Norden inför valet 2022: Centerpartiet
Den 11 september är det val till riksdag, region- och kommunfullmäktige i Sverige. Inför detta har vi tagit Nordenpulsen på de åtta riksdagspartierna, och tagit reda på hur de ställer sig till Norden i frågor som rör hållbarhet, säkerhet och integration. Under veckorna fram till valet kommer vi att publicera intervjuer med talespersoner från samtliga partier för att se var de står i dessa för Norden angelägna frågor. Sist ut är Centerpartiets Linda Modig, som är ledamot i Nordiska rådets svenska delegation.
Utifrån det förändrade säkerhetspolitiska läget. Vad ser ni helst: Nato eller fördjupat samarbete i Norden?
— Centerpartiet vill att Sverige går med i Nato, och ser gärna en stark nordisk dimension utvecklas inom Natos försvarsplanering. Däremot kan ett fördjupat nordiskt försvarssamarbete aldrig ersätta ett Natomedlemskap. Samarbetet i Norden har samtidigt många fler dimensioner och områden som vi värdesätter och vill se utvecklas, som inte finns inom Nato. Norden behöver mer av samarbete, inte mindre. Det är således inte en fråga om antingen eller, utan att de två kompletterar varandra.
Utifrån Vision 2030 (som antogs av de nordiska statsministrarna i augusti 2019) ska Norden bli världens mest hållbara och integrerade region. Vilken fråga anser ni att man särskilt behöver jobba med gemensamt med övriga Norden för att skapa ett integrerat Norden?
— Förtroendet för den gemensamma nordiska arbetsmarknaden måste återupprättas och därför måste arbetet med att avskaffa gränshinder och de störningar i den fria rörligheten som uppstod under pandemin intensifieras. Norden behöver utveckla en stärkt gemensam krishanteringsförmåga och krisberedskap för att bl.a. undvika nya gränsstängningar när nästa kris drabbar oss. Vi är glada att Nordiska rådet, utifrån vårt medlemsförslag, beslutat att ta fram en rapport om utökat nordiskt lagsamarbete och harmoniserad lagstiftning.
Det finns en rad områden där de nordiska länderna skulle tjäna på ett bättre fungerande samarbete. Exempelvis på det civilrättsliga området där möjligheten att leva och verka i hela Norden kan underlättas genom att länderna närmar sig varandra. Men frågor som rör trygghet, välfärd, kultur och utbildning är också viktiga delar i att knyta våra länder närmare varandra.
Vilken fråga anser ni att man särskilt behöver jobba med gemensamt med övriga Norden för att skapa ett hållbart Norden?
— Det är mycket viktigt att Sverige och de nordiska länderna förenar sina krafter för en hållbar utveckling i Norden, inklusive Arktisområdena. När det gäller Arktis behöver framtida exploatering och utveckling ta stor hänsyn till konsekvenserna för miljön och de människor som lever och har sin näring där, inte minst ursprungsbefolkningen.
För ett mer hållbart Norden vill vi också att transporter och kommunikationer utvecklas och fungerar på ett tillfredsställande sätt så att människor lätt kan resa kollektivt, exempelvis genom gemensamma biljettsystem, sammanhållna järnvägsstråk osv. Vidare bör Norden vara ledande när det gäller fossilfritt flyg. Flera av de nordiska länderna har redan höga ambitioner när det gäller fossilfritt resande och detta bör tas tillvara och utvecklas även med gemensamma ansträngningar.
Vi vill också se en ökad samordning mellan de nordiska länderna i internationella förhandlingar och för att skärpa EU:s klimatarbete. Därtill har vi stöttat förslag i Nordiska rådet om ett mer harmoniserat klimatarbete i Norden, t ex en gemensam definition av klimatneutralitet.
Vidare bör Norden vara ledande när det gäller fossilfritt flyg. Flera av de nordiska länderna har redan höga ambitioner när det gäller fossilfritt resande och detta bör tas tillvara och utvecklas även med gemensamma ansträngningar.
Linda Modig, Centerpartiet.