Välkommen Emelie Dahlström-Ravn, programansvarig för engagemang och folkbildning
Vi hälsar Emelie Dahlström-Ravn varmt välkommen till Föreningen Norden Sverige. Emelie, som kommer utgå från både Stockholm och Öresundsregionen, träder in i rollen som programansvarig för engagemang och folkbildning.
“Engagemang och folkbildning för nordiskt samarbete är kärnan i Föreningen Nordens arbete”, säger Josefin Carlring, Föreningen Norden Sveriges generalsekreterare. “Med Emelie Dahlström-Ravn vid rodret med att utveckla föreningens medlemskap, partnerskap och organisation har vi alla möjligheter att öka relevansen och engagemanget för det nordiska samarbetet. Att Emelie dessutom lever och verkar i en gränsregion är ytterligare ett steg i vår strävan att öka det nationella arbetets kompetens i gränsregionsfrågorna som nu är så centrala i det nordiska samarbetet.”
Vi passade på och ställde några frågor till Emelie under hennes första vecka på jobbet.
Vad är din nya roll på Föreningen Norden Sverige? Vad kommer du att arbeta med?
Som programansvarig för engagemang och folkbildning på Föreningen Norden kommer jag att arbeta med att utveckla föreningens medlemskap, partnerskap och organisering. Med en pågående pandemi och stängda gränsregioner sätts verksamheter, partnerskap och former för hur vi bor och verkar på prov. Betydelsen av samarbete mellan de nordiska länderna hamnar i nytt ljus och i arbetet med att skapa nya lösningar på gemensamma utmaningar är demokrati och hållbar utveckling viktiga fundament.
Vad är din bakgrund, vilken roll kommer du ifrån?
Min bakgrund är inom internationellt utvecklingssamarbete och jag har en pol.magexamen från Uppsala universitet. Som generalsekreterare för den ideella föreningen Kodcentrum byggde jag under tre år upp en nationell verksamhet för att introducera barn och unga till programmering och digitalt skapande, tillsammans med partners som Spotify, Stockholm stad, Skolverket och Vinnova. Som medgrundare av Sveriges första klädbibliotek Lånegarderoben är jag särskilt intresserad av cirkulära flöden och har i flera olika roller drivit innovationsprocesser i samverkanskonstellationer mellan civilsamhället, akademin, offentlig och privat sektor.
Jag kommer senast från en roll som regionansvarig på Mötesplats Social Innovation, en nationell plattform med syfte att sprida kunskap om och bygga kapacitet kring social innovation som medel för att lösa komplexa samhällsutmaningar.
Vad ser du mest fram emot i ditt arbete med det nordiska samarbetet?
Det är otroligt spännande att få komma in i en organisation som i över hundra år verkat för ett stärkt nordiskt samarbete med utgångspunkt från principerna tillit, frihet under ansvar, öppenhet och inkludering, tolerans, jämlikhet och demokrati samt respekten för traditionen att föra dialog med medborgarna i de demokratiska institutionerna.
Utöver språk, litteratur- och kulturfrämjande verksamhet har föreningen konkret bidragit till skapandet av Nordiska rådet, fri passrörlighet inom Norden och till nordiskt bildningsarbete med Biskops Arnö Nordens Folkhögskola. Jag ser fram emot att med utgångspunkt från det nya geopolitiska läget i Norden driva Föreningen Nordens förändringsresa tillsammans med lokala, regionala och nationella aktörer och därmed bidra till ett integrerat Norden för en hållbar värld.
Vi är otroligt glada att ha Emelie Dahlström-Ravn ombord och ser fram emot att fortsatt driva Föreningen Norden Sveriges förändringsarbete med henne.