Samhörighet i Norden är årets tema för Nordisk litteraturvecka
Traditionsenligt bjuder Föreningarna Norden in till att uppmärksamma nordisk kultur och litteratur under vecka 46. Till årets högläsning har vi valt temat “Samhörighet i Norden”, en viktig grundsten för samarbetet över gränsen och desto viktigare i tider av kris och krig runt omkring oss.
Även i år får lokalavdelningar, skolor, bibliotek, äldreboenden med flera runt om i Norden med omnejd en chans att under en vecka i november fira den nordiska gemenskapen genom högläsningen av nordiska böcker. Nordisk litteraturvecka kommer att pågå mellan den 10 och 16 november då vi uppmuntrar till att arrangera högläsningsstunder på morgonen med fokus på barn – Kura gryning – eller högsläsningsarrangemang för unga och vuxna på kvällen, Kura skymning. Förra året blev det över 500 aktiviteter med fokus på det dåvarande temat “Frihet i Norden”. I år hoppas vi att engagera ännu fler i reflektioner och samtal kring nordisk kultur och gemenskap i svåra tider genom temat “Samhörighet i Norden”.
Samhörighet över gränser är grunden till nordiskt samarbete
Temat har valts med utgångspunkt i de aktuella utmaningar som Norden – och världen i stort – står inför idag, samt Nordens unika möjlighet, med grund i en gemensam historia och kultur, att knyta ännu starkare band.
Betydelsen av ett gott nordiskt samarbete lyfts ofta fram som en grundläggande faktor för att stärka Nordens position i mötet med våra gemensamma utmaningar. Det är likväl viktigt att understryka vikten av samhörighet i Norden som en förutsättning för ett stabilt samarbete. Samhörighet kan uttryckas på olika nivåer, genom nära personliga relationer, gemenskap i grupper och breda partnerskap över landsgränser.
Samhörighet innebär att hålla ihop och skapa enighet. Den innefattar bland annat om en känsla av gemenskap, lojalitet, tillhörighet och ömsesidigt stöd. Samhörighet i Norden bygger på att vi har något gemensamt som vi vill värna tillsammans, samt att vi delar liknande värderingar. Det handlar om att stötta varandra – både i goda och i svåra tider – och vilar på tillit och ömsesidig respekt. Genom att ha “Samhörighet i Norden” som årets tema för Nordisk litteraturvecka, hoppas vi på att skapa mötesplatser för att samtala om det som knyter oss samman, och till att stärka banden över landsgränserna.
Högläsning för barn: En hund, en katt och en mus
Årets bok till Kura gryning – högläsningsstunden för barn – är den färöiska bilderboken En hund, en katt och en mus (2004) av Bárður Oskarsson.
I denna bok möter vi en hund, en katt och en mus, som har bestämt sig för att bo tillsammans som vänner. Det fungerar en stund, men en blandning av uttråkning och irritation gör att den fredliga tillvaron inte varar länge. För att de ska kunna fortsätta leva tillsammans måste de prata igenom de problem de har med varandra. Trots sina olikheter och meningsskiljaktigheter kommer de fram till att det trivs tillsammans och vill fortsätta bo ihop.

Boken går tyvärr inte längre att köpa men den finns tillgänglig på flera bibliotek runt om i landet. Du som registrerar dig till årets litteraturvecka kommer att få tillgång till hela boken i digital format.
Högläsning för unga och vuxna: Sömnlösa av Jon Fosse
Årets högläsningsbok till Kura skymning – högläsningsstunden för unga och vuxna – är den norska romanen Sömnlösa (2007) av Jon Fosse. Sömnlösa är den första delen i Trilogin, som tilldelades Nordiska rådets litteraturpris 2015.
I Sömnlösa vandrar Alida och Asle runt i Bjørgvin i jakt på arbete och en plats att bo. Alida är höggravid, men ingen är villig att erbjuda dem en plats att övernatta. Huvudkaraktärerna vandrar omkring i regnet och blir alltmer modfällda, medan det blir mörkare och kallare. Med sig bär de minnena av en lyckligare tid, då de möttes och genast förstod att de hörde ihop. Men även tragiska minnen tränger sig på, och genom flera tillbakablickar får vi insyn i hur de hamnade i att vara ensamma i världen.
Jon Fosse var även mottagare av Nobelpriset i litteratur 2023 och hans böcker (inklusive Trilogin) är lätta att hitta både i bokhandlar och bibliotek runt om i landet.

Hur deltar jag i Nordisk litteraturvecka?
Om du som lokalavdelning, bibliotek, skola eller annan aktör vill planera ett arrangemang för att uppmärksamma Nordisk litteraturvecka bör du registrera dig på litteraturveckans hemsida: https://www.nordisklitteratur.org/se/
Alla registrerade deltagare får tillgång till högläsningstexterna (ett utdrag ur vuxenboken och hela barnboken) på samtliga nordiska språk några veckor innan vecka 46. Håll utkik på webbsidan även för att ta del av mer marknadsföringsmaterial – närmare hösten kommer du att hitta bland annat den officiella affischen för i år.
Kom ihåg att man som deltagare inte är bunden till att högläsa just de två böcker som har valts ut, utan du kan också själv välja en annan nordisk text som passar in i årets tema “Samhörighet i Norden”. Utöver högläsning vill vi tipsa om att använda tillfället för att bjuda in till samtal och arrangemang som kretsar kring Norden och samhörighet i vår region. Du kan till exempel inspireras av hur temat “Frihet i Norden” tolkades i olika arrangemang förra året.