Välkommen

Välkommen

Hälsoparlamentet

VÄLKOMMEN

Välj alternativ

VÄLKOMMEN TILL HÄLSOPARLAMENTET

Ungdomar som mår bra lär sig lättare. Och unga som lär sig något nytt mår bättre.

Genom metoden Hälsoparlamentet arbetar elever och skolpersonal med nio hälsofrämjande faktorer i en systematisk process där såväl enskilda elever som hela skolan är delaktiga. Arbetet med elever sker årskursvis, under mentorstid och via elevråd.

Skolans personal ges en introduktion, får tillgång till processtöd, metodbank och verktygslåda med utbildningsmaterial och övningar som passar bra att genomföra på individ-, klass- och skolnivå. I lärarhandledningen för Hälsoparlamentet förklaras arbetsprocessens olika steg som syftar till att väcka intresse, skapa engagemang för ett hälsofrämjande arbete samt förbereda elever för ett aktivt medborgarskap.

Hur använder man www.norden.se/halsoparlamentet?

På denna webbsida hittar du allt material för att läsa dig in i och börja använda metoden Hälsoparlamentet i din klass eller skola. Navigera via pilarna högst upp på denna sida för att gå igenom de olika delarna av metoden:

  • Välj alternativ: här hittar du mer information om hur metoden skiljer sig mellan alternativ 1 (riktar sig främst till högstadiet) och alternativ 2 (riktar sig främst till gymnasiet). Utifrån det kan du välja vilket material du ska ladda ned från nästa sidan.
  • Processen i moduler: här får du en översikt över hela processen för metoden Hälsoparlamentet som följer skolans systematiska kvalitetsarbete och som är uppdelad i moduler. Vårt förslag är att följa de olika modulerna under mentorstiderna, men du kan också “sätta ihop dem” under exempelvis en temadag eller få in några moduler under lektionstiden för ett visst ämne. För varje modul finns olika delar av materialet – instruktionsfilmer och PowerPoint-presentationer. Vilka filmer och presentationer du ska använda dig av beror på vilket alternativ du ska följa med dina elever, och information om detta står i respektive lärarhandledning.
  • Verktygslådan: landningssida för vår digitala verktygslåda där vi samlat övningar och expertfilmer för alla hälsofrämjande områden. Uppmuntra gärna eleverna att själva besöka och jobba med denna sida och undersidorna för de 9 områdena.
  • Metodbanken: här hittar du olika demokratiska metoder för att genomföra olika moment av Hälsoparlamentets metod och olika övningar.
  • Fördjupning i hälsohjulet: en resurssida där du hittar nyttiga länkar, studier och rapporter, faktablad mm för de 9 hälsofrämjande områdena.

Har du frågor om metoden eller webbsidan? Tveka inte att kontakta oss.
Anna Scaramellini, koordinator: [email protected]

Du kan också skicka in tips på material, övningar eller förslag på ändringar via formuläret som du hittar på startsidan.

Hälsoparlamentet

VÄLKOMMEN

Välj alternativ
Hälsoparlamentet

VÄLKOMMEN

Välj alternativ
Tillbaka till toppen