NATO som arena för att fördjupa samarbete i Norden
Den 24 februari vände upp och ner på säkerhetsordningen i Europa och världen. Dagen blev också startskottet för Sverige och Finlands process att aktualisera ett NATO-medlemskap. Länderna hade med stor säkerhet inte prioriterat en så snabb ansökan om Rysslands överfall på Ukraina inte skett. I över 200 år har alliansfriheten tjänat både Sverige och Finland väl, men det nya läget har krävt att tidigare vägval behövt omprövas.
Med ländernas samtidiga NATO-ansökan som görs onsdagen den 18 maj 2022 etableras ett nytt läge för det nordiska samarbetet. Med det ges möjlighet att diskutera positiva och konstruktiva frågor om det nordiska samarbetets former och innehåll för framtiden.
Den gemensamma processen att förbereda och genomföra en ansökan till NATO har visat att nordiskt samarbete är starkt i tider av kris där ett gemensamt yttre hot uppenbarar sig. Det knakande samarbetet som vi såg konsekvenserna av under pandemin är nu ett minne blott. Det nordiska försvarssamarbetet på allra högsta politiska nivån i Sverige och Finland har visat att när viljan finns så är ett nära samarbete både möjligt och prioriterat. Ett tydligt tecken på en gemensam vilja att samarbeta är också att Danmark, Norge och Island redan deklarerat sitt aktiva stöd om Finland och Sverige skulle utsättas för attacker av olika slag.
Den starka viljan till samarbete som NATO-ansökan visat, bör vara en ledstjärna för samarbete även inom andra områden i Norden. Det kommer att vara avgörande för att förverkliga den vision som antagits om Norden som världens mest integrerade och hållbara region till 2030.
Sverige och Finland går nu in i en ansökningsprocess hand i hand och de goda relationer som etablerats på olika nivåer under decennier gör en sådan gemensam process möjlig. En ansökan ger nya möjligheter för det nordiska samarbetet att både fördjupas och utvecklas.
En samordnad försvars- och säkerhetspolitik kan nu utformas på nya sätt i Norden, vilket kan underlätta samarbete även inom andra områden. För Föreningen Nordens arbete med att etablera och fördjupa mellanfolkliga relationer över gränserna i Norden återaktualiseras också betydelsen av mellanfolkligt utbyte som metod för att bygga ett starkt civilförsvar över gränserna.
Text: Josefin Carlring, generalsekreterare Föreningen Norden