”Tillsammans kan vi lösa våra samhällsutmaningar”
Många av våra samhällsutmaningar är gemensamma i Norden och Europa. Särskilt de mer komplexa som exempelvis klimat, migration och energi. EU:s strategi för Östersjöregionen erbjuder plattformar för samarbete över sektorer, landsgränser och nivåer. Förra veckan bjöd Länsstyrelsen i Stockholm in till ett seminarium om hur strategin kan bidra till att lösa gemensamma samhällsutmaningar inom bland annat energi och säkerhet. Anders Bergström, ansvarig för Föreningen Nordens EU-uppdrag, var en av talarna.
Ungefär 100 miljoner människor bor i Östersjöregionen, som sträcker sig från Nordkap i norr till södra Polen. Från Island i väst till östra Estland.
— Vi behöver mer samarbete i Östersjöregionen och ett mer långsiktigt och hållbart samarbete, säger Anders Bergström från Föreningen Norden.
Anders är policysamordnare för området Utbildning (PA Education) inom EU:s strategi för Östersjösamarbetet. Strategin är ett instrument för att främja och underlätta samarbete inom regionen. Innan de så kallade makroregionala strategierna kom på plats skedde arbetet med samhällsutmaningarna oftast i det egna landet.
Även den avgående landshövdingen och chefen för Länsstyrelsen i Stockholm Sven-Erik Österberg lyfte vikten av att hitta gemensamma lösningar på gemensamma problem.
— Många utmaningar är gemensamma och löses bäst genom samverkan över gränserna. Det ska vara lika naturligt att samarbeta med aktörer från länderna i Östersjöstrategin som med andra aktörer i Sverige, säger Sven-Erik Österberg.
Rent konkret innebär strategin att aktörer samlas för att gemensamt utveckla lösningar på samhällsutmaningar. Arbetet sker långsiktigt och är inte beroende av enskilda projekt.
Det görs mycket inom dessa makroregionala strategier men det görs i det tysta. Vi behöver bli bättre på att berätta om betydelse av att samarbete och till fullo utnyttja den samlade kunskap vi har i Europa, säger Anders Bergström.
På seminariet låg fokus på energikrisen och säkerhetsläget. Två ytterst aktuella och gemensamma utmaningar för hela regionen. Olika exempel på samarbetsinsatser lyftes.
Julia Fredriksson, policysamordnare för policyområde Säkerhet (PA Secure) från Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap berättade om samarbetet kring krisberedskap och brottsförebyggande åtgärder, främst trafficking. Mycket av arbetet handlar om kunskapsuppbyggnad och utbyte av erfarenheter och kunskap i hela regionen.
— Det är viktigt att bygga nätverk mellan experter i regionen. Och mellan olika aktörer som kommuner, akademi, myndigheter och civilsamhället. Aktörer som innan Östersjöstrategin inte samarbetade, säger Julia Fredriksson.
Nyfiken på EU:s strategi för Östersjöregionen?
Läs mer om EU:s Östersjöstrategi på regeringens hemsida
Har du en idé om ett område där du söker samarbete i Östersjöregionen eller frågor om strategin? Kontakta Anders Bergström
På bilden: Anders Bergström, Karen Marie Sandgren, Sven-Erik Österberg, Annika Claesson och Julia Fredriksson på seminariet.