Kors och tvärs över Bornholm
Årets långresa med Föreningen Norden Karlshamn/Sölvesborg ställdes till Bornholm. På färden dit tränade vi på de lite ovanligare danska och bornholmska orden. Framme på ön välkomnades vi av Foreningen Norden Bornholms ordförande Ivar Lærkesen, som berättade om olika historiska platser i Rønne. Niels Chresten Andersen, en entusiastisk Bornholmsvän, var gäst vid middagen och höll ett anförande om ön och om samarbetet mellan regionerna i Östersjöområdet.
Under fyra dagar reste vi sedan kors och tvärs över ön under ledning av guiden Birgitte. Hammershus är Nordeuropas största medeltida borgruin. Fram till 1525 talet var borgen säte för ärkebiskopen i Lund, som då var danskt. Från Gudhjem går det färja till Ärtholmarna, Christiansø. Vid morgonturen radar den lokala sångkören upp sig och sjunger några sånger. Vid infarten till Gudhjem ligger museet för konst och kultur. Delar av museet var tidigare järnvägsstation. Den sista biten av Bornholms järnväg lades ner 1968.
Fisket har alltid utgjort en stor del av Bornholms näringsliv. När fisken försvann i slutet av 1980 talet blev det kris för fiskeindustrin och många fick skola om sig. Befolkningen sjönk från över 47 000 invånare till under 40 000. I dag har många börjat flytta tillbaka och invånarantalet håller långsamt på att öka. Som ett minne från storhetstiden finns fortfarande många rökerier kvar. Ännu fler är de karakteristiska skorstenarna som finns på många hus i fiskelägena.
Ett besök på någon av rökeriernas restauranger är ett måste. För vår del besökte vi Snogebæk Røgeri som serverade en buffé bestående helt av fisk i alla tänkbara former.
Förutom rökerier finns en del mikrobryggerier. Svaneke Brygghus är ett sådant som vi besökte. Efter avsmakning av tre sorters öl severades smörrebröd. Bryggaren Morten berättade om öl i allmänhet, om olika öltyper och om hur ord kan ha olika betydelser på de nordiska språken.
Tid fanns avsatt för egna promenader i de små pittoreska fiskelägena. Där finns gott om konsthantverk, som glasblåseri, keramik, textil och måleri.
Ett stort tack till reseledarna Mona och Lars för allt arbete som lagts ner under flera års tid.
Text: Lars Nilsson
Foto: Bodil Tångefjord, Małgorzata Miłaszewska