Samtal om frihet och isländsk natur lockade till svenska bibliotek
Varje år under vecka 46 tänds ljus runt om i Norden och små som stora samlas för att lyssna på högläsningen av samma nordiska böcker. Nordiska litteraturveckan är projektet som vill öka kännedomen om och intresset för olika nordiska språk och kulturer genom litteraturen. Årets tema var frihet i Norden som ett sätt att uppmärksamma Islands 80 års jubileum som självständig republik.
Det blev över 500 registrerade deltagare i Sverige till årets Nordiska litteraturvecka, från förskolor till gymnasieskolor, från bibliotek till äldreboenden, genom folkhögskolor och fritidsgårdar. Evenemanget, som lockar aktörer Norden runt men även i Baltikum och hos andra Norden-intresserade institutioner runt om i världen, hade i år två isländska texter i fokus. Till barnens Kura gryning lästes Rán Flygenrings bilderbok Eldgos, som gavs ut på svenska med titeln “Vulkanen” precis i tid i oktober. Årets val av “vuxenbok” till Kura skymning blev den korta romanen “Skugga-Baldur” av den mångfacetterade ordkostnären Sjón (här kan du läsa mer om Skugga-Baldur).
Traditionsenligt stod många av Föreningen Nordens lokalavdelningar för planeringen av högläsningsevenemang runt om i landet, ofta i samarbete med de lokala biblioteken. Flera passade på och bjöd på ett större arrangemang som enade högläsning med bland annat musik, författarsamtal, presentationer om Islands natur och historia, samt även en egen 80-års jubileum.
I Nässjö samlades en högläsningssugen publik i Nässjö bokhandel efter stängningsdags. Då hade Föreningen Norden Nässjö anordnat en blandning av litteraturaktiviteter. Presentationen av årets bok Skugga-baldur följdes av författarsamtal och boktips från bokhandlarna, samt julmingel med avslutande tackord av ordförande Kjell Wikstrand.
Föreningen Norden Boden kombinerade nordisk litteratur med sitt eget 80 års jubileum. Lokalavdelningen som uppmärksammat Nordiska litteraturveckan varje år sedan projektet startades för 30 år sedan lockade deltagare och gäster från hela Norrbotten till Bodens stadsbibliotek med en kväll med särskilt fokus på tema frihet. I samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan följdes den traditionella högläsningen av samtal kring borden om vad frihet betyder för var och en av oss. 80-åringen firades på plats även av Pajalas och Piteås lokalavdelning samt av Johan Antti, f d länsråd och vice ordförande i Föreningen Norden Norrbotten som inledde kvällen med en uppvaktning. Bodens stadsbibliotek berättar att detta var ”ett av de mysigaste arrangemangen på hela året då Föreningen Norden uppmärksammade Nordens otroliga författarskap med högläsning och fika. Äkta höstruskmys med andra ord!”.
Dubbla arrangemang även för Ätradalens lokalavdelning, som anordnade Kura skymning först i Ljungby kyrkstuga den 11 november och senare samma vecka på Ätrans bibliotek. Deltagarna kunde njuta av den mysiga stämningen även efter högläsningen då lokalavdelningen visade ett bildspel från sommarens vänortsmöte.
I Arvika lockade en kväll i Islands tecken med föredrag om isländsk kultur och natur samt sång och musik om frihet en stor publik till det lokala biblioteket. Efter en djupdykning i Sjóns bok av Bente Mattsson och högläsning bjöd bibliotekarien Lova Ståhl på fler boktips med fokus på isländska författarskap i olika genrer – utbudet att stort med tanke på att isländska författare producerar flest boktitlar per år!
Vill du läsa mer om Föreningen Nordens lokalavdelningars arrangemang? Du kan läsa mer om de olika lokala verksamheterna här.
I början på 2025 samlas Nordisk litteraturveckans arbetsgrupp för att välja nästkommande tema och högläsningslitteratur. Håll utkik på projektets hemsida och i våra kanaler för att hålla dig uppdaterad!