Studiecirkel om Barentsregionen i Kiruna
Under våren har Föreningen Norden Kiruna ordnat studiecirkel om Barents, med avstamp i boken Barents – ett gränsland i Norden. Studieledare Anita Fransson berättar om cirkeln, som avslutades lite i förtid, i följande text. “När våren kommer till Kiruna är det ingen som vill sitta inne, alla åker till sina stugor, till Tornedalen eller till fjällen. Därför måste studiecirkeln avslutas innan vårsolen lockar oss alltför mycket”, menar Anita.
Under vårterminens studiecirkel har vi haft det stora nöjet att få tre föreläsare:
Kenneth Mikko, som också skrivit ett av kapitlen i vår studiebok. Kenneth som är fotograf och har rest i Barents i många år visade bilder och berättade om sin upplevelse av Barentsområdet i Ryssland. Mycket intressant och vi gick från kvällen med positiv känsla.
Selma Green från Konstmuseet i Norr (Kiruna) redogjorde för Konstmuseets uppdrag och riktlinjer för upptagningsområdet Barents. Uppdraget är: Samtidig konst från Barents. Den konst som visas och köps in till museet innebär att konsten eller konstnären måste ha anknytning till Barents. Vi lärde oss mycket om det konstmuseum som faktiskt finns i vår egen stad!
Håkan Wiklund från Länsstyrelsen besökte oss i studiecirkeln och berättade om Barentssamarbetet från Kirkenessamarbetet fram till idag. Det man inom Länsstyrelsen vill se när det gäller Barentssamarbetet är stabilitet och hållbar utveckling.
Parallellt med föreläsningarna, som skedde under tre kvällar, läste vi i gruppen kapitel ur boken som hade anknytning till föreläsarna. Övriga träffar valde vi kapitel att läsa och diskutera. Studieledaren gav gruppen uppgifter till varje kapitel; ibland kunde man välja sådant man var intresserad av och ta reda på mer fakta för att sedan berätta detta i gruppen, ibland var uppgifterna mer bundna. Många diskussioner uppstod förstås!
Vi har lyssnat på en intressant DVD om birkarlar i norra Sverige. Vi har sett presentationer om Petrozavodsk, och lyssnat på varandras intressanta berättelser och fakta om olika ting som har med Barents att göra. Vi fick veta mycket om boken KliMat – ett Barentsprojekt. Vi har också berört och diskuterat sådana saker som inte varit direkt roliga; såsom den nuvarande situationen i Europa och Barents, samt kring kapitel i boken som tog upp atomubåtar, kärnavfall, global marknad, olja med mera.
Utvärderingen visade att gruppen varit nöjd; med upplägg, engagemang i gruppen och sig själva. Vi kan prata om allt i gruppen. En mycket bra och rolig studiegrupp som visat stort engagemang!
Text: Anita Fransson.