Norden inför valet 2022: Socialdemokraterna
Den 11 september är det val till riksdag, region- och kommunfullmäktige i Sverige. Inför detta har vi tagit Nordenpulsen på de åtta riksdagspartierna, och tagit reda på hur de ställer sig till Norden i frågor som rör hållbarhet, säkerhet och integration. Under veckorna fram till valet kommer vi att publicera intervjuer med talespersoner från samtliga partier för att se var de står i dessa för Norden angelägna frågor. Näst i tur är Gunilla Carlsson från Socialdemokraterna, som är vice ordförande i Nordiska rådets svenska delegation.
Utifrån det förändrade säkerhetspolitiska läget. Vad ser ni helst: Nato eller fördjupat samarbete i Norden?
— Våra nordiska länder är demokratiska välfärdsstater förenade av mycken gemensam historia, kultur, och en djup känsla av samhörighet. Samarbetet inom Norden är omfattande och har fördjupats under senare år. Med ett svenskt Natomedlemskap höjs tröskeln för militära konflikter i Sverige och i vårt närområde. Den gemensamma konfliktavhållande kraften stärks i norra Europa och stärker också därmed säkerheten för Sverige och Norden. Med svenskt och finskt Natomedlemskap kommer samtliga nordiska länder ingå i alliansen. Detta kommer ytterligare underlätta samordning och samarbete inom Norden.
Utifrån vision 2030 (som antogs av de nordiska statsministrarna i augusti 2019) ska Norden bli världens mest hållbara och integrerade region. Vilken fråga anser ni att man särskilt behöver jobba med gemensamt med övriga Norden för att skapa ett integrerat Norden?
— Vi ska återupprätta förtroendet för den nordiska arbetsmarknaden. Rätten att bo och jobba i ett annat nordiskt land är en styrka för våra länder och en förutsättning för regional utveckling. Att värna om rörligheten på den nordiska arbetsmarknaden och uppmuntra fler att ta jobb i ett annat nordiskt land stärker också sammanhållningen mellan våra länder och förmågan att möta kommande kriser tillsammans. Pandemin visade att trots att våra länder har likartade förutsättningar och en lång erfarenhet av utbyte på politisk- och myndighetsnivå så brast samarbetet när krisen kom. De nationella intressena tog över och den fria rörligheten i Norden var kraftigt begränsad under två år. Det har fått konsekvenser för hur våra medborgare ser på möjligheten att bo, arbeta och leva i ett annat nordiskt land. Socialdemokraterna i Nordiska rådet arbetar för att vi ska riva fler gränshinder.
Att värna om rörligheten på den nordiska arbetsmarknaden och uppmuntra fler att ta jobb i ett annat nordiskt land stärker också sammanhållningen mellan våra länder och förmågan att möta kommande kriser tillsammans.
Gunilla Carlsson, Socialdemokraterna.
Vilken fråga anser ni att man särskilt behöver jobba med gemensamt med övriga Norden för att skapa ett hållbart Norden?
— De nordiska länderna har en ledande roll i den gröna omställningen. Men tillsammans kan vi göra ytterligare satsningar för att öka på takten och trygga behovet av grön energi. Det nordiska energisamarbetet är en viktig del i arbetet med grön omställning. Norden har det mest integrerade regionala energisamarbetet i världen och de nordiska länderna är internationellt ledande inom utvecklingen av gröna energilösningar. Vi kan jobba ytterligare med stärkt forskningssamarbete på energiområdet och ett ökat elmarknadssamarbete.