Norden inför valet 2022: Sverigedemokraterna
Den 11 september är det val till riksdag, region- och kommunfullmäktige i Sverige. Inför detta har vi tagit Nordenpulsen på de åtta riksdagspartierna, och tagit reda på hur de ställer sig till Norden i frågor som rör hållbarhet, säkerhet och integration. Under veckorna fram till valet kommer vi att publicera intervjuer med talespersoner från samtliga partier för att se var de står i dessa för Norden angelägna frågor. Näst i tur är Sverigedemokraternas Aron Emilsson, som är utrikespolitisk talesperson.
Utifrån det förändrade säkerhetspolitiska läget. Vad ser ni helst: Nato eller fördjupat samarbete i Norden?
— Sverigedemokraterna ser Sverige som en del av Norden, Östersjöområdet, Europa och Världen i den fallande ordningen och är därmed övertygade om att det kommer att krävas ett fördjupat nordiskt och nordisk-baltiskt försvars- och säkerhetssamarbete alldeles oavsett om vi blir medlem i Nato, eller ej. Eftersom vi anser att Sverige och Finland bör gå i armkrok och rörelsen i Finland och vår egen säkerhetspolitiska analys pekar mot ett Nato-medlemskap, så är det troligt att det kommer att krävas en stark nordisk försvarsdimension inom ett Natomedlemskap.
Utifrån vision 2030 (som antogs av de nordiska statsministrarna i augusti 2019) ska Norden bli världens mest hållbara och integrerade region. Vilken fråga anser ni att man särskilt behöver jobba med gemensamt med övriga Norden för att skapa ett integrerat Norden?
— Gränshinder behöver lösas proaktivt, innan de ens hunnit bli gränshinder, i en mycket högre grad. Sverigedemokraterna driver idén om ett nordiskt lagråd som ska kunna skanna nordisk lagstiftning proaktivt och informera om uppkommande hinder för den nordiska integrationen på förhand, så att lagstiftning eller åtminstone implementering och tillämpning kan samordnas mellan länderna och berörda myndigheter. Lagsamarbetet och implementeringen av EU-direktiv är avgörande för den nordiska integrationen. Liksom att koordinera krisberedskapen under respektive statsminister från dag ett av en kris.
Vilken fråga anser ni att man särskilt behöver jobba med gemensamt med övriga Norden för att skapa ett hållbart Norden?
— Hållbarhet utifrån fler dimensioner. Hållbarhetsbegreppet får inte isoleras till ekologisk hållbarhet, utan även social, ekonomisk och kulturell hållbarhet bör definieras och arbetas med. Konkret handlar det om alltifrån åtgärder för Östersjöns havsmiljö och biologisk mångfald, till stabilitet på finansmarknaden, hälso- och sjukvårdssamverkan i gränsregioner och ambitiösa insatser för utbyten mellan skolor och verktyg för ökad nordisk språkförståelse i de uppväxande generationerna. Allt detta och mycket mer är beståndsdelar av hållbarhet i Norden och den nordiska integrationen.
Hållbarhetsbegreppet får inte isoleras till ekologisk hållbarhet, utan även social, ekonomisk och kulturell hållbarhet bör definieras och arbetas med.
Aron Emilsson, Sverigedemokraterna.