Allmänt

9 apr 2020

Nordisk underhållning och litteratur i Coronatider

Nu när vi sitter hemma i stugorna så kan vi passa på att underhålla oss med nordisk film, litteratur och underhållning. Unga i Norden har hittat nya sätt att sjunga tillsammans, lyssna på deras fantastiska inspelningar. Njut av en gymnasiekör från Vanda i Finland, en universitetskör från Oslo och en dansk gosskör som sjunger ”Vi är tillsammans, var för sig”.

Streaming i Norden
De nordiska public service SVT, NRK, DR, RUV och YLE streamingtjänster har alla serier och filmer som är öppna för andra länder att ta del av. Exempelvis danska serien ”Når støvet har lagt sig” som finns öppen på DR:s sida eller Strömsö om hus, fritid, hantverk i en mysig miljö i svenska Österbotten i Finland som finns att se i nästan alla nordiska länder.

Även de stora streamingtjänsterna och framför allt Netflix har under de senaste åren både köpt in nordiska serier och filmer men också producerat egna. På Netflix finns mycket nordiskt innehåll att plöja genom nu när vi ska hålla oss hemma. Senaste tillskottet är isländska serien ”Valhalla morden” som kan ses på isländska med text, norska ”Ragnarök” eller Rasmus Klump (Rasmus Nalle) för de allra minsta.

På Netflix finns också många serier som är nordisk public service producerade som till exempel Bron, Bonusfamiljen och finska kriminalserien Karppi samt flera nordiska filmer.

Norden kommer att få plats i P1 novellprojekt
Radionoveller med nordiskt tema sänds i P1 kl. 11.35 och 19.35 samt finns för lyssning och nedladdning i Sveriges Radio Play. Texterna, i såväl originalspråk som i svensk översättning, finns att läsa och ladda ner till bland annat läsplattor på Radionovellens hemsida och i Sveriges Radio Play.

I samband med sändningarna sänds korta intervjuer med författarna, längre intervjuer med samtliga författare kommer att finnas tillgängliga på hemsidan. Novellerna är:

20 april: ”Uppståndelse i sportstuga” av och med Klas Östergren
Ett syskonpar ska sälja sin gemensamma sportstuga där de tillbringat barndomens somrar.

21 april: ”Inez” av Roskva Koritzinsky
Det bor en familj i grannlägenheten där det dricks mycket sprit. Där finns barn. Där finns en flicka som heter Inez. Ibland kommer folk i byråkratiska kläder på besök men barnen bor kvar.
Uppläsning: Kristine Gulbrandsen. Översättning från norska: Joar Tiberg.

22 april: ”Pojkspolingen” av Pia Juul
Det står en liten tjock man och ropar i en megafon på torget. Han skriker att alla inte får vara danskar.
Uppläsning: Annika Hallin. Översättning från danska: Marie Norin.

23 april: ”Syrran” av Jónas Reynir Gunnarsson
En ung flicka förblöder, hon har bestämt sig för att ta sitt eget liv. Hon minns sin syster som inte längre lever.
Uppläsning: Rebecka Hemse. Översättning från isländska: John Swedenmark.

24 april: ”Överstens brev till Maria” av Rosa Liksom
En 100-årig kvinna överlämnar en bunt brev till författaren när hon talar om sin senaste roman Överstinnan. Breven är skrivna av den våldsamma Översten i Liksoms roman och ställda till hans syster Maria. De visar sig innehålla många mörka hemligheter.

Uppläsning: Lennart Jähkel. Översättning från finska: Janina Orlov.

Nordiska Podcasts
Svensk-Danska Kulturfondens podcastavsnitt – Med i podden är bland annat Dick Harrison som utforskar och diskutera olika intressanta händelser och fenomen, ur både ett svenskt och danskt perspektiv. Finns på Svensk-Danska kulturfondens hemsida.

P1 Vetenskap Historia – Norden kärlek i 100 år. Passfrihet, litteraturpris och svenskar som älskar dansk och norsk tv. Nordensamarbetet har gått i vågor de senaste hundra åren, men Nordentanken står sig stark, menar historikern Gunnar Wetterberg och representanter från Föreningen Norden som fyller 100 år i år. Finns på Sveriges radio. 

Think Nordic – Nordiska ministerrådet har producerat en podcastserie som utforskar erfarenheter från de nordiska länderna av att hantera frågor som jämställdhet, näring och miljömässig hållbarhet kan inspirera andra delar av världen. Vad kan andra lära sig av Norden och vilken nytta kan Norden ha av erfarenheter på annat håll i världen när de ska handskas med 2000-talets verkliga utmaningar? Finns på Nordiska ministerrådets hemsida.

 


Organisationsutvecklare

Julia Brink
Tel: 070-892 32 48
Mejl: [email protected]

Aktuellt hos Föreningen Norden