, författare och journalist med erfarenhet av nordisk politik och kultur sedan mer än 50 år.
Göteborg: Landskapet berättar – ett projekt om natur och människor
16 oktober – 11 december, 2024
En studiecirkel på 5 träffar som tar de större greppen för att söka kunskapen och förstå människans roll i naturen, hur vi kan läsa i landskapet om människans framfart och utveckling.
I höst håller Föreningen Norden denna studiecirkel som uppstart till ett bokprojekt.
Cirkelledare är fil. dr. Åslög Dahl. Studieförbundet Vuxenskolan är samarbetspartner.
Tid: 16 oktober, 30 oktober, 13 november, 27 november och 11 december, mellan kl 18-21.
Plats: Studieförbundet Vuxenskolan, Karl Gustavsgatan 15 (vid Schillerska)
Kursen är avgiftsfri för medlemmar i Föreningen Norden. Medlemskap i Föreningen Norden kostar 225 kr.
Arvika: I krigets skugga – två Arvikaförfattare om familjeöden
16 oktober, 2024
Författarafton på Ritz.
”Det vi aldrig talade om” av Klaus Stein. En släkthistoria som visar på den tystnadskultur som uppstod i tyska familjer efter kriget och som gick i arv till barn och barnbarn.
”Min önskan är att den ska slå ett slag för demokratin”.
”Flykten – drömmen om att bli hjälte” av Kjell Gustafsson. Ett tidsdokument som skildrar
hur gränsbygderna i Värmland påverkades av kriget och hur man trots allt kunde
upprätthålla kontakter över gränsen.
De båda författarna har i sina böcker gemensamma angelägenheter som de kommer att
lyfta fram under kvällen.
Mingel med tilltugg
Föreningen Norden centralt: Sustainable Living Summit
15 oktober, 2024
Sustainable Living samordnas av Nordregio och finansieras av Nordiska ministerrådet. Programmet består av sex projekt som ser på våra livsstilsutmaningar genom en unik kombination av perspektiv och discipliner, inom utbildning, jämställdhet, livsmedelssektorer, ungdom och kultur. Under detta event deltar Föreningen Norden i panelsamtalet “How to teach and learn sustainability – the role of school and online tools?”.
Drottning Margareta den första på Centrumbiografens stora salong på Ö Piren i Karlshamn.
Det är en dansk film från 2021. Filmen speglar en månad år 1402 då Margareta försökte gifta bort sin adoptivson Erik av Pommern med Philippa av England för att ingå en stark allians som skulle säkra Kalmarunionen.
Fisket är en av de största inkomstkällorna på Island och har varit det i flera generationer, vilket finner sin förklarlig i att Island har och länge har haft stora, friska fiskbestånd. Tryggvi Ottarsson äger och driver Grimsis AB, som ligger i Bollebygd. Tryggvi har en gedigen erfarenhet och kunskap inom fiskeriverksamheten som sträcker sig många år bakåt i tiden. 2005 startade han och hustrun Kristina Grimsis. De bodde då i Olafsvik på Snaefellsnes, en naturskön by cirka 20 mil från Reykjavik.
Isländska kulturdagar: Föreläsning: Det medeltida Island i världen
12 oktober, 2024
Välkommen till ett seminarium med fyra olika föreläsningar med fokus på fornnordiska religionsskiftet, kyrko- och bosättningshistoria på 1000-talet i Skagafjörður, Isländska broderade kyrkliga textilier och Vinlandssagorna.
Olof Sundqvist: Gudars skymning: Den fornnordiska religionens upplösning och död.
Guðný Zoëga: Tidig kyrko- och bosättningshistoria på 1000-talet i Skagafjörður, norra Island.
Lilja Árnadóttir: Isländska broderade kyrkliga textilier från medeltid och senare.
Joakim Lilljegren: Vinlandssagorna i skönlitteraturen .
Denna programpunkt är i samarbete med Stiftelsen Barbro och Sune Örtendahls fond och ingår i Isländska kulturdagar 2024.
Vilmer Andersen och Peter Fällmar Andersson på plats i staden vid Öresund för ett samtal kring Danmark, Sverige & Norden. Ett samtal utgående från såväl personliga som mer allmänna erfarenheter och reflektioner. Men inte bara ett samtal mellan Vilmer och Peter, utan även med publiken.
