Yrkesutbildningar så in i Norden med Nordfokus
Nordfokus är ett EU-finansierat mobilitetsprojekt som drivs av Föreningarna Nordens Förbund. Projektet vill bidra till en mer enhetlig arbetsmarknad i Norden genom att förmedla yrkespraktik över nordiska gränser och stötta de som vill jobba i ett annat nordiskt land. Emilia Modigh, projektchef för Nordfokus, berättar mer om visionen och behoven bakom projektet, vad de åstadkommit efter 1,5 år och hur man kan engagera sig i Sverige.
Hej Emilia! Vad är Nordfokus och hur kom idén till projektet till?
Nordfokus är ett EU-finansierat, ideellt mobilitetsprojekt som strävar efter en mer enhetlig arbetsmarknad i Norden. Utöver att stötta elever i att söka och genomföra praktik i ett annat nordiskt land, har projektet även ett arbetsmarknadsspår där personer i alla åldrar kan få stöd i sitt nordiska jobbsökande. Det råder stor brist på yrkesutbildad arbetskraft i hela Norden, särskilt i samband med den gröna omställningen, samtidigt är det många unga som väljer bort yrkesutbildningar. Därför vill vi på Nordfokus vara en del av att göra yrkesutbildningar mer attraktiva genom att erbjuda praktikmöjligheter i hela Norden.
Vem kan ta hjälp av Nordfokus och era tjänster?
Då projektet är tvåspårigt har vi möjlighet att hjälpa en ganska bred målgrupp.
Genom arbetsmarknadsspåret kan alla EU-medborgare (men främst nordiska) som är intresserade av att jobba i ett annat nordiskt land få hjälp av oss. Då hjälper vi till med jobb samt allt det praktiska runt, till exempel hur det fungerar när man ska ta med sig sin bil eller husdjur. För att få hjälp med detta kan man dels ta del av nyttig information på vår hemsida eller maila oss på [email protected]
I utbildningsspåret riktar vi oss till grundskolelever som ska göra sitt gymnasieval, där vi vill inspirera dem att välja ett yrkesgymnasium, och till de som är i yrkesutbildning på gymnasie- eller högskolenivå, där vi vill ge dem möjligheten att göra en praktik i ett annat nordiskt land. Vi riktar oss även mot yrkes-lärare/skolor/studievägledare för att informera och inspirera dem om möjligheten att jobba med internationalisering och sända ut elever i praktik i Norden. Slutligen riktar vi oss mot verksamheter och försöker inspirera dem att ta emot nordiska yrkespraktikanter. Vi har tagit fram tre nordiska praktikguider, en för elever, en för skola och en för verksamheter för att vägleda alla dessa igenom praktikdjungeln. Guiderna finns på vår hemsida och är helt gratis att använda och sprida. Elever, skolor och verksamheter kan också kontakta oss direkt för att sända ut eller ta emot praktikanter – så hjälper vi till med det.
Om man som medlem i Föreningen Norden Sverige eller andra som tycker arbetsmarknadsfrågor som ni driver är viktiga vill bidra till projektet, hur kan man engagera sig?
Det främsta sättet som medlemmar eller andra intresserade kan hjälpa projektet är att sprida kännedom om oss till relevanta aktörer. Känner man någon lärare eller har man ett barnbarn som går på yrkesgymnasium? Skicka praktikguiden till dem. Känner man till en verksamhet som söker praktikanter? Be dem kontakta oss. Vi vill sprida budskapet om att det inte finns några som helst politiska eller juridiska begränsningar för att en elev ska ta en praktik i ett annat nordiskt land, men det finns mycket missinformation.
Projektet har nyligen nått halvvägs. Vad är ni mest stolta över att ha åstadkommit och vad ligger framför er det kommande 1,5 året?
Nordfokus har hittills nått ut till 1800 personer inom gränsöverskridande aktiviteter, varav 606 stycken har fått jobb i ett annat nordiskt land och 113 stycken fått praktik i ett annat nordiskt land, främst i Sverige, Norge och Danmark. Utöver detta har vi arrangerat två olika konferenser, en i Aalborg på Techcollege där skolor, verksamheter, norska opplærlingskontor samt elever samlades för att diskutera möjligheter med utlandspraktik i Norden. Samt en konferens i Köpenhamn med politisk fokus där myndigheter, politiska aktörer samt fackförbund deltog.
Något av det främsta som Nordfokus åstadkommit är framtagandet av våra praktikguider, som vi skapat för att vägleda elever, lärare och verksamheter. Mycket av informationen som finns i guiderna finns inte på nätet sedan tidigare utan är resultatet av en rapport som vi beställt av Oxford research samt flertal intervjuer med nyckelaktörer. Dessa guider är därför ett steg på vägen att avmystifiera svårigheterna kring jobb och praktik i Norden.
Den resterande tiden av projektet vill vi fortsätta motivera unga till att börja studera en yrkesutbildning samt hjälpa de elever som redan startat en yrkesutbildning att praktisera i ett annat nordiskt land. Vi vill inspirera fler skolor och andra verksamheter till att arbeta med internationalisering genom att skicka eller ta emot yrkeselever i praktik. Vi vill att alla i Norden ska kunna se regionen som en stor gemensam arbetsmarknad helt enkelt. Vi planerar även att skapa ett Nordiskt skolnätverk för yrkesskolor runtomkring i Norden för lättare möjliggöra samarbete mellan dessa.
Vad är den största utmaningen för Nordens gemensamma arbetsmarknad idag och i framtiden enligt dig?
Att för få vet om att man kan nyttja hela Norden när man söker jobb eller utbildning. Det behövs informeras mer om detta på alla plan i våra nordiska samhällen. Att det inte heller finns någon gemensam nordisk plattform för att söka jobb, utbildning eller praktik på, gör det självklart inte lättare. Jag tror att man behöver samarbeta mer över de nordiska gränserna både när det kommer till gränshinder och för att göra det mer attraktivt för människor att välja ett jobb eller praktik i ett annat nordiskt land.
Omslagsfoto: Mats Bjerde/norden.org