Föreningen Norden Arvikas naturnära resa till Bornholm och Österlen
När pandemin slog till för två år sedan var allt planerat och klart för avresa till Bornholm och Österlen. Resan blev inställd och besvikelsen stor. Nu, våren 2022, blev den efterlängtade resan äntligen av. Bente Mattsson har skrivit om upplevelsen.
I början av maj var det dags för 43 förväntansfulla medlemmar från Föreningen Norden Arvika att bege sig av söderut. Efter sedvanliga stopp för lunch och fika gjorde chaufför Lennart Frenell en avstickare ut på vackra Bjärehalvön. Förutom en glimt av Båstad med blommande trädgårdar, fick vi både se och höra berättelsen om den gamla redskapsfabriken på Övragård. På 1920-talet flyttades den från Ängeltofta. Där studerade Jonas Gråberg från Gräsmark i början av 1800-talet. Han blev förmodligen Värmlands förste jordbrukskonsulent.
Via färjan från Ystad till Bornholm, ”landade” vi på Hotell Griffen i Rönne, där matsalen och en del rum hade en underbar utsikt över havet. Tack vare den fantastiske guiden Jörgen, en trygg chaufför och vackert väder blev de följande dagarna en ren njutning.
Första dagen på Bornholm startade med rundtur i Rönne, Bornholms största stad. Därefter gick färden norrut – ibland på smala, slingriga vägar nära den klippiga kusten. Vid Hammershus, den största borgruinen i norra Europa, fick vi höra historiska berättelser och uppleva en makalös utsikt från borgens topp. Resan fortsatte i ett omväxlande landskap med rapsfält, bokskog och områden helt täckta av vitsippor. Längs den nordöstra kusten passerade vi små städer med pittoreska gatumiljöer och gamla rökerier med speciella skorstenar. Bornholms Kunstmuseum, vackert beläget vid Helligdomsklipperne, bjöd på intressant konst och en fin utsikt ut över havet. Vid lunchtid var det dags för dagens första ”smörrebröd” i Gudhjem. När vi lämnade kusten och styrde kosan mot Rönne hann vi med ett besök i Österlars rundkyrka. Den byggdes på 1150-talet och har använts både som gudstjänstlokal och försvarsborg.
Hedersgäst till kvällens middag var Ivar Lærkesen, ordförande i Föreningen Norden Bornholm. Vi knöt nya kontakter och han berättade om projektet, ”Bornholmsk ordbok”, som han var delaktig i. Våra kunskaper i det danska språket sattes på prov.
Nästa dag bar det av söderut. Först besökte vi Nylars rundkyrka och därefter Aakirkeby kyrka. Där finns en dopfunt, designad av en gotländsk skulptör, med runinskriptioner på gutniska. Väl nere vid havsbandet möttes vi av stränder med vit sand så fin att den kan användas i timglas. Vid vackra Dueodde, öns sydligaste plats, kunde vi känna sanden mellan tårna och eventuellt ta ett dopp i havet. Den kustnära färden gick vidare till Bornholms vackraste stad Svaneke, som fått medalj av Europarådet för att ha bevarat stadens historiska karaktär. Efter en glass- och fikastund bland korsvirkeshusen var det dags att återvända till Rönne. Vi passerade genom Almindlingen, Danmarks femte största skog. Den planterades i början av 1800-talet. Vi fick veta att det sedan 2012 finns ett hägn med inplanterade visenter (europeisk bisonoxe) i området. Väl framme vid hotellet tackade vi vår guide Jörgen för allt vi fått höra och se under dessa dagar. Efter lunch på stan var det ledig eftermiddag med promenad, spa eller vila. Sista kvällen på hotell Griffen innebar en utsökt middag och otroligt vacker, rosa solnedgång över havet. Många av oss satt kvar länge – vi ville stanna kvar och fånga det magiska.
Torsdag morgon tog vi farväl av Bornholm, denna sagolika ö som visat sig från sin bästa sida. Åter på svensk mark väntade guiden Lisbeth och nya upplevelser på Österlen. Från Ystad färdades vi längs kusten österut till Kåseberga, där våra knän och lår fick dagens träningspass när vi klättrade upp för höjden till Ale Stenar. En otrolig skeppssättning, som består av 59 stenblock. Mäktigt! Men är det ett gravmonument eller en solkalender? Återigen en underbar utsikt över både hav och land. Väl nere i hamnen satt det fint med en ”sillamacka” och kall öl i solen. Vidare mot Sandhammaren, vars strand anses vara Sveriges finaste med sin vita finkorniga sand. För att binda sanden planterade man, redan på 1800-talet, tallskog innanför dynerna. Bland de mysiga kvarteren i Simrishamn gick vi på jakt efter de speciella Simrishamndörrarna med utsirade dekorer i trä. Vackert! Nu vände vi norrut mot Kivik och alla äppelodlingar, som behövde ytterligare en vecka för att stå i full blom. Ett besök på Kiviks musteri innebar många tunga kassar fyllda med allt från Björn Ranelids must till musteriets speciella äppelchutney. Vi hann se statyn av Fritiof Nilsson Piraten, författare till ”Bombi Bitt” och vi passerade Ravlunda Kyrka där han är begravd. Brösarps backar – avlagringar från senaste istiden – sägs vara ”en annorlunda värld”. Magiskt vackert, fantastiskt att uppleva. Här målade prins Eugen och här inspirerades Hasse & Tage till Äppelkriget. Backarna blev även kuliss till Nangijala i filmen om Bröderna Lejonhjärta.
Efter en god natts sömn lämnade vi Ystad i riktning mot Dag Hammarskjölds Backåkra. Han var FN:s generalsekreterare och tilldelades Nobels Fredspris postumt 1961, men han var även en naturmänniska, älskade det böljande landskapet runt Backåkra och köpte gården 1957. Vi tog del av utställningen om hans liv och gärning och fick en mycket intressant guidning. Flera av oss besökte meditationsplatsen en bit bort på heden.
Text: Bente Mattsson, Föreningen Norden Arvika