Nordens dag firades från Kiruna i norr till Ätradalen i söder
Vi på Föreningen Norden är glada över att se det engagemang och firande som skedde på Nordens dag den 23 mars, och dagarna däromkring. Nedan följer texter och bilder från lokalavdelningar runtom i landet, som träffades och uppmärksammade dagen med bland annat gästabud och konserter.
Gästabud och Årets nordist i Kiruna
Ett tjugotal kirunabor kom till Malmfältens folkhögskola för att vara med när Föreningen Norden i Kiruna firade Nordiskt gästabud. Tillställningen annonserades i Kiruna Annonsblad. Malmfältens folkhögskola var ensam i Kiruna om att hissa alla nordiska flaggor den 23 mars på Nordens dag.
Vår nya ordförande Elisabeth Brusheim inledde gästabudet med att berätta om Föreningen Norden, vad föreningen betyder, hur vi arbetar och hur viktigt det är att vi; de nordiska länderna håller samman, arbetar gemensamt för öppenhet, passfrihet, frihet att bo, arbeta och studera i de länderna. I den situation vi befinner oss idag i Europa är det speciellt viktigt att vi arbetar tillsammans i Norden. Elisabeth talade om de gemensamma dragen vi har i de nordiska länderna, såsom likartade lagar, historia mm.
Därefter kom utnämningen av ”Årets nordist” som detta år är Birgitta Fernström. Elisabeth presenterade Birgitta och berättade kort om henne och vårt val av henne till årets nordist i Kiruna lokalavdelning. Birgitta fick två diplom. Ett från Kiruna lokalavdelning, och ett från Norrbottens distrikt av Föreningen Norden, eftersom Birgitta också blivit korad till årets nordist i Norrbottens distrikt. Birgitta blev mycket glad och känner sig hedrad av utmärkelserna.
Elisabeth Brusheim berättade om vad vi i Kiruna lokalavdelning gör, hur vi arbetar under året och hur vi arbetat under pandemin. Maja Mella, från distriktsstyrelsen, som var med oss under kvällen, ville tala om att vi i Kiruna är den enda lokalföreningen i Norrbotten som har ökat vårt antal medlemmar, trots pandemin. Detta är förstås glädjande för oss i Kiruna, att vårt arbete lönar sig.
Därefter fikade vi på finska piroger och kaffeost som smakade kolossalt bra!
Under fikat visade Birgitta Fernström bilder och video från sitt liv och stora intresse för draghundssport. Det var en fröjd att höra henne berätta. Hon talade om sig själv, olika tävlingar och människor hon mött och de hon tävlat med under åren. Birgitta berättade med en stor portion humor, mycket underhållande och beskrivande.
Anita Fransson, Föreningen Norden Kiruna, har gjort ett längre reportage med Birgitta Fernström, klicka här för att läsa det.
Text: Anita Fransson, Föreningen Norden Kiruna.
Seminarium i Stockholm
Föreningen Nordens Stockholmsavdelning genomförde på Nordens dag seminariet “Nordiskt samarbete på EU:s inre marknad” i samarbete med Kommerskollegium och EU-kommissionens representation i Sverige. Det är ett allnordiskt intresse att samarbetet på den inre marknaden fungerar väl eftersom Norge och Island deltar på den inre marknaden via EES-avtalet.
Vid seminariet presenterade Kommerskollegiums generaldirektör den rapport som myndigheten utarbetat på uppdrag av regeringen, Stronger Integration and Enhanced Free Movement in the Nordic Region.
Bland deltagarna i seminariet fanns förutom medlemmar i Nordenavdelningen även representanter för ett tiotal ambassader, några journalister, anställda i rgeringskanaslet med flera. Kommerskollegiets rapport har utarbetats i dialog med ansvariga för handel och andra inre marknadsfrågor i övriga nordiska länder.
Text: Anders Ljunggren, Föreningen Norden Stockholm.
Nordiskt gästabud i Pajala
Restaurangbesök är sällsynta här i Pajala. Inte för att vi är asociala eller inte förstår oss på mat och vin. Förklaringen ligger i att vi bor i gles landsbygd.
Men på Nordens Dag passar vi på och firar med god mat, underhållning och varandras sällskap. Vi brukar besöka olika byar varje år och nu var det dags att fira i Pajala. Närmare hälften av föreningens medlemmar har samlats. I år har vi bjudit in Bertil Isaksson – det vill säga Pärttili. Allas vår reporter från Sveriges Radios Meänraatio (Vår radio på meänkieli), med stora kunskaper om hela Nordkalotten.
Kvällens tema var de två böcker som bybor i Sattajärvi tillsammans med Pärttili, har gett ut. Böckerna berättar om Sattajärvitrakten, från den tid då här bara fanns storslagen natur och ett fåtal människor, till nutid. Med tiden kom det att bo ett antal människor i små byar mitt ute i ingenstans i ett bistert klimat. Då krävs det både uppfinningsrikedom och livslust, för att skapa sig ett drägligt liv.
Genom korta berättelser och foton får vi följa livet för enstöringar och storfamiljer. Vi får följa laestadianismens betydelse, den udda Korpelarörelsen och tron på Silverarken. Här beskrivs den viktiga byaskolan, livet som jordbrukare, (tjuv)jakten, fisket och idrottens betydelse. Hur det är att leva som finskspråkig i ett svenskt samhälle. Hur man klarar sjukvård och barnafödande. Om kloka gummor och gubbar och övernaturliga upplevelser.
