Lär känna Föreningen Norden Norrbottens projektledare Jan Kemi
Jan Kemi är natursjälen med rötter i Gällivare men som numera håller till i Luleå. Han har studerat bland annat geovetenskap och projektledning, och har visionen om ett hållbart samhälle som drivkraft. På Föreningen Norden är han projektledare för Föreningen Norden Norrbottens projekt Folkverkstan, vars målsättning är att det i samhället ska skapas mötesplatser för reparation av prylar.
— Det handlar främst om miljö, resurser och hållbar konsumtion i samhället via en inriktning mot ökat återbruk via reparationer. Målet är att samhället skapar lättillgängliga mötesplatser där man kan laga sina prylar, vilket kommer att bidra till minskade “slit-och-släng”-beteenden och ger även vinster för den egna hushållsekonomin, säger Jan. Den 10 augusti ordnar han och kollegorna på Föreningen Norden Norrbotten och Pohjola-Norden ett webbinarium om just reparation och hållbar konsumtion. Förmiddagen erbjuder bland annat en föreläsning på temat ”Vem reparerar i den cirkulära ekonomin?” med Karin Bradley, som forskar om hållbar omställning. Läs mer om webbinariet här.
Vidare förklarar Jan att drivkraften i visionen om ett hållbart samhälle handlar om att människors olika värden och möjligheter ska få liv och kraft. På ett personligt plan kan drivkraften innebära ökad möjlighet till god hälsa, frisk luft och natur. För i naturen tillbringar han gärna fritiden, om inte vid älven för flugfiske, så i vandrings- eller cykelleden för en tur med vännerna eller sambon. Naturen är också det första han nämner på frågan vad man inte ska missa om man besöker Norrbotten.
— Den otroligt fina naturen och alla trevliga människor i länet. Här finns många upplevelsemöjligheter, allt från våra natur- och kulturarv (världsarven Gammelstads kyrkby, Laponia fjällområde och Struves meridianbåge) till andra aktiviteter och besöksmål som t.ex. Ishotellet, TreeHotel, Dundret och länets fina outbyggda forsande sportfiskeälvar.
Varför är nordiskt samarbete viktigt enligt dig?
— Det är viktigt för identitetens skull, och för att skapa kraft och engagemang kring viktiga samhällsförbättringar.