Möten över gränser och vänner för livet
Föreningen Norden vill möjliggöra möten, dialog och samarbeten över gränserna i Norden. Ett konkret sätt vi gör det på är genom utbyten och möten med våra nordiska vänorter. I sommar anordnas flera vänortsmöten runt om i landet av Föreningen Nordens lokalavdelningar.
Utbyte med vänorter har varit en central del av Föreningen Nordens verksamhet under lång tid. Redan 1939 upprättades, på Föreningen Nordens initiativ, en vänortsförbindelse mellan Uddevalla i Sverige och Thisted i Danmark. När även Skien i Norge, Liomaa i Finland och Mosfellsbær i Island anslöt sig bildades Sveriges första vänortskedja. Efter det följde en rad andra vänortskedjor. Tanken var att möten och samarbeten på gräsrotsnivå skulle öka människors förståelse av förhållandena i grannländerna.
Idag är vänortssamarbeten varken lika välkända eller växande som under 1900-talet, men det kanske är dags att de får en ny renässans. I vår debattartikel i samband med Nordens dag lyfte vi vikten av att knyta kontakter och genomföra utbyten med vänorter i andra delar av Norden.
Vänortsmöten i Halland och Skåne
I sommar anordnas flera vänortsmöten runt om i landet av Föreningen Nordens lokalavdelningar. I Skåne och Halland anordnas två större vänortsmöten under sommaren. I Skåne är det Föreningen Norden Eslöv som står värdar för sin vänortskedja, som sedan 1980 vartannat år cirkulerat värdskap mellan Asker, Birkeröd (nu Rudersdals kommun), Gardabaer, Eslöv, Jakobstad och Thorshavn (till 1994). Efter uppehåll under pandemiåren återkopplades kedjan igen 2022 i Gardabaer i Island för att i år återses i Eslöv. Vänortsmötet i Eslöv har temat ”Trädgård”.
– Mötena kännetecknas av gott värdskap och ett lockande innehåll som leder till kunskapsutbyte och, inte sällan, långa bestående personliga vänskaper. Dessutom delas kunskaper mellan företrädare för offentliga verksamheter som kulturskola, miljöaktiviteter, socialt arbete med mera, berättar Kristina Warming, ordförande Föreningen Norden Eslöv.
I Halland bjuder Föreningen Norden Ätradalen, Föreningen Norden Fjärås-Löftadalen och Föreningen Norden Halmstad in till ett gemensamt vänortsmöte i mitten av juni, med fokus på miljö och klimat. Vi har pratat med Marita Sköldborn Gustafsson, ordförande i Föreningen Norden Ätradalen, som tagit med oss bakom kulisserna för den för fullt pågående planeringen och förberedandet inför deras vänortsmöte.
Stort engagemang för att bjuda in nordiska grannar
Marita Sköldborn Gustafsson berättar entusiastiskt om vänortsmöten, och hur hon själv blev aktiv i Föreningen Norden 2009 i och med ett vänortsmöte som skedde i Danmark. Sedan dess har hon deltagit i vänortsmöten i Norge, Finland, Färöarna och Island – och nu är det Sveriges tur att stå som värd. Till deras vänortsmöte i år kommer i skrivande stund cirka 40 gäster från vänorterna Stjørdal, Øvre Romerike (Nes, Nannestad, Ullensaker och Eidsvoll), Aalestrup, Roskilde-Leijre, Odsherred/Holbæk, Assens och Taipalsaari att delta i ett tre dagar långt program med samlingspunkt på Katrinebergs Folkhögskola i Vessigebro. I och med att flera lokalavdelningar i Föreningen Norden Sverige, Norge, Danmark och Finland under åren har slagits samman har de numera flera vänorter vardera – som alla blir inbjudna.
Många av gästerna som deltar kommer att bli omhändertagna och bo hos värdfamiljer – medlemmar och engagerade i Föreningen Norden – i sina respektive vänorter i Ätradalen, Halmstad och Fjärås-Löftadalen. Marita beskriver hur roligt det är att se det stora engagemang som finns för att välkomna och bjuda in sina nordiska grannar:
– Det har inte varit några som helst problem att få frivilliga värdfamiljer att hjälpa till!
