Norden inför valet 2022: Kristdemokraterna
Den 11 september är det val till riksdag, region- och kommunfullmäktige i Sverige. Inför detta har vi tagit Nordenpulsen på de åtta riksdagspartierna, och tagit reda på hur de ställer sig till Norden i frågor som rör hållbarhet, säkerhet och integration. Under veckorna fram till valet kommer vi att publicera intervjuer med talespersoner från samtliga partier för att se var de står i dessa för Norden angelägna frågor. Näst i tur är Kjell-Arne Ottosson, Kristdemokraterna, som är ledamot i Nordiska rådet.
Utifrån det förändrade säkerhetspolitiska läget. Vad ser ni helst: Nato eller fördjupat samarbete i Norden?
— Både och. Vi har ett bra samarbete med Nato idag, men bara ett fullvärdigt medlemskap ger Sverige de säkerhetsgarantier som krävs för att vi ska kunna försvara oss mot angrepp. Att hela Norden blir en del av Nato skulle effektivt råda bot på det säkerhetsvakuum som just nu skapar osäkerhet i vårt närområde. Kristdemokraterna vill se ett fördjupat samarbete med våra nordiska grannländer, där vi tillsammans möter gemensamma utmaningar. I den oroliga tid vi lever behöver samverkan i Norden i högre grad fokusera på försvars- och säkerhetspolitiska frågor, som ju angår oss alla.
Att hela Norden blir en del av Nato skulle effektivt råda bot på det säkerhetsvakuum som just nu skapar osäkerhet i vårt närområde.
Kjell-Arne Ottosson, Kristdemokraterna.
Utifrån Vision 2030 (som antogs av de nordiska statsministrarna i augusti 2019) ska Norden bli världens mest hållbara och integrerade region. Vilken fråga anser ni att man särskilt behöver jobba med gemensamt med övriga Norden för att skapa ett integrerat Norden?
— Kristdemokraterna stöder Vision 2030. Pandemin har inneburit ett bakslag för mobiliteten i Norden. Därför måste de här frågorna ges högsta prioritet. Det måste bli lättare att jobba, arbetspendla och studera över gränserna. Därför behöver vi göra oss av med krånglig byråkrati och skapa fler gemensamma plattformar. Det här är frågor jag driver med emfas som ordförande i Nordiska rådets gränshindergrupp.
Vilken fråga anser ni att man särskilt behöver jobba med gemensamt med övriga Norden för att skapa ett hållbart Norden?
— Vi måste stå upp för och utveckla det hållbara skogsbruket. Skogen är tillsammans med vår rena energimix en av våra stora konkurrensfördelar i den gröna omställningen. De nordiska länderna behöver tillsammans sätta stopp för den överimplementering av EU-direktiv som nu sker, som detaljreglerar skogsbruket på ett sådant sätt att det blir omöjligt att driva.