Det krävs nya arbetssätt för framtidens Norden
Att samhället är i ständig förändring är högst påtagligt när jag tänker tillbaka på min första arbetsdag som generalsekreterare på Föreningen Norden i maj 2020. Körsbärsträden stod i full blom och gränsen i Haparanda-Torneå vaktades av militär för första gången sedan andra världskriget. Idag är utmaningarna helt andra för oss att gemensamt ta oss an i Norden.
När det föränderliga och oförutsägbara blir det nya normala ställs höga krav på våra förmågor att utveckla hållbara lösningar på våra gemensamma samhällsutmaningar. Det ställer nya krav på vårt sätt att arbeta och organisera oss över gränserna i vår region.
För att vara relevanta och skapa nytta idag och i framtiden behöver Föreningen Norden och det nordiska samarbetets övergripande strukturer utvecklas. Arbetet behöver vara inkluderande och ske tillsammans med människor i olika åldrar och med olika kunskap och erfarenheter. Och ibland även med aktörer utanför Norden. Föreningen Norden i Sverige har lång erfarenhet av transnationellt samarbete i Östersjöregionen, och vi samarbetar med partners i Ukraina än idag.
I det senaste numret av vårt nyhetsbrev Utblick Norden möter vi en inspirerande ledare och förebild för transnationellt samarbete, Nadja Afanasieva, direktör för Ukrainian Institute for International Politics i Kiev. Nadja vet alltför väl vad betydelsen av transnationellt samarbete innebär i praktiken och är en av många röster utanför Norden som vi behöver lyssna på. Nadja prisar transnationellt samarbete och har helt rätt i att utmaningar inte tar slut vid landsgränsen. (Om du inte redan prenumererar på nyhetsbrevet kan du göra det här).
Ledare och organisationer behöver våga utmana befintliga sanningar och strukturer, göra omtag och utforska nya lösningar och arbetssätt tillsammans med andra. Under pandemin påbörjade vi i Föreningen Norden därför en förändringsresa. Nu utformar vi nya arbetssätt tillsammans med nya målgrupper i bland annat förskolan, gymnasiet och civilsamhället. Vi utvecklar nya former för dialoger med människor, för att identifiera och lyfta fram de frågor som berör människor i Norden i vardagen.
Under det senaste året har vi träffat och samtalat med människor i olika åldrar i hela Norden om frågor som berör deras vardagsliv. I våra dialoger har trygghet och dess betydelse för människor återkommit som en röd tråd. Innebörden av att känna sig trygg är väldigt individuell och skiljer sig åt mellan människor i olika åldrar, livssituationer och geografiska platser i Norden. Men trygghet är avgörande för att både vi som individer och våra samhällen ska kunna utvecklas och nå vår fulla potential.
I samband med Nordiska rådets session i Oslo lanserar vi Nordperspektiv – en publikation som sätter ljuset på en relevant och aktuell samhällsfråga i Norden. I år är temat trygghet i Norden – idag och i framtiden. Med vårt arbete vill vi föra dialoger och samla in perspektiv från hela Norden på nya sätt, och jag hoppas att du vill vara med på vår fortsatta resa.
JOSEFIN CARLRING
generalsekreterare Föreningen Norden