Allmänt

26 sep 2019

Kungligt firande i Svinesundsregionen

– Drottningen och jag brukar ju alltid skicka telegram till de som fyller 100. Men just den här hundraåringen ville jag gärna besöka personligen, säger kungen under sitt tal den 25 september i Strömstad.

Dagen startade med en tur på MS Veslø där deltagarna fick lyssna på presentationer om alltifrån samverkan över gränserna, miljösatsningar och lokalt fiske till sjögurkor och ostron.

Tillsammans gick vi längs Oscarspromenaden till Kulturhuset Skagerack för lunch, tal och ytterligare några presentationer.

– Föreningarna Nordens uppgift sedan 100 år tillbaka är att sprida kunskap om den nordiska gemenskapen, bilda opinion och påverka beslutsfattare. Ingenting tyder på att den uppgiften blir överflödig i framtiden, säger Henrik Wilén från föreningarna Nordens förbund i ett mycket uppskattat tal.

Lunchen bestod av svenska ostron till förrätt, smörstekt torsk med kosterkräfta och kantareller samt algtryffel till efterrätt. Menyn var planerad och tillagad med hållbarhet, lokalproducerat och miljö i fokus.

Dagen fortsatte i Uddevalla där kommunen berättade om förändringen i Uddevalla hamn. Dessutom fick Alf Gillberg, ordförande i föreningen Norden Uddevalla chans att berätta historien om det första vänortsarbetet som startade just på denna plats.

Tack till alla som bidragit till att göra denna dag minnesvärd, givande och upplevelserik. Främst Svinesundskommittén, Strömstad kommun, Uddevalla kommun, lokalavdelningarna i regionen och såklart Kungahuset.

 

Generalsekreterare
Bo Andersson
Mobil: 070-221 79 28
Mejl: [email protected]

Aktuellt hos Föreningen Norden