Fullmäktige med samhällsutveckling i fokus på ett grönskande Biskops Arnö
Den 11-12 juni genomfördes Föreningen Nordens fullmäktigemöte på Biskops Arnö. Totalt deltog 44 ombud från hela landet för att besluta om nya riktlinjer och prioriteringar för Föreningen Norden Sverige 2022–2026. I en tid då värderingar som demokrati och tillit är satta under press – värderingar som vi tagit för givna – är samarbete över gränser viktigare än någonsin. De av fullmäktige antagna riktlinjer, som med kraft ska stärka det mellanfolkliga utbytet i Norden och med dess omvärld är ett betydelsefullt avstamp för förbundets fortsatta utvecklingsarbete.
I fullmäktige deltog också förbundsstyrelsen, valberedningen, hedersledamöter, representant från Föreningarna Nordens Förbund samt förbundskansliet. Anders Ljunggren, ordförande i Föreningen Norden Stockholm och ordförande för Stiftelsen Nordens Biskops Arnö, välkomnade fullmäktige till Biskops Arnö, en plats som stimulerar litteraturens roll i ett förenat Norden för att öka förståelse för varandras liv och samhällen. Förbundsordförande Åsa Torstensson, som också kom att väljas om för ytterligare en mandatperiod, inledde fullmäktige med att belysa att Föreningen Norden tydligare behöver fånga nutidens utmaningar. Efter år av pandemi och periodvis stängda gränser efterfrågas Föreningen Norden i arbetet med att återuppbygga relationerna i Norden på ett nytt sätt idag.
— Föreningen har med sina demokratiska redskap ansvar att fånga dagens utmaningar, sade Åsa Torstensson innan hon lämnade över till digitala hälsningar från Lulu Ranne, vice president i Nordiska rådet, och Hans Wallmark, vice ordförande Riksdagens utrikesutskott och ordförande för Sveriges delegation till Nordiska rådet.
Hans Wallmark lyfte att vi framgent också behöver tänka på att inkludera våra, som han kallade det, baltiska kusiner, i samarbetet i Norden. Både med hänsyn till det nya säkerhetspolitiska läget i världen och eftersom vare sig klimathot eller dess möjliga innovativa lösningar kan avgränsas geografiskt. Att utveckla och stärka samverkan och synergier mellan verksamheten på lokal, regional, nationell, nordisk och Östersjöregional nivå, var en av de prioriteringar som antogs i Föreningen Nordens riktlinjer 2022-2023.
— Fullmäktige har fattat beslut om ny strategisk och samhällsrelevant inriktning för de kommande fem åren. Det är ett viktigt avstamp för vårt fortsatta utvecklingsarbete med att driva mellanfolkligt utbyte, en nyckel till tillit och samhörighet över gränser, säger Josefin Carlring, generalsekreterare på Föreningen Norden.
Det demokratiska samtalet i praktiken
Fullmäktigepresidiets ordförande Britt-Louise Berndtsson, med vice ordförande Simon Holmström vid sin sida, klubbade i gång mötet som bestod av många, stundom långa, diskussioner och aktiva dialoger kring olika frågor om värdet, betydelsen och innebörden av samhörighet och samarbete i Norden. För vem, med vem och kring vad ska vi samarbeta diskuterades utifrån olika perspektiv.
— Det har varit intressanta diskussioner där alla kommit till tals. Jag tar särskilt med mig de nya riktlinjerna som beslutades, med kraftfullare inriktning än tidigare. Jag ser också framemot kommande arbete med förbundsstyrelsen, där jag kan representera gräsrötterna, säger Berit Öström, ordförande Pajala lokalavdelning och invald i förbundsstyrelsen.
Aktiva ombud levererade en levande diskussion och presidiets fokus på att låta det demokratiska samtalet få ta sin tid, innebar att det slutgiltiga förhandlingarna fick förlängas till att äga rum också större delen av söndagen.
– Mötet har haft en generös inställning till debatt med bra dialoger. Verksamheten har belysts på ett givande sätt och jag känner lust och inspiration att ta tag i saker. Jag tar med mig en god känsla härifrån, säger Gösta Hassel, sekreterare Hallands distrikt.
Tydligt var att trots en levande diskussion där åsikterna ibland gick isär, så var samtliga rörande överens om att vår tids samhällsutmaningar, med klimathot och social orättvisa inte kan lösas av enskilda länder. I talarstolen pläderades för gränsöverskridande samarbetet, liksom värdet av kommande generationer nordbor i föreningens utvecklingsarbete.
— Att vara fullmäktigeombud var en ny upplevelse för mig. Att få vara med och se beslutsprocessen utvecklas var väldigt intressant. Jag kände uppmuntran och glädje över att flera unga engagerar sig i föreningen. Jag tar med mig alla de härliga generationsöverskridande möten och samtal som jag under helgen hade möjlighet att ta del av, säger Eva Dolezelova, ungdomsrepresentant.
Föreningen Nordens styrelse 2022-2024
Åsa Torstensson, Strömstad, ordförande (omval)
Birgitta Englin, Stockholm, vice ordförande (omval)
Nils Ingmar Thorell, Ronneby (omval)
Sven-Olov Edvinsson, Umeå (omval)
Anette Mjöberg, Lund (nyval)
Berit Öström, Pajala (nyval)
Ella Turta, Helsingfors (nyval)
Pyry Niemi, Bålsta (nyval)
Raymond Svensson, Stockholm (nyval)
