Resan mot “världens mest hållbara region”
Inom ramen för Vision 2030 samlar de nordiska länderna krafterna för att bli “världens mest hållbara och integrerade region”. I senaste numret av Nordens Tidning som distribueras idag reflekterar Birgitta Englin, vice ordförande för Föreningen Norden, över förutsättnigarna för att uppnå detta nya nordiska rekord. Tidningens nummer har temat “Hållbarhet i Norden”.
“Jag var åtta år och utomlands för allra första gången. Vi hade bilat till Norge för att köpa margarin för det var billigare där då, under sextiotalet. (…) Mamma och pappa kunde laga det mesta, bilen, våra kläder, skor, böcker, leksaker och all vår mat som nu dessutom kunde stekas i prisvärt margarin från Norge. Vi åkte snart utomlands igen och jag fick en norsk kompis när vi slagit upp campingtältet i Röros. Vi klättrade i träd medan pappa letade efter asken med lagningslappar till luftmadrasserna. Jag minns att min kompis hade rött hår och att min stövel fastnade i klätterträdet men jag kan inte minnas när allt lagande upphörde eller när vi började kasta det som var trasigt.
Samhället hade med tysta tomtesteg tassat långt in i en ekonomi där själva motorn var en ständigt ökad konsumtion. Jag och min rödhåriga kompis i Norge var nu med och bidrog till att slå globalt rekord med ett av de största ekologiska fotavtrycken i världen. Det är inte ett nordiskt rekord jag är stolt över. Men nu finns visionen om ett nytt nordiskt rekord. Norden ska bli världens mest hållbara och integrerade region 2030! Då kan man inte ha ett av världens största ekologiska fotavtryck.
(…) I världens mest hållbara region kan inte polisen köra runt i dieselbilar och skattemedel kan inte gå till en flygtrafik som förlorar sina kunder eftersom dessa vill resa fossilfritt. Hur fungerar ett nordiskt samarbete om nationella åtgärder är så kontraproduktiva och politiken för omställning är så okoordinerad?”
Text: Birgitta Englin