Marita själv tycker att de bästa delarna med vänortsmöten är de personliga kontakterna man får, vilket för henne och flera andra har gett vänner för livet.
Lärdomar och utbyten för en bättre framtid
Vad står då på programmet för ett vänortsmöte? Teman och deltagare kan variera. Marita berättar hur de ett tidigare år exempelvis haft med Scouterna, men detta år är alltså miljö och klimat på agendan. Ett tema som ligger Marita varmt om hjärtat.
– Man vill göra något för samhället och världen, för sina barn och barnbarn och den värld som de kommer leva i. Det förändras fort, och vi behöver göra något nu, säger Marita.
Frågorna har varit aktuella länge, menar Marita, och nämner hur det redan tidigare år funnits ett värde i vänortsmöten där de kunnat besöka olika platser och lärt av exempelvis vilka lösningar för miljö och natur som finns på Färöarna och Island.
– Även om kommunerna inte längre är aktiva deltagare i våra vänortsmöten kan inbjudna experter ta vidare lärdomar från träffarna, exempelvis kring hur andra länder löser miljöproblem, säger Marita.
Under vänortsmötet i juni anordnas en föreläsning med deltagande från fyra experter inom förnyelsebar energi, med förhoppningen att skapa ett gott utbyte. Kuriosa är att kassören i Ätradalen har ett eget vattenkraftverk.
Minskat stöd från kommuner kräver kreativitet
Att anordna en sådan här stor träff kräver mycket arbete och planering. Framför allt är flaskhalsen att få in finansiering för att kunna genomföra vänortsmöten. Tidigare har många kommuner varit aktiva deltagare och anordnare av vänortssamarbeten, men det arbetet har på många håll avstannat och nedprioriterats. Med det har också en viktig finansiär försvunnit. Det skapar svårigheter och lokalavdelningar i Föreningen Norden behöver vara kreativa för att få ihop vänortsmöten på egen hand.
– Man måste gardera sig för detta, exempelvis genom att redan i inbjudan till gäster och deltagare flagga för att de som deltar eventuellt måste betala en summa som ännu inte kan bestämmas, utan kan komma att ändras fram till dess att mötet äger rum, säger Marita.
Utöver föreläsningen och diskussion på temat miljö och klimat kommer det under Hallands vänortsmöte hållas ett gemensamt samtal om framtiden och hur de tar vidare arbetet med vänortsmöten. Dessutom blir det ett besök på World Heritage Grimeton Radio Station, varifrån de kommer få göra en egen sändning.
Nyfiken på vänortsmöten?
Hör av er till respektive lokalavdelning om ni är intresserade av att veta mer om vänortsmötena eller är intresserade av att delta i programmen (det varierar vilka delar som är öppna för allmänheten).
- Hallands vänortsmöte 14-17 juni, kontaktpersoner: Föreningen Norden Ätradalen Marita Sköldborn Gustafsson, Föreningen Norden Fjärås-Löftadalen Eva Persson, Föreningen Norden Halmstad Bengt-Åke Helleklev.
- Eslövs vänortsmöte 27-30 juni, kontaktperson Kristina Warming.
Tips till andra som vill genomföra vänortsmöten
- Undersök om er kommun är vänligt inställd till vänortsutbyten. Det underlättar arbetet.
- Ta god tid på er och börja arbetet inför vänortsmötet i god tid. Var minst två personer som jobbar tillsammans.
- Undersök var ni kan söka bidrag och för vad ni kan söka. Olika fonder och stipendier har olika kriterier, så tänk till och läs noga vad respektive fond letar efter. Se vår samlade lista över fonder här.
- Gardera er för kostnader redan när ni gör inbjudan. Ingenting är gratis och prishöjningar kan ske. Bättre att förbereda sig för detta innan, i stället för att bli överrumplade i slutet.
- Sist men inte minst – se till att njuta och ta vara på alla härliga nordiska möten!