Nordens dag-firande runt om i landet
Nordens dag firas varje år runt om i Sverige och i våra nordiska grannländer. Vi firar att det nordiska samarbetet – ett av de äldsta regionala samarbetena i världen – förstärktes genom undertecknandet av Helsingforsavtalet den 23 mars 1962. Dagen är en möjlighet att uppmärksamma och uppmana till mer samarbete i Norden, för att gemensamt kunna möta nuvarande och framtida utmaningar.
I vår debattartikel som publicerades i lokala versioner runt om i landet ville vi påminna om varför samarbete i Norden är viktigt för oss i hela Sverige. Vi uppmanade kommuner och regioner att satsa på unga, satsa på samarbete och att satsa på vänorter. Hela debattartikeln “Samarbete i Norden är viktigt för hela Sverige” kan du läsa här.
Norden i centrum i Landskrona
Föreningen Nordens lokala avdelningar i Landskrona och Jönköping fick in sina lokala versioner av debattartikeln i de lokala tidningarna, och de har även på andra sätt sett till att uppmärksamma Nordens dag. Jan Nilsson, ordförande i Föreningen Norden i Landskrona, berättar att Norden var i centrum, såväl bildligt som bokstavligt på Nordens dag. Genom firande på Rådhustorget lockades såväl landskronabor som andra, inte minst Föreningen Nordens medlemmar, att fira Norden.
– Det blev tillfälle att berätta om den stora nyttan och betydelsen av samarbete i Norden. Och behovet av att stärka samarbetet i de oroliga tider som vi nu genomlever. Men det var också ett tillfälle att knyta an till Landskronas nordiska historia och att bjuda på vackra nordiska körsånger och visor, berättar Jan Nilsson.
Givande utbyte över gränser i Jönköping
På flera platser i Jönköping och Huskvarna hissades de nordiska flaggorna, och Föreningen Norden i Jönköping bjöd in till ett gemensamt nordiskt gästabud. Tre lärare från Per Brahegymnasiet berättade om deras givande utbyte med en gymnasieskola i Jönköpings danska vänort Svendborg.
– Betydelsen av den typen av utbyten måste framhållas och stärkas. Vår förening fick från de lärarna mycket beröm för vår hjälp och stöd, allt från ansökan med Nordplusmedel till fysiska möten när de danska eleverna var i Jönköping, säger Danold Berg, ordförande i Föreningen Norden i Jönköping
Kulturinslag för alla åldrar i Umeå och Arvika
En annan sorts nordiskt samarbete fick Föreningen Norden i Arvika ta del av på Nordens dag då de besökte Rackstadmuseet och fick höra den fängslande berättelsen om “Rackstadkolonin i nordisk kontext” och även lyssna på nordisk sång och musik. Läs mer om deras besök här.
I Umeå bjöd Föreningen Norden i Västerbotten in till firade med kulturinslag för alla åldrar, bland annat en teaterföreställning med Wasa teater och Café Norden en talkshow med nordiska gäster. Dessutom hölls ett panelsamtal om universitetssamarbetet över Kvarken, och betydelsen av gränsregionalt högskolesamarbete för regionens kompetensförsörjning och attraktionskraft.