Röster från Norden: Jonna Similä
För att förändra den finska samtalskulturen och komma till rätta med en polariserad och infekterad samhällsdebatt skapades metoden Dialogpaus. Idag används Dialogpaus i många delar av det finska samhället, från högsta politiska nivå till förskola. Målet är att finländarna ska bli det skickligaste folket på samtal i hela världen. Jonna Similä är sakkunnig på Stiftelsen Dialogpaus, med uppdraget att sprida metoden till fler.
Vem är du? Berätta mer om dig själv och ditt arbete!
– Jag heter Jonna och jobbar som sakkunnig på Stiftelsen Dialogpaus. Dialogpaus är en metod som kan användas för att föra konstruktiva och mer jämlika samtal. Vårt uppdrag på stiftelsen är att sprida metoden, så att så många som möjligt har nytta av den.
På Stiftelsen Dialogpaus hemsida kan man läsa ”Du kan använda Dialogpaus när du behöver en djupare förståelse för ämnet eller ett jämlikt bemötande – exempelvis som en del av beredning, beslutsfattande eller för att sammanföra olika aktörer.” I Föreningen Nordens nya studiecirkel Min plats i Norden används Dialogpaus för att föra ett konstruktivt samtal om trygghet i Norden idag och i framtiden.
Jonna Similä berättar att metoden Dialogpaus är utvecklad på Jubileumsfonden för Finlands självständighet Sitra i ett projekt som pågick mellan 2016 och 2018.
– Det fanns många tecken på en mer polariserad samhällsdebatt i Finland. Ett av många exempel var att forskare och journalister inte längre ville prata om sina ämnen. Det var en inflekterad debatt och svårt att mötas. Dessutom såg man ett lägre valdeltagande i de tidigare kommunalvalen, vilket drabbade särskilt unga, kvinnor och minoriteter.
Dialogexperter och andra representanter från olika sektorer i samhället samlades i en utvecklargrupp bestående av 21 personer. Syftet var att ta fram och utveckla metoder för att förändra samtalskulturen i Finland.
Varför valde man att gå vidare och utveckla just Dialogpaus?
– Den som deltar behöver inte vara expert på dialog. Det krävs inga förkunskaper. Man kommer som man är och deltar som sig själv. Metoden är lättillgängligt, gratis och kräver ingen licens. Idag används Dialogpaus väldigt brett i samhället i Finland; som stöd i undervisning i förskola och skola, för att höra personalen och stödja arbetstrivsel och välmående på arbetsplatser, i föreningar, för att inkludera invånare i stadsplaneringen, i kvalitativ forskning och av politiker för att ta några exempel.
På dialogpaus.fi kan man läsa att Dialogpaus används eller har använts av över 550 olika arrangörer och aktörer. 121 000 personer har redan deltagit i en Dialogpaus.
Fungerar Dialogpaus bäst i Finland eller sprider ni metoden till andra länder?
– Från början är metoden utvecklad för finska förhållanden och för vuxna, men nu används den också för barn och unga. Jag har hållit dialogpauser i hela Norden och alla självstyrande områden. Beroende på miljö eller målgrupp kan man anpassa metoden lite. Metoden är som Barbapapa, i grunden är den alltid likadan, men den kan ändra form.
Den här delen av nyhetsbrevet Utblick Norden har vinjetten Röster från Norden. Vilka röster tycker du borde höras mer i Norden?
– De tysta rösterna. Exempelvis de tysta på din arbetsplats. Tänk på att inkludera och uppmuntra sådana personer som inte alltid brukar vara med. För alla som jobbar nordiskt kan det vara andra än de som redan är frälsta i det nordiska samarbetet. Ställ frågan. Vad kan det ge dig som arrangör? Hur kan jag få med dem? Redan att ha det i tanken kan bidra, i stället för att bjuda in de personerna som man alltid gör.
Finns det röster som hörs för mycket?
– I medierna blir det lätt så att man hör ytterligheter, starka röster som är motsatta är lätta att hitta. Det gäller att hitta de som finns däremellan. Inte bara extrema röster med enkelspåriga uppfattningar om olika fenomen. Det som finns mitt emellan är inte lika sexigt, men det ger en mer diversifierad bild. Jag säger inte att alla samtal behöver vara dialoger, men debatterna är ofta extrema och det driver på polariseringen.
Temat för det här numret av Utblick är dialoger över gränser. Varför är det viktigt med dialog?
– Det är viktigt att man känner igen olika diskussionsformer. I skolan fick jag lära mig om retorik och vi hade debatter. Dialogen är ett redskap du kan använda för att få en ökad förståelse för varför en person tänker på ett visst sätt. Det är viktigt när du inte vill vinna, när du vill mötas och nå en ökad förståelse.
Under våren har vi en digital kampanj som vi kallar Min plats i Norden. Berätta om din plats i Norden!
– Jag svarar lite nostalgiskt på den frågan. Jag bor i Finland, men min pappa är svensk och jag har varit mycket i Stockholm. Jag tänker på Medis, Medborgarplatsen, i Stockholm. Min pappa hade en lägenhet i närheten som vi brukade bo i. När jag är i Stockholm är jag gärna på söder, jag hittar där.
Vill du veta mer om Dialogpaus?
Dialogpaus är ett nytt sätt att starta och föra en konstruktiv diskussion – en möjlighet att stanna upp och fundera på saker i lugn och ro. Med hjälp av Dialogpaus kan du föra samman människor med olika utgångspunkter för ett jämlikt samtal. Du får också med dem, som lätt blir utanför diskussionerna. Låter det intressant? Läs mer på Stiftelsen Dialogpaus hemsida.
Foto: Eveliina Alho