Allmänt

20th november 2018

Rekord för nordisk litteratur i Sverige

Totalt deltog 544 svenska skolor och bibliotek i årets Nordiska litteraturvecka, en ökning med nästan 170 deltagare. Föreningen Norden arbetar med att skapa förståelse, gemenskap och samarbeten mellan de nordiska länderna.

Från Lund i söder till Pajala i norr, på totalt 544 platser i landet, lästes nordisk litteratur. Temat detta år var superhjältar. I den nordiska litteraturen har hjältar funnits med från 1200-talets klassiska isländska sagor in i dagens moderna litteratur.

norden litteratur– Handbok för superhjältar blev en succé och har säkert bidragit till det stora intresset. Boken handlar om Lisa, en ung tjej som blir mobbad men väljer att vara stark och snäll, istället för att hämnas på mobbarna. Detta är en tolkning på en modern barnhjälte. Fantastiskt att se ett sådant stort engagemang för nordisk litteratur. Generellt ser vi mer intresse från just skolor och bibliotek än vi gjort tidigare, säger Julia Brink, nationell kontaktperson från föreningen Norden.

Utöver de nordiska länderna arrangerades litteraturveckan i ett tjugotal länder, däribland Japan, Litauen och Frankrike.

– Nästa år blir ett nytt tema för litteraturveckan, extra viktigt då föreningen Norden firar hundra år.

Nordisk litteraturvecka äger rum årligen i vecka 46 och är en del av Föreningarna Nordens förbunds verksamhet. Syftet är att sprida och manifestera högläsning, nordisk litteratur samt nordisk berättartradition.

Här hittar ni alla 544 skolor och bibliotek som deltog i Nordisk litteraturvecka 2018. https://www.nordisklitteratur.org/se/registrerade/

Vill ditt bibliotek bli medlem, bli det här.

Kontakt

Julia Brink
Tel: 070-892 32 48
Mejl: [email protected]

Aktuellt hos Föreningen Norden