Lär känna Föreningen Norden Norrbottens verksamhetsledare Maja Mella
Möt Maja Mella, tornedalingen från Kurkkio som studerat företagsekonomi och har lång bakgrund inom besöksnäringen och som verksamhetsledare på Svenska Tornedalingars Riksförbund. Lediga dagar tillbringas helst med familjens islandshästar. På Föreningen Norden är hon verksamhetsledare för Föreningen Nordens distrikt i Norrbotten.
Tjänsten har hon haft sedan maj 2021, för distriktet som geografiskt täcker en fjärdedel av Sveriges yta. Hon arbetar på distans, hemifrån huset i Kurkkio i Pajala kommun. Tre koppar kaffe, som är Maja Mellas frukost, är dock viktigt innan hon kan starta arbetsdagen med tillhörande uppgifter.
— I tjänsten ingår att leda den operativa verksamheten, verkställa distriktsstyrelsens beslut, ge råd och stöd till medlemmar, lokalavdelningar och personal. Jag har även möjligheten att utveckla verksamheten och hitta nya samverkanspartners.
I egenskap av tornedaling är minoritetsfrågor viktiga för Maja, som vid sidan av arbetet som verksamhetsledare på Föreningen Norden också har en tjänst som projektledare för Kultursamlande verksamhet för tornedalingar, kväner och lantalaiset på uppdrag av Region Norrbotten. Innan dess arbetade hon i många år på Svenska Tornedalingars Riksförbund, där hon var med och drev igenom flera reformer och lagförändringar för nationella minoriteter. Hon var även med i arbetet bakom att Sveriges första sannings- och försoningskommission kom till stånd, och att ungdomsförbundet Met Nuoret (Vi unga) bildades.
— Den här typen av verksamhet är viktig eftersom kunskapen om tornedalingar, kväner och lantalaiset är låg i samhället, säger Maja och tillägger att tornedalingar, kväner och lantalaiset till skillnad från andra nationella minoriteter i Sverige saknar en kulturinstitution med nationellt ansvar. Men kanske är det just uppförsbacken och samhällets brist på kunskap om tornedalingar som gjort hennes drivkraft och vilja så stark.
— Jag vill gärna ha lite motvind när jag jobbar. Jag är ingen förvaltande typ av människa och upplever att ilska är en bra drivkraft om den kanaliseras på rätt sätt, menar hon.
Tillsammans blir vi starkare i en global värld och för mig är det en självklarhet att kunna röra sig fritt i Norden. Vi mår bra av att vara tillsammans och göra saker tillsammans, det blir en tryggare tillvaro.
Maja Mella, verksamhetsledare Föreningen Norden Norrbotten.
Vad betyder det för dig att vara tornedaling?
— Tornedalen är mitt hjärtas hem. Att vara tornedaling och nationell minoritet innebär att jag ser och tolkar världen från flera olika perspektiv.
Förstås lyfter Maja också blicken ovanför Kebnekaise och Luppioberget och förbi Kukkolaforsen och Lainioälven, för att se Norden utöver Tornedalen. Som bosatt i Norrbotten lever hon i en gränsregion med närhet till både Norge och Finland, och ser värdet av samarbete.
— Tillsammans blir vi starkare i en global värld och för mig är det en självklarhet att kunna röra sig fritt i Norden. Vi mår bra av att vara tillsammans och göra saker tillsammans, det blir en tryggare tillvaro.
Berätta om en person i Norden som inspirerar dig.
— Jens Stoltenberg för att han är den han är. Jordnära och enkel i sin framtoning trots att han arbetar med utmanande frågor.
MAJAS KULTURTIPS FRÅN TORNEDALEN
FILM
LITTERATUR
- Koka björn – Mikael Niemi
- Testamente – Nina Wähä
- Tio över ett – Ann-Helen Laestadius
- Kiruna-trilogin – Anna Kuru
PODCAST
- Proud to be ummikko
- Meän Klapit (barnprogram)