Aktuellt

3 maj 2021

Föreningen Norden zoomar in på Nordens litteratur

Den andra torsdagen varje månad kan du som är intresserad av Norden och nordisk litteratur upptäcka, diskutera och lyssna på nya böcker av nordiska författare.

I samband med Nordiska litteraturveckan i november 2020 startade Föreningen Norden en digital bokcirkel med syfte att belysa författare och litteratur i Norden. Bokcirkeln leds av Ida Berg, journalist och litteraturvetare samt Eva Dolezelova, blivande arbetsterapeut.  Båda är engagerade i Föreningen Nordens ungdomsutskott, och har ett starkt intresse för Norden och nordisk kultur. Den digitala bokcirkeln görs i samarbete med Martha Aagre Pettersvold,  ungdoms- och organisationskonsulent hos föreningen Norden i Norge, och med Nordisk Kulturkontakt.

Med inspiration från Nordiska litteraturveckan vill vi med bokcirkeln ”Zooma in på Nordens litteratur” öka kännedomen om nordisk litteratur och ge en flerspråkig högläsningsupplevelse. Vid varje bokcirkelträff presenteras den utvalda boken, därefter sker en diskussion om boken, samt en högläsning på olika nordiska språk. Dessutom bjuds relevanta och spännande gäster in till samtalen. Hittills har bokcirkeln haft besök av bland annat författaren Kim Leine, Tove Ditlevsen-experten Pernille Hoegh och Madeleine Dunderlin på Nordisk Kulturkontakt som berättade om Tove Janssons författarskap.

VAD? Zooma in på Nordens litteratur – digitala bokcirklar om Nordens litteratur

VEM? Alla intresserade av nordisk litteratur. För att delta måste man inte ha läst boken i fråga, utan är varmt välkommen att lyssna och medverka i samtalet ändå.

VAR? På Zoom. Zooma in på Nordens litteratur finns också som grupp på Facebook.

NÄR? Nästa tillfälle är den 20 maj kl. 19. Då diskuteras Maja Lundes senaste roman ” Przewalskis häst”.

Przewalskis häst av Maja Lunde

Maja Lunde är en av Norges mest lästa författare. Hon har skrivit manus för film och tv, och givit ut flera böcker för barn och ungdom. Przewalskis häst är den tredje fristående delen i hennes romankvartett om klimatförändringarna.

Genom tre berättelser följer vi zoologen Michail från S:t Petersburg, som på 1880-talet reser till Mongoliet för att jaga de mytomspunna hästarna, veterinären Karin, som leder arbetet med att återföra vildhästarna till stäpperna efter Sovjetunionens fall på 1990-talet, och Eva, som år 2064 kämpar för att kunna bo kvar på sin gård i Norge tillsammans med dottern Isa, samtidigt som världen runt omkring dem håller på att falla samman.

Przewalskis häst är en roman om människor och djur, och om människodjuret. Hur har människan påverkat andra arter på jorden? Vad skiljer oss från djuren? Har vi någon möjlighet att korrigera våra misstag? Och vad krävs för att vi alla ska överleva?

(Läs mer om boken här)

Aktuellt hos Föreningen Norden