Från vision till verksamhet – lokala träffar runt om i landet
”Ett öppet, demokratiskt, samverkande och hållbart Norden som utvecklas för framtiden – av oss tillsammans”. Det är Föreningen Nordens vision. Under oktober genomfördes en höstturné med fysiska träffar för medlemmar och förtroendevalda i Föreningen Norden runt om i landet. Fokus för träffarna var att inspirera varandra och prata om hur vi genom verksamheten kan jobba mot visionen och skapa verkstad av fullmäktiges antagna riktlinjer.
På fem platser runt om i landet – Hässleholm, Göteborg, Luleå, Umeå och Stockholm – har föreningen mötts för att med utgångspunkt i visionen inspirera, inspireras och tänka framåt. För att nå de som inte kunde ta sig till de fysiska träffarna har vi också genomfört en digital träff.
– Vi kan inte på egen hand skapa ett öppet, demokratiskt, hållbart Norden. Vi behöver samverka med andra organisationer, över sektorer och över gränser, sa Föreningen Nordens verksamhetschef Emelie Dahlström Ravn på en av träffarna.
Det har varit en härlig uppslutning av förtroendevalda och medlemmar från flertalet lokalavdelningar i norra, södra, västra och östra Sverige. Emelie Dahlström Ravn beskrev deltagarna vid en av träffarna:
– Vi har med oss nya medlemmar som är nyfikna på vår verksamhet och dem som har varit med och byggt upp den här föreningen.
Varje träff inleddes med några snabba påståenden för att lära känna varandra. På träffen i Stockholm ska man räcka upp handen om man håller med om påståenden kopplade till Norden, exempelvis “Jag har arbetat, bott eller studerat i ett annat nordiskt land” och “Jag känner mig som en Nordbo”.
En folkrörelse med samhällsuppdrag
Frågan som träffarna har utgått ifrån är hur kan vi arbeta och vad kan vi göra i vår verksamhet för att bidra till att förverkliga Föreningen Nordens riktlinjer 2022-2026? Men innan vi kan prata om konkret verksamhet är det viktigt att se på vilken sorts organisation Föreningen Norden är.
– Vi är en folkrörelse med engagerade medlemmar runt om i landet och vi har samhällsuppdrag från Sveriges Regering, Nordiska ministerrådet och EU-kommissionen, säger Emelie Dahlström Ravn.
Föreningen Nordens verksamhet står på två ben. Det ena benet ska uppmuntra och möjliggöra nya dialoger, möten och samarbeten över gränser i Norden. Det andra handlar om att främja dialog mellan människor och beslutsfattare i Norden. All vår verksamhet kan sorteras in under det ena, det andra eller båda benen.
Café Norden
På de lokala träffarna medverkade olika representanter från förbundskansliet för att inspirera och ge konkreta tips på aktiviteter som kan genomföras lokalt. Ett exempel som lyftes är Café Norden, en avslappnad talkshow med nordiska gäster. Föreningen Norden höll Café Norden i Umeå på Nordens dag 23 mars och på Berättarfestivalen i Skellefteå i mitten av oktober. Tips till er som vill genomföra Café Norden hittar ni här.
Min plats i Norden
På träffarna presenterades ett nytt men samtidigt välbekant och beprövat arbetssätt. Min plats i Norden är studiecirklar med fokus på dialog och diskussion kring upplevelser och perspektiv på att leva, bo och verka i Norden. Studiecirkeln tas fram tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan och kommer finnas tillgänglig från år 2024.
Här lyftes två goda exempel från den lokala verksamheter där studiecirkelns upplägg testats under 2023. Föreningen Norden i Boden genomförde en lokal dialog tidigare i år, där de bjöd in medborgare och andra aktörer i kommunen till en dialog om trygghet i Norden – med gott resultat (läs mer om det här). Föreningen Norden i Pajala har skrivit en gemensam nulägesrapport om hur livet i Pajala ser ut idag och hur de ser på framtiden med de förhoppningar och utmaningar som hör till.
Båda dessa exempel lyfts fram i årets upplaga av Föreningen Nordens publikation Nordperspektiv. Årets tema är trygghet i Norden – idag och i framtiden. Publikationen lanserades i samband med Nordiska rådets session i 30 oktober.
Just nu färdigställs studiecirkeln Min plats i Norden tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan. Studiecirkeln erbjuder lokalavdelningar att bjuda in befintliga och potentiella medlemmar och samarbetspartners till en lokal cirkel i tre delar. Vid dessa tillfällen ges deltagarna möjlighet att ses, diskutera och skriva fram sina idéer om vår plats i Norden.
Materialet Min plats i Norden kommer från den 1 februari också att finnas tillgängligt och målgruppsanpassat för förskolor och gymnasieskolor. Ni får gärna uppmuntra skolor och pedagoger till att jobba med Min plats i Norden i sin verksamhet. Vill ni veta mer om detta kontakta oss på [email protected].
Nordjobb + lokal verksamhet = sant
En annan fråga som lyftes är utbytet mellan Nordjobb och den lokala verksamheten. Ett tips till lokalavdelningar är att boka in en nordjobbambassadör (läs hur här), eller att som lokalavdelning göra en gemensam aktivitet med nordjobbare som är i eller i närheten av er ort. Inspireras av Föreningen Norden Ulricehamn-Tranemo som träffade nordjobbare i Borås i somras (läs artikeln om det här).
För att vara ute i god tid informerades även om de Isländska kulturdagarna som sker hösten 2024. Även här kan lokalavdelningar och distrikt aktivt delta. Kanske genom att ordna en biovisning med isländsk film eller ett Café Norden med isländskt tema. Håll utkik framåt för mer information!