Nordbor om Norden: Tove Ekman “Nordiska samarbetet befinner sig i ett brytningsskede”
Från Kyrkslätt i södra Finland kommer kulturentusiasten Tove Ekman, som sedan ett par veckor tillbaka är Pohjola-Nordens nya generalsekreterare. Numera är hon bosatt i Helsingfors, där hon senast jobbade på Finlands kultur- och vetenskapsinstitut som verksamhetsledare.
Genom åren har hon studerat bland annat franska, pedagogik och sociologi och bott i såväl Norge som Frankrike, där hon jobbat med läskunnighet på UNESCO i Paris. Redan från unga år har hon haft ett stort nätverk i Norden som byggts upp genom resor, jobb och förtroendeuppdrag.
Som ny generalsekreterare för Pohjola-Norden ser hon ett behov av organisationsutveckling och återuppbyggnad av förtroende med tanke på de ekonomiska oegentligheter som gjorde att tidigare generalsekreteraren fick lämna uppdraget. Men trots det besvärliga tror Tove att det finns stora möjligheter.
— För mig är det ett stort uppdrag att lyfta fram nordiska aspekter i samhället. Enskilda människor, organisationer och föreningar i Norden ska kunna utvecklas och arbeta tillsammans och känna samhörighet. På något sätt befinner det nordiska samarbetet sig i ett slags brytningsskede och det är spännande att ge sig in just nu och vara med och påverka åt vilket håll det går. Jag tror att det finns massor av samarbetsformer kvar att utveckla, säger hon.
Hon betonar värdet av att arbeta med den nordiska samhörigheten också på ett djupare plan, och gärna koppla ihop den med vardagen så att Norden blir ett naturligt inslag i människors liv.
— Det behövs substans, man måste ges möjlighet att lära känna människor i Norden inte bara på fritiden utan även i arbetet. Det är sådant som skapar mervärde. Vi behöver också tänka på att traditionell föreningsverksamhet inte fungerar på samma sätt som förr med klassiska styrelsemöten. Inte minst för att barn, unga och skolor kommer att fortsätta vara väldigt viktiga för oss i framtiden.
På fritiden sysslar Tove Ekman med bland annat konståkning och balett. Hon går gärna på teater och på olika former av kulturföreställningar – något som under pandemin fick ge plats åt andra nöjen.
— I stället har jag stickat mycket och pluggat arabiska nu när jag hade tiden till det. Jag lever vardagsliv med en tioårig son och har en typiskt finsk sommarstuga med tillhörande trädgård.
Man måste ges möjlighet att lära känna människor i Norden inte bara på fritiden
Tove Ekman, generalsekreterare Pohjola-Norden.
På tal om typiskt finskt, finns det något som är unikt med Finland som inte finns i övriga Norden?
– Till viss del. Finland uppfattas som lite exotiskt ibland. Här finns en ärlighet och öppenhet som det talas om, och finländare är ibland burdusa och roligt knäppa. Finländare kan upplevas som slutna, men när man väl når fram så är samtalen djupa och ärliga. I övrigt tror jag att finlandsbilden är lite gammaldags i övriga Norden, den behöver dammas av. Här finns många konstnärliga och alternativa strömningar.
Toves tips till dig som vill upptäcka Finland:
Börja i Helsingfors, ta en avstickare till Ekenäs eller Borgå innan du beger dig via Lahtis och Tammerfors norrut. Helsingfors är bra att börja i därför att staden har förändrats mycket på ganska kort tid. Några personliga favoriter:
- Biblioteket Ode och nutidskonstmuseet Amos Rex.
- Havsbadet Allas precis mitt i stan bredvid Salutorget, öppet året runt
- På sommaren de stora uterestaurangområdena, förra sommaren på Kaserntorget och (ännu bättre!) sommaren före det på Senatstorget.