Lokala upplevelser i Skellefteå för nordjobbare
Under vintern arbetar ett gäng nordjobbare i norra Sverige och många av dem jobbar inom turism i Arjeplog. Ett nordjobb i Sverige betyder inte bara jobb, utan ger också möjlighet att ta del av vårt kultur- och fritidsprogram. Just i år har Nordjobbarna fått chansen att åka på en 36-timmars minisemester till Skellefteå.
I min nya roll som projektassistent på Föreningen Norden och Nordjobb Sverige har jag redan, på drygt en månad, fått finna mig i många nya situationer. Fastän min nya vardag till stor del spenderas på kansliet i Stockholm har jag redan hunnit vidga vyerna och fått uppleva nya delar av Sverige. När Nordjobbs kultur- och fritidsprogram nyligen bjöd våra säsongsjobbare på en helgutflykt till Skellefteå fick jag möjligheten att åka med och agera reseledare.
För gänget som anmält sig blev det en tidig start med buss från Arjeplog på lördagsmorgon. Tillsammans med vår nordjobbkoordinator Sarah mötte vi upp nordjobbarna på busstationen och inledde sedan vår vistelse i Skellefteå med en välkomstfika i det lokala vardagsrummet, Sara kulturhus. Den imponerande träbyggnaden är stadens hjärta och ett måste att spana in om man rör sig i trakten.

Väl på Saras kulturhus fick nordjobbarna träffa vår kollega Fredrik Furu på distriktkansliet i Västerbotten samt Yvonne Munter som representerar föreningens lokalavdelning i Skellefteå. Efter en trevlig fikastund tillsammans var det dags för oss att bege oss vidare till resans dragplåster: Det skandinaviska mästerskapet i vintersim.
Vintersimmet är ett lokalt evenemang som för vintersimmare till Skelleftehamn från över tjugo olika nationer. Som åskådare njöt vi av den goda stämningen då ivriga vintersimmare trotsade kylan i den 25-meter långa isvaken. Utöver det fick vi även möjlighet att hälsa på flera representanter från lokalavdelning som på plats synliggjorde både föreningen och Nordjobb.
Mötet mellan nordjobbare, nordjobbteamet och den nyligen återupplivade lokalavdelningen var ett lyckat och meningsfullt möte. I norra Sverige finns det en stor vilja att utöka nordjobbsamarbetet och det blir därför extra viktigt att olika parter möts för att sätta ansikten bakom konceptet.

– Västerbotten har en naturlig kontakt både med Österbotten, den finska befolkningen, och också med Norge. Det händer mycket här eftersom vi ligger mittemellan. Företag, i Skellefteå och speciellt i Umeå växer hela tiden. På det sättet finns det intresse för Nordjobb och jag tror att det är många som inte känner till fördelarna med Nordjobb, säger Fredrik Furu, verksamhetsledare på distrikts kansliet i Västerbotten.
Fredrik lyfter även upp hur Nordjobb stärker hela regionen som en följd av det kulturutbyte som uppstår.
– Det skapar en gemensam kultur. Då man åker och jobbar får man samtidigt lära sig om det andra landet. All kunskap man kan få av varandra gör att man kommer närmare varann. Jag tycker att Nordjobb är ett fantastiskt sätt att lära sig om de närmaste kulturerna och länderna. Vi är väldigt lika men vi har också många olikheter.
En god lunch senare var vi redo att lämna tävlingsplatsen och åka tillbaka till Skellefteå centrum. Vi checkade in på boendet, en hemtrevlig campingstuga, som nordjobbarna fick spendera natten i. Resten av kvällen gick sedan i svart-gult tecken eftersom vi prickat in vårt besök samma kväll som det lokala hockeylaget, Skellefteå AIK, spelade på hemmaplan. I en så gott som fullsatt arena fick vi ta del av äkta norrländsk sportkultur. För några i resesällskapet var det till och med deras första riktiga hockeyupplevelse.
Följande dag inledde vi dagen med en gemensam frukost innan vi gjorde oss redo för att dyka in i ett hav av lokalhistoria. På Skellefteå museum fick vi ta del av innehållsrika och intressanta utställningar som förde oss mellan olika tidsepoker i Sverige. När vi lämnade muséet blev det även dags för nordjobbteamet att dra sig tillbaka – men minisemestern var inte riktigt över än för våra nordjobbare. De fick möjlighet att spendera eftermiddagen med att insupa det sista av stadsmiljön, med både shopping och bowling, innan bussen förde dem hem, till arbetsrutiner och vardag i Arjeplog.


Kultur- och fritidsprogrammets resa till Skellefteå finansierades av Clara Lachmanns fond.