Podden som startar samtal om demokrati
Att samtala med unga om demokrati har aldrig varit viktigare – men hur gör man? Med podden Min demokratiska röst försöker Föreningen Norden göra det på ett nytt och engagerande sätt. Nu lanserar föreningen ett nytt skolmaterial som gör att podden enkelt kan användas i undervisningen på gymnasiet.
2020 skrev Föreningen Norden under Deklaration för en stark demokrati. Som ett led i det åtagandet har föreningen arbetat för att främja samtalet om demokrati – särskilt över generationsgränser. I podden Min demokratiska röst märks det bland annat genom att två gymnasieelever får ta plats bredvid etablerade forskare.
Nu släpps ett helt nytt skolmaterial till podden, specialanpassat för gymnasieskolans Samhällskunskap 1A och 1B. Skolan har ett viktigt demokratiuppdrag, och nästa år är det valår. Samtidigt brottas många lärare med hur man får igång bra diskussioner om demokrati.
Skolmaterialet till Min demokratiska röst är gratis och erbjuder ett annorlunda sätt att förmedla kunskap om demokratibegreppet och om utmaningarna mot demokratin i dagens samhälle. Perspektivet är både svenskt, nordiskt och globalt. Samtidigt guidas eleverna i att utöva sitt kritiska tänkande och att debattera i klassrummet.
För Föreningen Norden är det här ett demokratiprojekt som görs med den nordiska samhällsmodellen som utgångspunkt. Den grundar sig i gemensamma värderingarna som tillit, frihet under ansvar, öppenhet, inkludering, tolerans och jämlikhet.
Josefin Carlring, generalsekreterare Föreningen Norden
Pilotskola för skolmaterialet till Min demokratiska röst har varit Bruksgymnasiet i Gimo och samhällskunskapsläraren Hans Fredlunds klass. Eleverna som deltog uppskattade att gymnasiestudenter deltar i podden med sina egna åsikter. De tyckte också att de genom arbetet med podden fått större insikt i hur viktigt det är med demokrati och att delta i demokratiska processer. Läs gärna fler kommentarer från eleverna här.
Podden Min demokratiska röst består av fem avsnitt där programledaren Li Skarin, tillsammans med gymnasieungdomarna Felicia Prucha och Loke Johansson diskuterar olika demokratifrågor och utmaningar med hjälp av en panel bestående av Sofia Näsström, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet, Peter Stadius, professor i Nordenstudier vid Helsingfors universitet och Cecilia Arensmeier, universitetslektor i samhällskunskap vid Örebro universitet. Alla poddavsnitt finns att lyssna på här. Podden är producerad med stöd från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor.
Kontaktpersoner för projektet Min demokratiska röst:
Anna Scaramellini, koordinator
[email protected]
Ida Berg, projektkommunikatör
[email protected]