Enkelresa till Sverige
Förra året släppte Föreningen Norden Östhammar sin bok Menolippu Ruotsiin – Enkelresa till Sverige, som består av 20 personliga och gripande livsberättelser från sverigefinländare i Östhammar. Boken belönades med Östhammars egna Ordpris i slutet av 2023.
Idéen till bokprojektet kom från de berättaraftnar som Östhammars kommun arrangerade under 2012 då Anna-Maija Högström arbetade där som koordinator, dit människor kom och berättade om sina erfarenheter av att vara sverigefinländare i Östhammar. Finska invånare har haft stor inverkan på Östhammar. I den lilla kommunen i Uppsala län har cirka 12 procent av invånarna finsk bakgrund, inräknat andra och tredje generationens finländare.
Anna-Maija Högström, en av bokens tre redaktörer och aktiv i Föreningen Norden Östhammar, berättar hur dessa berättaraftnar gjorde avtryck hos henne och att de i sin lokalavdelning år 2021 bestämde sig för att starta bokprojektet som blev “Enkelresa till Sverige”.
– Vi såg att en insamling av berättelser från de människor som under åren kommit från Finland till Östhammar skulle kunna leda till något viktigt, roligt och spännande, säger Anna-Maija Högström.
Det är inte första gången som Föreningen Norden i Östhammar satsar på litteratur i sin verksamhet. Genom åren har man bland annat genomfört högläsningsevenemanget Kura skymning under den nordiska litteraturveckan. Något som görs i hela kommunen idag och Kura skymning hålls på alla fem bibliotek i Östhammars kommun i samarbete med Föreningen Norden. Även skolor i Östhammar har under många år haft tradition att genomföra Kura gryning, också detta ett initiativ av lokalföreningen.
Började med en annons i lokaltidningen
I samarbete med Finskt förvaltningsområde i Östhammars kommun drog de igång bokprojektet, som startade med en annons i lokaltidningen med frågan om människor med finsk bakgrund ville skicka in sina berättelser. De uppmanades att besvara några frågor om varför de flyttade till Sverige, hur deras liv i Finland såg ut innan flytten och hur det sedan blev i Sverige. De fick fritt skriva sina brev och skicka in bilder. In kom 20 berättelser, som alla översattes så att de fanns på både finska och svenska. De som inte själva skrev, kunde få hjälp genom att delge sina berättelser och få dem nedskrivna.
Anna-Maija Högström berättar att deras ambition har varit att behålla känslan och stämningen av författarens egen text och berättelse, för att lyfta nyanserna och personerna bakom berättelserna. I bokens inledande berättelse “Livets gång” fångas man direkt av detta när Lyyli Thörn berättar om sin resa till Sverige:
“Jag kommer ihåg, att man kunde skicka barn till Sverige då. Då hörde vi, när de vuxna pratade i köket, att två barn per familj får skickas. Jasså, jaha, sade man. Lyylis och Reijos namn hörde vi. Kan ni tänka er, jag reagerade knappt. Jag sa bara till mina systrar, att jag skickar baddräkter och lite annat till er, när vi stod på trappan i farstun. (Vilken händelse när man var liten)“.
Det är rörande och fina berättelser som läsaren får ta del av i boken, och kanske känns berättelser och minnen av att vara krigsbarn och på flykt från familj och trygghet extra aktuella i ljuset av oroligheter i världen idag. De som skickat in sina berättelser är själva stolta över boken och vad deras berättelser bidragit till, berättar Anna-Maija Högström.
– Det finns ett värde i att få berätta om sin bakgrund. I förordet till boken kan vi läsa Varje öde är på sitt sätt intressant, berörande, personligt och förtjänar sin plats i boken. Vi önskar att boken ska väcka intresse och diskussioner om egna släktingars historier.
Anna-Maija själv var den första finskaläraren i Olands/Östhammars kommun, år 1971, och berättar även hon sin historia i boken:
“Jag är stolt över både Sverige och Finland. När jag är i Finland så berättar jag med stolthet om hur det är i Sverige, och här i Sverige berättar jag med samma stolthet om hur det är i Finland. […] Jag känner mig privilegierad som har två fantastiska hemländer.”
Litteraturpris och samtal om boken
I slutet av 2023 belönades Föreningen Norden Östhammar med Östhammars Litteraturförenings Ordpris för boken Enkelresa till Sverige. I motiveringen står det att Föreningen Norden Östhammar genom boken har gett fördjupad kunskap om invånarna och visat på deras viktiga arbetsinsats i kommunen och i kulturella sammanhang.
Bokidén som de fick 2021 blev inte bara positivt bemött av invånare och kommunen, arbetet med boken gav ny energi in i Föreningen Norden Östhammar.
– Vi fyra som tillsammans har arbetat fram boken har efter boksläppet fått åka runt och prata om boken med andra föreningar. Det har varit mycket jobb, men också någonting som varit väldigt givande, säger Anna-Maija Högström.
Boken kan köpas via Föreningen Norden Östhammar för 200 SEK + fraktkostnad. Kontakta Gun-Britta Gunnarsson, tele 072-2307121 eller Anna-Maija Högström, tele 070-6707267 för att beställa boken.
Foto: Anna-Maija Högström håller i boken Menolippu Ruotsiin – Enkelresa till Sverige vid prisutdelningen av Ordpriset.
Bidra med era tankar om hur det är att leva, bo och verka i Norden genom att delta i Föreningen Nordens studiecirkel Min plats i Norden
Det behövs fler utrymmen och mötesplatser där människor kan mötas, samtala, resonera, lära och förstå varandra. För att skapa förutsättningar för människor att träffas och tillsammans med andra skapa konstruktiva och kreativa samtal har Föreningen Norden i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan tagit fram studiecirkeln Min plats i Norden.
Läs mer om hur du kan delta här.