Norden inför valet 2022: Miljöpartiet
Den 11 september är det val till riksdag, region- och kommunfullmäktige i Sverige. Inför detta har vi tagit Nordenpulsen på de åtta riksdagspartierna, och tagit reda på hur de ställer sig till Norden i frågor som rör hållbarhet, säkerhet och integration. Under veckorna fram till valet kommer vi att publicera intervjuer med talespersoner från samtliga partier för att se var de står i dessa för Norden angelägna frågor. Näst i tur är Miljöpartiets Maria Ferm som är utrikespolitisk talesperson.
Utifrån det förändrade säkerhetspolitiska läget. Vad ser ni helst: Nato eller fördjupat samarbete i Norden?
— Vi anser att ett medlemskap i Nato inte är rätt väg att gå. Ett medlemskap i kärnvapenalliansen Nato betyder att Sverige skriver under på att använda just kärnvapen som ett hot, som en del i en försvarsstrategi. Vi ser stora problem med detta. Vi vill hellre se att vi värnar om de försvarssamarbeten vi har, där vi exempelvis har ett nära samarbete med Finland, deltar i gemensamma övningar med Natoländer och utbyter relevant information. Vi ställer oss positiva till ett fördjupat samarbete i Norden.
Vi vill hellre se att vi värnar om de försvarssamarbeten vi har, där vi exempelvis har ett nära samarbete med Finland, deltar i gemensamma övningar med Natoländer och utbyter relevant information.
Maria Ferm, Miljöpartiet.
Utifrån vision 2030 (som antogs av de nordiska statsministrarna i augusti 2019) ska Norden bli världens mest hållbara och integrerade region. Vilken fråga anser ni att man särskilt behöver jobba med gemensamt med övriga Norden för att skapa ett integrerat Norden?
— Fri rörelse mellan de nordiska gränserna är viktigt. Vi anser att id-kontroller mellan de nordiska länderna ska slopas, och vi vill motverka andra gränshinder mellan länder.
Vilken fråga anser ni att man särskilt behöver jobba med gemensamt med övriga Norden för att skapa ett hållbart Norden?
— Vi behöver bli mer proaktiva för att minska utsläppen, och kraftfullt driva på för att de globala målen för hållbar utveckling ska nås i Norden. Vi ser ett behov av att förstärka och utveckla dialogen med aktörer i regionen med all form av utvinning av fossila bränslen förbjuds i Arktis och i haven utanför Arktis.