Lär känna Föreningen Norden Västerbottens verksamhetsledare Veronica Berg
Möt Veronica Berg, bördig från Sundsvall men numera bosatt i Umeå med jakt som stort intresse. Vid årsskiftet tillträdde som utvecklingschef på Kvarkenrådet, kombinerat med verksamhetsledare för Föreningen Nordens distrikt i Västerbotten. Tidigare har hon jobbat som tjänsteperson åt politiker på både kommunal och regional nivå.
Nu består hennes arbetsuppgifter av att på olika sätt öka samarbetet från Västerbotten över Kvarken mot Finland samt över bergskedjan till Norge, och ta reda på vad Kvarkenrådet och Föreningen Norden kan åstadkomma tillsammans.
–Det var kombinationen i tjänsten som väckte mitt intresse. Att å ena sidan verka för att synliggöra Kvarkenregionen på nationell och europeisk nivå och å andra sidan fundera på hur vi ska få människor att på ett naturligt sätt söka kontakter över Kvarken. Kvarkenrådet handlar mer om samverkan mellan kommun och region, medan Föreningen Norden handlar om det civila föreningslivet med kultur och människomöten. Det är en innovativ tjänst där vi ska undersöka var vi kan samarbeta, vilka aktiviteter vi kan finnas synliga inom och vilka synergieffekter vi kan skapa tillsammans, säger Veronica, som har sina rötter i Sundsvall men är bosatt i Umeå, Västerbottens största kommun.
Hon arbetar också med att synliggöra och skapa aktivitet bland Föreningarna Norden i Västerbotten, ett stor region med närhet till såväl Finland som Norge, vilket blev påtagligt inte minst under pandemin.
–Jag vill öka synligheten av föreningen och bredda engagemanget i fler kommuner, Västerbotten består av 15 kommuner där flera har ett vilande engagemang som vi vill väcka till liv. Särskilt efter pandemin när gränserna varit stängda. Vi behöver fundera på hur vi kan inspirera till att skapa ett engagemang utifrån erfarenheterna som pandemin har gett oss med stängda gränser och svårigheter att hälsa på släkt och vänner på andra sidan.
Samarbeten över gränserna
Genom Kvarkenrådet möjliggörs gränsöverskridande samarbeten i Kvarkenregionen som består av Västerbotten och Örnsköldsvik i Sverige samt de tre österbottniska landskapen i Finland. Kvarkenrådet är sedan 2020 Nordens första europeiska gruppering för territoriellt samarbete (EGTS), vilket gav en ökad myndighetsstatus inom EU och underlättade för regioner och kommuner att söka om finansiering för gemensamma utvecklingsprojekt.
— Samarbetet i regionen är viktigt därför att vi traditionellt har arbetat tillsammans väldigt länge. En lång historia av samarbete har nu förstärkts i och med att vi blivit ett juridiskt organ i EGTS, förklarar Veronica.
På fritiden gillar Veronica att jaga, och hon kopplar sömlöst ihop jakten med sin drivkraft i jobbet – möten med människor, där man oavsett bakgrund kan förenas i en tanke och en vilja att förändra. I jakten möts personer från olika generationer och yrken med olika erfarenheter, och bildar vänskapsband genom sitt intresse.
–Det är samma sak med ishockey, jag går med min son på hockey ibland och då står man i en stor arena och hejar och lägger armen om grannen utan att veta vem det är. Man drivs av samma sak när laget gör mål och det förenar oavsett bakgrund, säger hon.
Vi behöver fundera på hur vi kan inspirera till att skapa ett engagemang utifrån erfarenheterna som pandemin har gett oss med stängda gränser och svårigheter att hälsa på släkt och vänner på andra sidan.
Veronica Berg, verksamhetsledare Föreningen Norden Västerbotten.
Berätta om en person i Norden du inspireras av.
–Starka kvinnor som har krossat glastak och gått i bräschen för något nytt. Inom politiken finns några som gjort det. Gro Harlem Brundtland särskilt, och de som kommit efter henne har satt prägel på debatten. Tilliten och jämställdheten i det starka civilsamhället förenar de nordiska länderna.