Ibland glimtar en persons enorma drivkraft till. Hans förmåga att anpassa sig till nya situationer; att alltid resa sig även om han faller. Den här gången bokstavligen ett fall med ansiktet mot en snurrande sågklinga. Hur han klarar av väntan på ett litet ambulansflyg som landar på den frusna sjön i byn. Och hur han har sinnesnärvaro nog att förundras över utsikten från flygplanet på väg till lasarettet, samtidigt som livet hotar att rinna ifrån honom.
En modern betraktare, dessutom ursprungligen storstadsbo som jag undrar ”hur var det möjligt”? Hur klarade, orkade, ville människor bita sig fast under dessa förutsättningar?
I förutsättningarna ingår att ha koll på varandra. Även om en del byar beboddes av bara en eller två familjer, så visste alla vem som bodde var, och vilka förutsättningar olika familjer hade. För att klara sig måste man hjälpas åt. Så är det än idag. Trots inslag av tillfälliga eller långvariga konflikter och osämja. Allt är inte rosenrött.
Kvällen kan sammanfattas i värdet av människors gemenskap. Ensam kan förvisso vara stark, men tillsammans – då händer det saker. Det byggs slalombackar och bönehus, det startas företag i en mängd som är svår att hålla reda på. Livet i de små byarna innehåller så pass mycket att det känns som att leva i världens mitt.
Böckerna som nämns är ”Sattajärvi – en lååång historia” del 1 och 2.
Sattajärvi med omkringliggande småbyar bebos idag av knappt 400 invånare, belägna 20 – 30 km söder om Pajala centralort.
Text: Monika Luiksaar Lund, Föreningen Norden Pajala
Gästabud hos Föreningen Norden Ätradalen
Den 20 mars träffades cirka 60 medlemmar på riktigt över en lunch på Restaurang Ekholmen i Vessigebro efter två år med pandemirestriktioner. Trots en solig dag i vårdagjämningens tecken med naturens pånyttfödelse fanns tankar om kriget i Ukraina.
I sitt välkomsttal erinrade vår ordförande Marita Sköldborn Gustafsson om firandet av Nordens Dag nu på onsdag 23 mars. I Falkenbergskommun kommer dagen att uppmärksammas med att de nordiska flaggorna hissas på Falcon Alkoholfri Arena. Hon påminde om Föreningen Nordens, Nordiska Rådets och Nordiska Ministerrådets betydelse för gränsöverskridande förståelse länder emellan. I Norden har många praktiska frågor lösts genom åren; exempelvis gemensam nordisk arbetsmarknad och passunion sedan 1950-talet. Det är viktigt att samarbetet fortsätter och verkligen utvecklas med tanke på vad som förändrat Europa sedan 24 februari. Vi får aldrig ge upp! Hon avslutade med:
Det är en skyldighet att hålla glädjen levande.
Det kan kännas tungt men man måste försöka.
Om man ger upp och drunknar i sorgen
ökar man världens elände.
Tage Danielsson
Efter lunchen presenterades vår nya rollup – ett profilmateriel som vi kan använda vid olika arrangemang, när vi presenterar vår verksamhet publikt. Vi fick information om kommande aktiviteter. Närmast i tur står en utflykt till Norrvikens trädgårdar den 13 maj.
Årsmötet som på grund av pandemins envishet genomfördes digitalt förändrade styrelsen genom att Eva Johansson hade avböjt omval. Vi kunde inte tacka henne då för mångårigt arbete, bland annat som vice ordförande, utan tog tillfället denna dag att överlämna ett tennsmycke och blommor.
Därpå följde musikunderhållning av Edward C. Johansson i form av Country & Rock´n Roll för alla åldrar. Trots sin unga ålder har Edward redan synts på countryfestivaler, Vallarna i Falkenberg,
äldreboenden och delat scen med bland andra Hasse Andersson, Little Gerhard och Elvis gitarrist – James Burton. Edward har rest och turnerat genom USA och vandrat i rockens och countryns musikaliska fotspår. Han bjöd på låtar från Elvis Presley, Jim Reeves, Johnny Cash, Hank Williams med flera. Till och med Owe Thörnqvist fanns med i repertoaren. Han låtlista blev rikligt applåderad och förlängdes med inropade extranummer.
Kuriosa är att Edward är invald i ”The International Rock A Billy Hall of Fame” i Jackson, Tennessee. Han är en coming man nu närmast i ett generationsövergripande samarbete med Bo Liljedahl.
Ett lotteri med vinster till trädgårdsaktiviteter, blomsterdekorationer och avkoppling i litteratur avrundade årets gästabud.
Text: Jan Åke Jacobson, Föreningen Norden Ätradalen
Gästabud och flaggning i Jönköping
I Jönköping ordnade distriktet gästabud för de fyra Nordenavdelningarna i distriktet (Nässjö, Eksjö, Huskvarna och Jönköping).
Jönköping kommun hissade på sitt fina sätt de nordiska flaggorna, dels framför vårt vackra Rådhus, dels vid Hamnplan i centrala Jönköping, och manifesterar själva firandet. Vid Hamnplan var också Föreningen Nordens flagga hissad. Även i centrala Huskvarna var de nordiska flaggorna hissade.
Vi har här i Jönköping en mycket lång och fin tradition kring vårt sätt att fira just Nordens dag. Vi har verklig anledning att hylla kommunens sätt att i god samverkan göra detta.
Text: Danold Berg, Föreningen Norden Jönköping.