Lär känna kansliets koordinator: Anna Scaramellini
Möt Anna Scaramellini – språkfantasten från Italien som förargas av banan på pizza och gärna spanar in hundar på sina promenader (tills den dag hon skaffar egen hund). Anna var tidigare volontär på Föreningen Norden genom EU-programmet Europeiska solidaritetskåren, men sedan oktober är hon anställd som koordinator.
— Jag har nyligen gått in en ny roll som koordinator inom området Engagemang och folkbildning. Nu kommer jag att fokusera på det operativa och kommunikativa kopplat till två fantastiska projekt som ingår i vårt “demokratipaket” som riktar sig särskilt till skolor och andra aktörer som jobbar med målgruppen unga: “Hälsa, Delaktighet och Lärande” och “Min demokratiska röst.”
Stockholm lockade med studier, närmare bestämt en master i litteraturvetenskap med inriktning mot allmän och svensk litteratur. Nu har Anna bott i Sverige sedan 2017 och trivs bra, trots att hon saknar den italienska maten och de färska grönsakerna så mycket att hon i somras gav sig på försöket att odla zucchini på sin balkong. Men trots detta, ger Sverige tillgång till en annan typ av skörd.
–Jag kan inte minnas att ha sett fram emot höstfärgerna eller njutit av en skogspromenad och plockat blåbär och lingon innan jag flyttade norrut, säger Anna, som förutom att promenera i skogen också gärna gör det i stan, där hon ofta besöker bokhandlar, något som är tätt sammankopplat med hennes stora språkintresse och -kunskaper.
–Latin och antik grekiska studerade jag när jag gick på gymnasiet, senare engelska, svenska, franska isländska och nordsamiska på universitet i både Italien och Sverige.
Vad är det bästa med Italien?
— Sättet att umgås, att spontant dricka spritz utanför ett café efter jobbet. Och det kulturhistoriska arvet. Att vart än man vänder sig finns det någon fantastisk barockkyrka, eller promenerar du under medeltidsfresk, eller förbi en mosaik från romerska tiden. Precis sådant som man tar för givet när man växer upp mot en sådan bakgrund.
Vad är det bästa med att jobba på Föreningen Norden?
— Först och främst, att ha kreativa och visionära kollegor, som inte är rädda för att utmana sig själv och tidens ramar och testar nya koncept och initiativ för att föreningen ska fortsätta utvecklas och vara relevant. Mer kopplat till min roll är jag tacksam över att ha möjligheten att jobba med att föra samman olika generationer, och med att hitta personer från både de yngre och de äldre generationerna som tror på generationsöverskridande dialoger och på vikten att lyfta demokratiska frågor.