Aktuellt

1 apr 2021

Pressmeddelande: Nu lanseras en pan-nordisk public service

Som ett led i att integrera de nordiska länderna och stärka samarbetsviljan lanseras nu en pan-nordisk public service. På programtablån finns bland annat ett nordiskt dejtingprogram och relationsrådgivning för ministrar.

Det är stort hemlighetsmakeri kring vilka program som kommer att finnas med i den nya nordiska satsningen. Föreningen Norden har som enda organisation lyckats få förhandsinformation om vissa delar.

Programmet som förutspås bli det stora dragplåstret går under namnet ”Familjeterapin ” där den legendariska tv-psykologen Dr Phil kommer att ha terapi med de nordiska statsministrarna. På bästa sändningstid kan den som vill bänka sig med popcorn framför sin skärm och se hur det samnordiska ledarskapet formar sig.

Ett annat format som förutspås bli en succé är en dejtingprogrammet ”En nordbo söker” där nordbor paras ihop och får gå på dejter med varandra. Programdirektören på kanalen säger sig hoppas på många nya relationer och att det också leder till att den goda stämningen mellan länderna snabbt kommer tillbaka.

– Vi på Föreningen Norden tror knappt att det är sant. Det är verkligen roligt att de nordiska länderna är så innovativa och vill testa ett nytt grepp för att hitta formen för ett samnordiskt ledarskap som vi länge efterfrågat. Vi hoppas även att dejtingprogrammet blir en succé eftersom vi vet att familjebanden är viktiga för ett integrerat Norden, säger Josefin Carlring, generalsekreterare på Föreningen Norden.

Skruvat innehåll sätter fingret på allvaret

I uttalandet syftar Josefin Carlring på en nationell undersökning som Föreningen Norden gjort som visar att var tredje svensk har nära relationer i annat nordiskt land. För var tredje person i Sverige är värdet av ett fungerande nordiskt samarbete viktig på ett personligt plan. Det är alltså inte bara en fråga för våra gränsregioner – även om frågan är mest akut där.

Den svenska ekonomiska tryggheten är beroende av goda relationer till våra nordiska grannländer. Norge, Danmark och Finland är på topp fem av Sveriges viktigaste handelspartner (SCB). Nordiskt samarbete är en nationell angelägenhet och nordiskt ledarskapet behövs för utveckling åt rätt håll.

Läs mer om nyheten här

Aktuellt hos Föreningen Norden