Lär känna kansliets programansvarige för innovation och utveckling: Anders Bergström
Möt Anders Bergström, Lidingösonen som gärna ägnar fritiden åt sin avkopplande hobby: att stryka. Svampplockning och matlagning är två andra intressen som ges tid när han inte är på jobbet, som programansvarig för innovation och utveckling på Föreningen Norden.
— Jag arbetar till stor del med föreningens uppdrag för EU:s strategi för Östersjöregionen, som policysamordnare för ett av de 14 policyområden som strategin är indelad i. Här ingår utbildnings-, forsknings-, integrations- samt arbetsmarknadspolitiken. Man kan säga att jag är en samarbetsingenjör som initierar och utvecklar samarbete mellan olika myndigheter och organisationer. Det kan handla om allt ifrån en åldrande befolkning, grön omställning och digitalisering till våra nya medborgare som behöver stöd för att integreras i våra samhällen. Tillsammans kan vi lösa utmaningar men då måste vi bygga ett solitt och långsiktigt samarbete med en struktur som håller över många år. Det är denna struktur som jag och mina kollegor arbetar med.
Sin karriär inom Föreningen Norden startade Anders tidigt, redan under gymnasietiden. Då blev han värvad till Föreningen Nordens ungdomsförbund i Stockholm, som skulle fira tio år och behövde en festgeneral. Från festgeneral gick han vidare till styrelsens kassör samt ordförande för Föreningarna Nordens Ungdomsförbund (FNUF), och småningom blev han projektledare för Nordjobb, som då var nystartat.
— Efter den här sommaren 1985 var det uppenbart för Föreningarna Norden, inte bara FNUF, att Nordjobb var precis det som behövdes för att intressera fler unga för Norden. Jag blev övertalad att ta tjänstledigt från mitt byggjobb och blev projektledare för Nordjobb i Sverige i februari 1986. Sedan dess har jag varit föreningen trogen och arbetat på kansliet.
Anders är bosatt i Stockholms skärgård och uppskattar naturen omkring sig. Inte minst vattnet, som ger honom möjlighet att tillbringa tid i segelbåten.
— Det är en gammal pärla från 1981 som är byggd i Finland. Den passar mig och familjen utmärkt. Vi sköter om henne, och kompletterar med lite nytt varje år. Nästa år ska hon få nya segel.
Vilken är din favoritplats i Norden och varför?
— Den plats jag gärna återvänder till och som jag nog anser är den vackraste även om det är svårt att välja ut en plats är Lofoten. Ljuset, naturen och att bo i en rorbu, fiskarstuga. Att låna en liten båt och åka ut och hämta fisk. Här fiskar man nämligen inte utan hämtar fisk som finns massvis av. Kanske passar en påse friterade torsktungor till en pils på bryggan efteråt.
Eftersom Anders arbete har stort fokus på Östersjöregionen och Baltikum, lyfter han även fram de baltiska länderna med pärlor värda att besökas.
— På sommaren skulle jag välja Jurmala. Den gamla klassiska badorten utanför Riga som har behållit mycket av sin charm från 30-talet. För de som är historiskt intresserade rekommenderar jag Narva. Gränsstaden mellan Ryssland och Estland där endast en 200m lång bro skiljer Narva från systerstaden Ivangorod. Vad inte många svenskar vet är att Narva höll på att bli huvudstad i Sverige. Viktigt att som svensk känna till är att Baltikum består av tre helt olika länder. Litauen är en gammal stormakt som sträckte sig ända ned till Svarta havet. I Baltikum finns spännande länder med potential att bli en dynamo för utvecklingen i vår region.