Rapport från en utbildnings- och kontaktresa 16/9 – 19/9 -22
Bild: Hela gruppen samlad
27 Föreningen Norden medlemmar åkte buss från Luleå till Enare den första dagen. Vi gjorde ett uppehåll för lunch och museiguidning vid Arktikum i Rovaniemi. Där redogjorde Markku Heikkilä för aktuella Norden- och Barentsfrågor. Bl a har många nätverk med Ryssland lagts ned och inget samarbete existerar. Arktiska centret arbetar för att främja livet högt uppe i norr och är en del av Lapplands universitet. Vår reseledare Maja Mella efterlyste fler inslag om nordiska nyheter både i radio och TV. Efter detta mycket intressanta uppehåll åkte vi vidare till Enare, där vi åt middag och övernattade.
Efter frukost besökte vi Siida Same Museum i Enare kyrkby. Så vackert och intressant! Det fungerar som ett natur- och kulturcentrum och består av två delar, ett inomhus- och ett utomhusmuseum. Rekommenderas! Vidare till Kirkenes, där vi åt lunch och sedan besökte Barents-sekretariatet. Där fick vi information av Lars Georg Fordahl, daglig ledare. 1993 startade Barentsregionen Norge-Sverige-Finland-Ryssland. Området omfattar ca 5,5 millioner invånare. Ungdomsutbyte med Ryssland har förekommit t ex en cykeltur Nikel-Kirkenes. Sekretariatet finansierar norsk-ryska samarbetsprojekt gällande ungdomar. Tidigare gällde fri tor. resa till Ryssland. Inget visum behövdes. Sekretariatet stöttar också kultur, konst, idrott och journalister. Erna Sohlberg och Vladimir Putin har mötts där. Officiell kontakt med Ryssland existerar inte längre. Innan Corona besökte ca 15 000 ryssar Kirkenes men enbart 270 besökare kom 2019.
Thomas Nilsen, ansvarig utgivare av the Independent Barents Observer redogjorde för tidningen, som fyller 20 år i år. Den ges ut på engelska och ryska (som podcast). Tidningen är blockerad i Ryssland sedan 2019. Den finns på engelska på nätet och fokuserar på skeenden på Nordkalotten. Man kan prenumerera på den och få den på mailen två ggr/vecka. Som läsare betalar man frivilligt för den artikel som man läser. Tidningen vill nu publicera sig i Kina. Thomas Nilsen var en oerhört entusiastisk och engagerad föreläsare/journalist som brann för sin tidning och dess fortlevnad.
Nästa dag lämnade vi Kirkenes och fortsatte mot Karasjok för lunch och sedan till Kautokeino. Där besökte vi Juhls Silver Gallery. En fantastisk upplevelse! Den startade 1959 av Frank och Regine Juhl på Finnmarksvidda. Där finner man otroligt vackra smycken i silver med samiskt inslag. Ett besök rekommenderas.
Sista dagen startade i Kautokeino och slutade i Luleå. Vi gjorde ett kort stopp i Muonio och besökte en butik, där precis allt fanns att köpa! Rolfs Buss hade mycket säkra chaufförer och vi resenärer hade en mycket trevlig gemenskap under resan. Bl a fick vi lyssna till Harry Hannu som läste delar ur Sara Ranta-Rönnlunds bok ”Njoulpas söner”. Detta bidrog också till att förkorta resan och de många milen, den oerhört vackra resvägen.
Text av Berit Högberg