Vilmer, född och uppvuxen på Bornholm, jobbpendlade i många år mellan Malmö och København. Han är även sedan många år aktiv i regionpolitiken; i dag ålderspresident i Skånes regionfullmäktige.
Peter är landskronabo och kulturjournalist på Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan. En gång i tiden intervjuade han Kim Larsen samt firade på Rådhuspladsen när Danmark vann EM i fotboll.
Mer info finner ni i bifogat dokument.
Varmt välkomna!
Välkommen att delta i studiecirkeln “Min plats i Norden”.
Tre onsdagar: 9 oktober, 23 oktober och 6 november klockan 10-12.15 inklusive kaffepaus. Plats: Vuxenskolan, Möllegatan 11, 311 47 Falkenberg.
Ingen avgift! Anmälan till Birgitta Kahnberg tel. 070 23 46 943.
Alla hälsas välkomna!
Testamente, gåvobrev och framtidsfullmakt samt fullmakter av olika slag.
Lars-Göran Sandén, Karlskrona, berättar vad vi Seniorer behöver tänka på när det gäller intressen och önskemål inför en trygg och tillförlitlig ålderdom. Föreläsningen ger en bild av vilka alternativ vi har, hur vi bör tänka och göra, innan det är för sent. Lars-Göran ger också en bild av arvslagstiftningen och hur fördelning sker, samt vilka möjligheter vi själva har i ett upprättande.
Västerås: Besök av Islands ambassadör Bryndís Kjartansdóttir
08 oktober, 2024
Hon kommer att ta upp en del om Islands historia samt relationen mellan Sverige och Island under ett antal år, men med tonvikt på den senaste tiden. Gratis för medlemmar. Icke medlemmar 40 kronor.
Ätradalen: Föreläsning “Nordiska landskap – från ett annorlunda perspektiv”
06 oktober, 2024
Annette Seldén gästar oss med sin föreläsning “Nordiska landskap – från ett annorlunda perspektiv”. Vi får följa med på en magisk bild- och filmberättelse. En resa i bild och rörlig film med nedslag på kända och okända platser i Norge, Sverige och Island. Kaffe/te serveras med fralla. Kostnad 250 SEK per person. Anmälan senast fredagen den 27 september till Marita tel. 070 300 39 84 (gärna SMS) eller e-post [email protected]. Betala gärna vid anmälan till Ätradalens Nordenavdelning med Swish 123 27 600 80 eller till bankgiro 5882-1927.
Alla hälsas varmt välkomna!
En resa till Nordens vita stad eller Östersjöns drottning som Helsingfors också kallas för.
Vi besöker Strömmingsmarknaden vid salutorget och deltar i en guidad tur i centrum. Tid för shopping.
Kostnad cirka 1200:- med Vikingline inkl. resa och hytt. Samt tågresa t.o.r Uppsala-Stockholm.
Mer information och anmälan Anne Harbom Jäderlund senast 12/9 på tele 07398112265.
Lerum: Vägar till Lerum och sommarnöjen vid Aspens södra strand
02 oktober, 2024
Birgitta Waldenborg berättar med utgångspunkt från sin bok (2023) om de fantastiska villorna utmed Aspen och i sjöns närhet som tillkom under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet och som var något extra.
I år fyller Lottarörelsen i Sverige 100 år och det är mer än väl värt att fira! Så därför arrangerar vi i samarbete med Lottakåren i Landskrona en intressant och spännande föreläsning onsdag den 2 oktober: Anna Larsdotter, författare och journalist, berättar om Lottarörelsen då och nu. Och det hela kommer att ske på en plats som i sig också är intressant och spännande: Bunkern i Karlslundsparken. Ni finner mer info bifogat.
Varmt välkomna!
Föreningen Norden i Landskrona
Välkomna till vernissage! Vi ställer ut textila bilder med ett förflutet i Eslövs kommuns delprojekt ”Munsve” där SFI-elever tillförde sina tankar om trädgård och växtlighet till förtryckta återbrukslappar.
Utställningen pågår hela oktober månad och reser sedan runt i våra vänorter Asker i Norge, Gardabaer i Island, Jakobstad i Finland och Rudersdal i Danmark. Föreningen Norden i Throshavn på Färöarna kommer också att ställa ut den. Läs mer om projektet i bifogad fil!
Nu på söndag den 29 september, ska Föreningen Norden i Lycksele göra en utflykt till Poa’s boställe.
Staffan Bergström berättar om Poa’s familj och läser ett kapitel ur boken Poa’s söner av Linnéa Fjällstedt. Annika Andreén som är dotter till Linnéa Fjällstedt kommer att delta och är öppen för diskussion och frågor.
Datum: 29/9.
Anmälan snarast till: Sigridur: [email protected] eller 070 256 00 59.
Vi samåker från MB kl 14.00 och varje bil gör upp om bilkostnaden.
Vi kan också hämta dig där du bor (om det inte är allt för långt borta).
Föreningen bjuder på fika under färden. Kaffe te och smörgås och frukt.
Kläder efter väder.
Beräknad hemkomst ca 16.00.
Alla välkomna, även icke medlemmar.
Inställt vid allt för dåligt väder!
Föreningen Norden i Lycksele
Göteborg: Café Norden Island – talkshow med isländska gäster
26 september, 2024
Café Norden på tema Island intar Bokmässan i Göteborg 26 september. Det blir en talkshow med isländska gäster. Ett evenemang i samband med Isländska kulturdagar 2024.
Föreningen Norden Pajala hälsar alla välkomna till en öppen föreläsning med Åke Flygare om Munaherra – Äggherren som under långa perioder under 1850-talets mitt var verksam i Pajalas nordligaste trakter.
Det blir en intressant kväll fylld med historia, kultur och fascinerande anekdoter! Ingen föranmälan behövs.
Göteborg: Isländsk filmkväll med mingel och filmsamtal
25 september, 2024
Den 25 september bjuder vi in till en exklusiv visning av den isländska filmen Kuldi (Cold) på Hagabion i Göteborg. Kuldi är en thriller baserat på Yrsa Sigurðardóttirs bästsäljande bok med samma namn.
Före filmvisningen blir det mingel och tilltugg med Islands ambassadör i Sverige, Bryndís Kjartansdóttir m fl. Vi bjuds även på isländska klanger från den isländska kören Íslenski kórinn í Gautaborg.
Efter visningen medverkar filmens regissör Erlingur Thoroddsen och författaren Yrsa Sigurðardóttir i ett samtal som leds av Fredrik Furu, artist och verksamhetsledare för Föreningen Norden Västerbotten.
Biljetter säljs via Hagabion, på plats eller via hemsidan hagabion.se
Obs! kl. 17 – 19. Besök på Sjöfartsmuseet, Tore Dahl och Stellan Bengtsson guidar.
Vi träffas utanför muséet på Drottninggatan 7.
Efteråt går vi till Seniorernas hus och fikar.
Island har på senare år drabbats av ständiga vulkanutbrott. Det senaste inträffade i slutet av augusti på Reykjanes-halvön, bara tre mil från huvudstaden Reykjavik. Utbrotten har bland annat lett till att hamnstaden Grindavik med 3000 invånare har fått utrymmas och invånarna är inställda på att aldrig mer kunna bo i sina hus.
Vid höstens första träff onsdagen den 25 september kl. 18.00 i Rumlaborgssalen medverkar islänningen Torbjörn Broddason, tidigare gästprofessor vid Högskolan i Jönköping. Han kommer direkt från Reykjavik och ger en högaktuell rapport i ord och bild: Hur påverkar vulkanutbrotten det isländska samhället och hur klarar islänningarna att leva i vulkanernas skugga?
Självklart blir det fika. Det kostar som vanligt 50 kr för medlemmar medan icke medlemmar får betala 75 kronor för kaffe och föredrag.
Programmet stöds av Clara Lachmanns fond
Nyköping: Från Oslo till Bergen – en fascinerande resa
24 september, 2024
En resa från ett vårligt Oslo över det vintriga Hardangervidda, med den spektakulära Flåmsbanan ned till Sognefjorden, katamaran längs fjorden och sedan buss längs svindlande kurvrika Stalheimskleiva till Bergen med världsarvet Bryggen.
Göran Forsmark f.d. folkhögskollärare berättar till egna bilder och filmer om en upplevelserik resa i vårt vackra grannland Norge.
Halmstad: Vad betyder NATO för Norden och Halmstad?
23 september, 2024
Chefen för luftvärnsregementet och Halmstads garnison överste Johan Jönsson håller i föreläsningen om vad NATO betyder för Norden och Halmstad. Gratis inträde! Alla varmt välkomna!
Plats:
S:t Nikolais församlingshem, Karl XI väg 4, Halmstad